Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Φώτης Αλεξάκος: Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα σχετικά με τη συνέχιση των αναθέσεων

Fotis Aleksakos 22

Φώτης Αλεξάκος: Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα σχετικά με τη συνέχιση των αναθέσεων

κε Υπουργέ, αγαπητέ Κώστα

Επικοινωνώ μαζί σας δημόσια, αφού κρίνατε ότι δεν χρειάζεται να σας ενημερώσω διά ζώσης ή τηλεφωνικά για ένα ζήτημα που άπτεται της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του Δημοσίου χρήματος.

Όπως γνωρίζετε, με αφορμή τον “Ιανό” η διαδικασία της εκτέλεσης των έργων αποκατάστασης και όχι μόνο, με την αδιαφανή μέθοδο των αναθέσεων σε ημετέρους και όχι των ανοιχτών προσκλήσεων σε όλους τείνει να γίνει καθεστώς. Αιτία οι συνεχείς εξαμηνιαίες παρατάσεις κήρυξης του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ντύνει με νόμιμο μανδύα τις αδιαφανείς αναθέσεις.

Στις 3 Απρίλη λήγει και η δεύτερη παράταση και οι ενδιαφερόμενοι ζητούν και τρίτη και μετά τέταρτη και ων ουκ έστιν αριθμός. Φυσικά για να συνεχίσουν τις αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε ημετέρους, με μικρές εκπτώσεις χωρίς καμία αιτιολογία.

Αλήθεια ποια ηθική επιτρέπει ενάμισι χρόνο μετά να μοιράζουν εκατομμύρια σε όποιον θέλουν; έτσι γιατί τους κάπνισε, έτσι γιατί μπορούν, έτσι γιατί είναι κολλητοί, έτσι γιατί βρήκαν τρόπο να συνεννοηθούν, έτσι, έτσι….

Υπάρχει έστω μία απόφαση από τις εκατοντάδες που παρουσιάζει αιτιολογία -επιχειρήματα γιατί έγινε αυτή η επιλογή και όχι η άλλη; ΚΑΜΙΑ.

Ο τρόπος αυτός των αναθέσεων έχει φέρει πολλές στρεβλώσεις, που με τη σειρά τους αποδεικνύουν ότι “κάποιο λάκκο έχει η φάβα”, ενδεικτικά αναφέρω.

  • Να έχουν πάρουν αναθέσεις εργολάβοι, που τα τελευταία χρόνια δεν κατασκεύασαν κανένα έργο και δεν έχουν κανένα μηχάνημα.
  • Να έχουν πάρει πολλές αναθέσεις ταυτόχρονα και στην Περιφέρεια και στους Δήμους εργολάβοι με λίγα μηχανήματα, αναιρώντας στην πράξη δικαιολογία της ταχύτητας αποκατάστασης;
  • Να έχουν πάρει αναθέσεις εργολάβοι με μικρό ποσοστό έκπτωσης και αντί να μισθώσουν μηχανήματα, να παλεύουν με τα ελάχιστα δικά τους για μήνες και κανένας να μην τους πιέζει για άμεση ολοκλήρωση των έργων;
  • Να ανατίθενται έργα με αιτιολογικό την ταχύτητα αποκατάστασης και στη συνέχεια να δίνονται αφειδώς παρατάσεις ολοκλήρωσης αυτών.

Τώρα ενάμισι και πλέον χρόνο μετά τον “Ιανό” κυκλοφόρησε ότι θα εγκριθούν ακόμη 13 έργα αποκατάστασης στην Περιφέρεια. Πριν ακόμη υπογραφεί η έγκριση άρχισαν οι διαπραγματεύσεις και οι διαγκωνισμοί.

Πάλι με ανάθεση, πάλι πίσω από κλειστές πόρτες, πάλι σε ημετέρους, πάλι με μικρή έκπτωση, πάλι με αδιαφανή σπατάλη του Δημοσίου χρήματος.

Είναι δυνατόν την στιγμή που ο κόσμος δεν μπορεί να ζεστάνει το σπίτι του, να βάλει βενζίνη στο αυτοκίνητό του, να ψωνίσει τα αναγκαία τρόφιμά του να σπαταλώνται αδιαφανώς εκατομμύρια ευρώ; πως μπορεί να το ανεχτεί αυτό ο πολίτης;

Μα είναι η ταχύτητα αποκατάστασης απαντούν. Εφαρμόζουμε αυτές τις διατάξεις για να γίνουν τα έργα γρήγορα.

Κανένας δεν θα είχε αντίρρηση να εφαρμοστούν οι διατάξεις του επείγοντος, αρκεί να γίνεται ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους και όχι να επιλέγονται οι ανάδοχοι.  Έτσι και διαφάνεια θα υπάρξει  και οικονομία θα γίνει γιατί θα αυξηθούν οι εκπτώσεις και μεγαλύτερη ταχύτητα θα υπάρξει γιατί θα αποφευχθούν οι ενστάσεις.

Έγινε πουθενά αυτό θα ρωτήσετε; Έγινε στις αποκαταστάσεις ζημιών στο γήπεδο Παλέρμο του Δήμου Καρδίτσας. Αρχικά με τη μέθοδο της αδιαφανούς ανάθεσης η έκπτωση ήταν μόνο 7%.  Στη συνέχεια αφού καμία από τις τρείς – εκτός νομού -εταιρείες που προσκλήθηκαν δεν είχε νόμιμα δικαιολογητικά και με την πίεση του εκπροσώπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου έγινε ανοιχτή πρόσκληση πάλι με την επίκληση του επείγοντος. Η έκπτωση ήταν πλέον 32%, το έργο το πήρε Καρδιτσιώτικη Εταιρεία –  που αρχικά δεν είχε προσκληθεί – η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες σύντομα και άρτια.

Συμπερασματικά, θεωρώ ότι πρέπει να παρέμβετε ώστε:

α) Να σταματήσουν οι παρατάσεις κήρυξης του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

β) Αν κριθεί ότι πρέπει να συνεχιστούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, να υπάρξει ο όρος οι αναθέσεις να γίνονται με την επίκληση του επείγοντος μεν, με ανοιχτή πρόκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους δε.

Υπάρχει νομική δυνατότητα για αυτό θα ρωτήσετε; Αρκεί μια δήλωση του Υπουργού που υπογράφει την παράταση και μία δική σας. Αν τολμήσουν στη συνέχεια να συνεχίσουν τις αδιαφανείς αναθέσεις θα γνωρίζουν τις συνέπειες.

κε Υπουργέ

Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Έχετε ταχθεί να υπερασπίζεστε τη δικαιοσύνη και την διαφάνεια. Δεν μπορεί και δεν πρέπει ο Νομός στον οποίο εκλέγεστε να είναι θύλακας αδιαφάνειας. Αναλάβετε την ευθύνη που σας αναλογεί.

Σίγουρα γνωρίζετε τη φράση. With great power comes great responsibility.

Με τιμή

Φώτης Αλεξάκος, πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
Υποδοχή του Τιμίου Ξύλου στον ΙΝ Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρικάλων

Υποδοχή του Τιμίου Ξύλου στον ΙΝ Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρικάλων

Next Article
ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 3 Μαρτίου στην Κεντρική πλατεία Καρδίτσας - ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Σήμερα ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ – αύριο ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ - ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Ετήσια εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΔΣ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Related Posts