Αντί λύσεων στα προβλήματα του «Ιανού», «…βαράτε νομή» από κυβέρνηση και Δήμαρχο Μουζακίου!!!

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Καρδίτσας

Αντί λύσεων στα προβλήματα του «Ιανού», «…βαράτε νομή» από κυβέρνηση και Δήμαρχο Μουζακίου!!!

Τον καιρό που ο Στρατός χρησιμοποιούσε ακόμα ιππικό και αναγκάζονταν να μεταφέρει με καράβια άλογα από ένα μέρος σε άλλο κι αυτά πεινούσαν, προκαλούσαν σαματά και αναμπουμπούλα μέσα στο καράβι, με κίνδυνο αυτό να ….μπατάρει (!!!). Δίνονταν, τότε,  στους τότε σαλπιγκτές η εντολή …. «βαράτε νομή» (φαγητό για τα ζώα) και στο άκουσμα του συγκεκριμένου σαλπίσματος τα ζώα ηρεμούσαν και έπαιρναν θέση στο παχνί τους, περιμένοντας το φαγητό, που πολλές φορές, ωστόσο, δεν υπήρχε και έτσι παρέμεναν ήρεμα μεν, πεινασμένα δε….

Κάπως έτσι και οι κυβερνώντες αλλά και ο Δήμαρχος Μουζακίου επιχείρησαν και φιλοδοξούν και σήμερα να καθησυχάσουν τους, άμεσα ή έμμεσα,  από τη θεομηνία του «Ιανού» πληγέντες κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής μας. Αντί  λύσεων, που όφειλαν ήδη να έχουν δώσει ή έστω να έχουν δρομολογήσει, εκείνο που όλοι μας διαπιστώνουμε, εννέα μήνες μετά την πρωτοφανή καταστροφή και ενώ τα προβλήματα στην περιοχή εξακολουθούν να παραμένουν, είναι να συνεχίζονται οι επισκέψεις υπουργών αλλά και λοιπών κυβερνητικών ή και κάθε είδους άλλων «παραγόντων» σε πληγείσες περιοχές, οι φωτογραφήσεις, οι εξαγγελίες και λοιπές δημόσιες «δεσμεύσεις» για την αποκατάσταση των καταστροφών με μεγαλειώδη έργα, κ.λ.π.. Ενίοτε, διαβάζουμε και για καμιά αποσπασματική πενιχρή χρηματοδότηση, ανίκανη, ωστόσο, να φανεί χρήσιμη για την ουσιαστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων στις πληγείσες περιοχές προβλημάτων.

Η υλοποίηση του νέου Κέντρου Υγείας (Κ.Υ.)  Μουζακίου καθυστερεί, παρά τις αντίστοιχες κυβερνητικές εξαγγελίες για τη χρηματοδότησή του αλλά και την ήδη δρομολογημένη από το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου λύση για το χώρο ανέγερσης και στέγασής του. Το ίδιο ισχύει και για το ζήτημα του κατεστραμμένου τμήματος του περιφερειακού δρόμου έμπροσθεν του παλαιού κέντρου Υγείας Μουζακίου, τα απομεινάρια του κτηρίου του οποίου εξακολουθούν να χάσκουν εδώ και μήνες, προκαλώντας μια όχι και τόσο ευχάριστη εικόνα για την πόλη.

Καμία, πέρα από κάποιες εξαγγελίες, πρωτοβουλία ή ενέργεια και για την παλαιά και ετοιμόρροπη, πλέον, γέφυρα Μουζακίου. Η γέφυρα «Καραϊσκάκη», στην κατεύθυνση προς Κρυοπηγή – Ανθοχώρι – Λίμνη Πλαστήρα, παραμένει χωρίς οριστική αποκατάσταση και με προβλήματα στην προσωρινή λύση που επιλέχθηκε  (γέφυρα «Μπέιλι»), που την καθιστούν επικίνδυνη. Έκδηλη και η ανησυχία των κατοίκων ορεινών χωριών του Δήμου Μουζακίου (Οξυά, Πευκόφυτο) αλλά κι αυτών της Ανατολικής Αργιθέας από τη μη έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της νέας γέφυρας «Πευκοφύτου», στη θέση της καταστραφείσας παλαιάς στο ίδιο σημείο.

Οι προσωρινού τύπου αποκαταστάσεις βασικών υποδομών σε πολλά από τα χωριά του Δήμου μας (Οξυά, Ανθοχώρι, Ελληνόκαστρο) τείνουν ν’ αποκτήσουν χαρακτήρα μόνιμο, εξαιτίας της αδράνειας που παρατηρείται  για τη δρομολόγηση λύσεων προς οριστική αποκατάστασή τους. Αγροτικοί και δημοτικοί δρόμοι με κατολισθήσεις, καταπτώσεις και λοιπά προβλήματα (Οξυά, Ανθοχώρι, Βατσουνιά, Δρακότρυπα, Ελληνόκαστρο, Κανάλια, Κρυοπηγή), που τους καθιστούν αδιάβατους και παρεμποδίζουν τη μετακίνηση και τις εργασίες αγροτών, κτηνοτρόφων, κ.λ.π.. Μπαζωμένα χωράφια στα πεδινά αλλά και ορεινά χωριά του Δήμου (Οξυά, Κρυοπηγή, Μαγούλα, Μαγουλίτσα, Ριζοβούνι), πολλά από τα οποία είτε εξακολουθούν να παραμένουν στη συγκεκριμένη κατάσταση είτε καθαρίστηκαν με κόπους και δαπάνες των ιδιοκτητών τους είτε οι τελευταίοι αναγκάστηκαν να τα οργώσουν μπαζωμένα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την προσδοκώμενη και απαραίτητη για την επιβίωση των ιδιοκτητών τους παραγωγή.

Ζαρζανέτ και πολλά τοιχία αντιστήριξης παραμένουν κατεστραμμένα (τρυγόνα δρακότρυπας, Βατσουνιά, Κρυοπηγή, Πύργος, Πορτή). Φραγμένοι αγωγοί διοχέτευσης βρόχινων υδάτων (κούγκια), ρέματα μπαζωμένα και καταστροφές απαραίτητων για τη διέλευσή τους τεχνικών καθώς και φραγμάτων για την κατακράτηση φερτών υλικών (Ελληνόκαστρο, Πύργος, Κρυοπηγή) παραμένουν χωρίς αποκατάσταση. Και, παρά την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, πολλά είναι και τα προβλήματα άρδευσης σε αρκετά από τα χωριά του Δήμου, ορεινά και πεδινά (Οξυά, Πευκόφυτο, μαγούλα, Ριζοβούνι, Ανθοχώρι, Καππά), με τους κατοίκους αυτών να αγωνιούν για τις καλλιέργειές τους και να προσπαθούν να δώσουν από μόνοι τους  τις απαιτούμενες λύσεις.

Αλλά, όπως ήδη ειπώθηκε, το «επιτελικό κράτος» και οι άριστοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εννιά μήνες μετά την καταστροφή, περί άλλων τυρβάζουν.   Κι ας πούμε πως τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ν’ ασχοληθούν με πιο «σοβαρά» ζητήματα, όπως το «νόμος και τάξη» στα πανεπιστήμια, το «κόψιμο» 25.000 εισακτέων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη «συνεπιμέλεια» του κου Τσιάρα, το εργασιακό έκτρωμα του κου Χατζιδάκη, κ.λ.π..  Ο δήμαρχος Μουζακίου, ωστόσο, και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας κος Στάθης, που απολάμβανε για αρκετό καιρό  μετά την καταστροφή την ανοχή και την κατανόηση όλων μας, τι κάνει για να μη μείνουν λόγια οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για άμεση αποκατάσταση των καταστροφών; Ποιοι οι λόγοι των απευθείας αναθέσεων (διαδικασία του «κατεπείγοντος») του 1.000.000 ευρώ για αποκατάσταση υποδομών και του 1.450.000 για αποκατάσταση ζημιών σε στέγες διδακτηρίων και δημοτικών κτηρίων με έκπτωση μόλις 15%, όταν σε δημοπρασία μπορούσε να εξασφαλιστεί έκπτωση μέχρι και 50%; Δεν είναι αυτό διασπάθιση δημοσίου χρήματος; Έγινε καθ’ υπόδειξη του κου Αγοραστού, με τον οποίο είδαμε πολλούς χαριεντισμούς, ομού με λοιπά κυβερνητικά στελέχη;

Πόσες επισκέψεις και σε πια χωριά του Δήμου Μουζακίου πραγματοποίησε ο κος Δήμαρχος, για να διαπιστώσει και ν’ ακούσει από τους ίδιους τους κατοίκους τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα; Έδωσε εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία να καταγράψει και να ποσοτικοποιήσει τις αναγκαίες εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών;

Θα ήταν κακό ο ένας από τους τέσσερις ειδικούς συνεργάτες του να ήταν μηχανικός, έμπειρος σε παρόμοια ζητήματα; Θα έχει λόγο ο Δήμος Μουζακίου στο έργο «αποκατάσταση ζημιών, του «Ιανού» σε υφιστάμενες οδικές και λοιπές υποδομές και το οποίο ανατέθηκε στην εταιρία «ΤΕΡΝΑ»; Ζητήθηκε η γνώμη του Δήμου για την αστεία έκπτωση του 6% της ίδιας εταιρίας, και ποια η αντίδρασή του όταν είναι γνωστό πως, αν για το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 143.000.000 ευρώ, αποφεύγονταν πιθανές μεθοδεύσεις και εξασφαλίζονταν μεγαλύτερη έκπτωση, θα εξοικονομούνταν και αρκετά χρήματα για περισσότερες αποκαταστάσεις ζημιών; Για το Κέντρο Υγείας Μουζακίου, που εντάσσεται στο ίδιο έργο, θα απαιτήσει ο Δήμαρχος από την εταιρία «ΤΕΡΝΑ», που θα κάνει και την αντίστοιχη μελέτη, να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες και να κατασκευάσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό και όχι υποβαθμισμένο σε περιφερειακό ιατρείο Κέντρο Υγείας;

Από τις ενέργειές σας, κε Δήμαρχε, θ’ αποδειχθεί αν νοιάζεστε για τα προβλήματα του Δήμου Μουζακίου και την επίλυσή τους ή ενεργείτε ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και άβουλος χειροκροτητής των αρίστων.

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ
Total
1
Shares