Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αντιμετώπιση των παράνομων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και απαίτηση για κοινά πρότυπα εισαγωγών και εσωτερικής παραγωγής

Fragkos Emmanouil Elliniki Lysi

Αντιμετώπιση των παράνομων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και απαίτηση για κοινά πρότυπα εισαγωγών και εσωτερικής παραγωγής

Γράφει ο Εμμανουήλ Φράγκος – Ευρωβουλευτής (ECR) *

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλοντας δύο ανεπίτρεπτες διακρίσεις εις βάρος των αγροτών μας.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής κατήγγειλε για πολλοστή φορά το γεγονός ότι οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες ευνοούνται έναντι της παραγωγής μας, αναφέροντας την άνοδο των εισαγωγών από Τουρκία, βόρεια Αφρική, Νότια Αφρική, αλλά και την εξόφθαλμη εύνοια υπέρ των αμφιλεγόμενων προϊόντων ΗΠΑ και Καναδά.

Επιπλέον, κατήγγειλε τον πλημμελή έλεγχο των εισαγωγών, παράλληλα στα μέτρα για «πρασίνισμα» της γεωργίας, που οδηγεί στην απαξίωση της υπαίθρου μας.

Ο κ. Φράγκος καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενημέρωση αναφορικά με τις υποχρεώσεις των Κρατών Μελών για τον καλύτερο έλεγχο των εισαγωγών και ζητάει δράσεις για την παύση της εύνοιας των εισαγωγών έναντι τις παραγωγής μας.

* Επισυνάπτεται η Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ερώτηση µε αίτηµα γραπτής απάντησης

προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισµού
Εμμανουήλ Φράγκος (ECR)

Θέµα: Παύση της εύνοιας στις εισαγωγές έναντι των προϊόντων μας

Όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, αν ένας αγρότης μας χρησιμοποιήσει απαγορευμένο φυτοφάρμακο, αντιμετωπίζει εξάμηνη φυλάκιση, πρόστιμο 150.000 ευρώ και 10% του τζίρου του. Όμως, οι ίδιες κυρώσεις δεν υπάρχουν για τους  εισαγωγείς αγροτικών προϊόντων από τις βορειοαφρικανικές χώρες που χρησιμοποιούν διχλωροπροπένιο. Ενδεικτικά, οι εξαγωγές ντομάτας από το Μαρόκο στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 52% σε δέκα χρόνια.

Τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, οι πατάτες προέρχονται, ως επί το πλείστον, από τη Νότια Αφρική, την Τουρκία, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Αντίστοιχα, οι εισαγωγές γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων των ΗΠΑ, ή καναδικών προϊόντων με ίχνη γλυφοσάτης γίνονται με ειρωνική διάκριση έναντι των παραγωγών / των καταναλωτών μας.

Κατά συνέπεια, παράλληλα στη πρόταση για «πρασίνισμα» της ευρωπαϊκής γεωργίας, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πτώση της παραγωγής στην ΕΕ κατά 22% μέχρι το 2035.

Χαρακτηριστικά, στην Ελλάδα, το ενδεκάμηνο του 2023 οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών ανήλθαν συνολικά σε 601,18 χιλιάδες τόνους, έναντι 506,686 χιλιάδων τόνων για το αντίστοιχο διάστημα 2022 (αύξηση 18,65% σε ένα χρόνο). Πλέον στα ελληνικά καταστήματα, τα προϊόντα ελληνικής παραγωγής αποτελούν προσεγγίζουν το 50%, όταν πριν από μερικά χρόνια το ποσοστό ήταν 70%.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1) Σε ποιές κινήσεις σχεδιάζει να προβεί για να εξασφαλίσει ότι οι εισαγωγές θα τηρούν αυστηρά τα ευρωπαϊκά πρότυπα παραγωγής;

2) Εφόσον αναγνωρίζει τις ενδείξεις ότι οι έλεγχοι των παράνομων εισαγωγών γίνονται πλημμελώς, τι οφείλουν να κάνουν τα κράτη μέλη για να τις σταματήσουν;

3) Υπάρχουν σχετικές συστάσεις που δεν τηρεί η Ελλάδα;

*Εμμανουήλ Φράγκος (Φραγκούλης) – Ευρωβουλευτής Ελληνικής Λύσης (ECR)
Total
0
Shares
Previous Article
oikopedo odos anapafsews Mouzaki

Πωλείται οικόπεδο 500 τ.μ στο Μουζάκι

Next Article
Γέφυρα Κοράκου - Άρτα (80χλμ) - Γέφυρα Κοράκου - Καρδίτσα (80χλμ) - Η ζοφερή υπόθεση της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» ευκαιρία για ανάπλαση-ανασύνθεση του αυτόνομου ελεύθερου Αυτοδιοικητικού χώρου - Το αλαλούμ με διορισμό Γιατρών στα ορεινά άγονα Ιατρεία συνεχίζεται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας - Δημήτρης Παπακώστας - Άρχισε να ακούγεται η «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων»

Η ΚΕΔΕ θεσμικό Αντίβαρο υπέρ Αποτελεσματικής Αυτοδιοίκησης με συμμετοχικότητα-αποκέντρωση-κοινοτισμό απέναντι στον συγκεντρωτισμό και κρατισμό!

Related Posts

ena akdilwsi larisa
Διαβάστε περισσότερα

Εκδήλωση ΕΝΑ στη Λάρισα | Το στοίχημα της ανασυγκρότησης της πλημμυροπαθούς Θεσσαλίας: Πλαίσιο, όροι & χρονοδιάγραμμα

Εκδήλωση ΕΝΑ στη Λάρισα | Το στοίχημα της ανασυγκρότησης της πλημμυροπαθούς Θεσσαλίας: Πλαίσιο, όροι & χρονοδιάγραμμα Το Παράρτημα…
diavrwseis anaxwmata Telios
Διαβάστε περισσότερα

Αυτοψία του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνου Τέλιου σε έργα αποκατάστασης αναχωμάτων από διαβρώσεις

Αυτοψία του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνου Τέλιου σε έργα αποκατάστασης αναχωμάτων από διαβρώσεις Αυτοψία σε έργα αποκατάστασης…