Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό από το Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα

nanos panagiotis

 

ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ – ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

του Παναγιώτη Νάνου, δημάρχου λίμνης Πλαστήρα

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Ως πολίτης και δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα, σας σφίγγουμε νοερά το χέρι και σας καλωσορίζουμε στο νομό μας.

Σας καλωσορίζουμε στον τόπο που γέννησε τον Καραϊσκάκη και τον Πλαστήρα, πολύ θα χαιρόμουν να σας ξεναγήσω στη λίμνη και στα Θεσσαλικά Άγραφα, για να ιδείτε με καθαρό μάτι τους νέους ορίζοντες που είμαι πεπεισμένος ότι ονειρεύεστε για τη χώρα.

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σε ένα νομό – ουραγό, στις τελευταίες θέσεις σε δείκτες Ανάπτυξης στη χώρα. Θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε και να ιδείτε μιαν «άλλη Ελλάδα»:

Αυτή που μονίμως πέφτει θύμα λαθροχειριών των εκάστοτε διοικούντων…

Τελευταία λαθροχειρία η κατάργηση του τμήματος Βρεφονηπιοκόμων από την κ. Κεραμέως, αθώα, αλήθεια, μπροστά στην ξεδιάντροπη απόφαση Γαβρόγλου για τη  μεταφορά του τμήματος Διατροφολογίας, στα Τρίκαλα… όπου όμως δεν υπάρχουν καν υποδομές! Παλαιότερα μετέφεραν το τμήμα Δασοπονίας στο Καρπενήσι, ακόμα πιο παλιά τη σχολή Νηπιαγωγών στο Βόλο…

Εδώ και χρόνια συνεχίζεται η κοπτοραπτική συμφερόντων, το ψαλίδι της οποίας στρέφεται σε βάρος της Καρδίτσας, νομός που ήταν και παραμένει μόνιμα ο μεγάλος χαμένος. Πάντα το ψαλίδι έρχεται να κόψει ό,τι με κόπους και αγώνες κτίστηκε εδώ.

Άλλο ένα θύμα του «Νόμου Γαβρόγλου» έπεσε και το Τμήμα Σχεδιασμού – Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, με άριστη αξιολόγηση (πόρισμα από ανεξάρτητους εξωτερικούς αξιολογητές), με πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών, με υψηλή διασύνδεση με την πραγματική Οικονομία και Παραγωγή, αφού αποδεδειγμένα το 65% των αποφοίτων έπιασαν άμεσα δουλειά!

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,  

απευθύνουμε έκκληση στη Λογική και σας ζητάμε να ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ!

Στην πόλη του Πλαστήρα, γνωστού για την εντιμότητα και την αγάπη του για την πατρίδα, σας λέμε: Πάρτε τώρα την πολιτική απόφαση να επιστρέψει η Σχολή Διατροφολογίας στο φυσικό της χώρο, στην Καρδίτσα! Να έλθει τώρα εδώ από όπου έφυγε. Εδώ που έχει τα εργαστήρια, τις βιβλιοθήκες, τις αίθουσες, την λειτουργική της ικανότητα, τους φοιτητές της! Αν παραμείνει στα Τρίκαλα, θα χρειαστούν διπλάσιοι πόροι, για ενοίκια, υποδομές που πρέπει να κτιστούν από το μηδέν! Αλήθεια, έχει η χρεοκοπημένη Πατρίδα μας την πολυτέλεια να δανείζεται ακριβά για να υλοποιεί αστοχίες και εμμονές ανθρώπων που αποδεδειγμένα έκαναν λάθος επιλογές;

Όμως η Καρδίτσα δικαιούται και μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία και νέων σχολών, διότι διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο ιδιόκτητο campus του ΤΕΙ και ΑΕΙ, (μετά την Λάρισα) ήτοι, κτιριακές εγκαταστάσεις με όλες τις απαραίτητες υποδομές, διδακτήρια, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αμφιθέατρα, φοιτητική λέσχη, κλπ. συνολικού εμβαδού 7.500 τετρ. μέτρα και 35 στρέμματα έκταση.

Υπάρχουν σημαντικές υποδομές σε όμορους δήμους, ανάμεσα σε αυτούς και της λίμνης Πλαστήρα, οι οποίοι μπορούν θαυμάσια να αποτελέσουν πρότυπο τόπο πρακτικής άσκησης και βιωματικής μάθησης φοιτητών, οι οποίοι πρέπει να είναι μέσα στο Περιβάλλον, στην Παραγωγή, στην πραγματική Οικονομία. Να συνδυάζουν την επιστημονική γνώση με την πρακτική άσκηση.

Είχαμε και στο παρελθόν επισημάνει ότι η πόλη και ο νομός μας προσφέρεται άριστα για δημιουργία Σχολής Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Αγροδιατροφικού Τομέα, όπου εκτός από την διατήρηση των υφιστάμενων τμημάτων, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέα τμήματα όπως Βιο-Οικονομίας, Διαχείριση Περιβάλλοντος, Οικοξεναγών, Βιολογικών Γεωργικών Εφαρμογών, τα οποία έχει ανάγκη η χώρα μας.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,  

Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας για το Περιβάλλον, σας θέτω ένα θέμα ΜΕΙΖΟΝΟΣ σημασίας για τα Ιστορικά Άγραφα, τα κεντρικά Θεσσαλικά Άγραφα που έχω την τιμή να εκπροσωπώ αλλά και την ΕΥΘΥΝΗ διατήρησης της ακεραιότητας και της αρτιμέλειάς τους. Γι’ αυτό και θέλω να μοιραστώ μαζί σας την αγωνία για τη σωτηρία από την επερχόμενη καταστροφή τους από τις ανεμογεννήτριες βιομηχανικού τύπου. Προσωπικά ως δήμαρχος προωθώ την εναλλακτική ενέργεια, δημιουργώ Ενεργειακή Κοινότητα, αλλά όχι σε βάρος του Περιβάλλοντος… 

Λυπάμαι που θα σας στεναχωρήσω, αλλά η νεότευκτη κυβέρνησή σας βαρύνεται με αδικία σε βάρος των περήφανων βουνών μας.  Πρόσφατα το ΥΠΕΝ παρέκαμψε το νόμο που θέλει γνωμάτευση της Δ/νσης Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και προχωρά στην έγκριση της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, με απώτερο στόχο να εκδώσει άδεια εγκατάστασης στην εταιρία και να ξεκινήσει την ισοπέδωση των Αγραφιώτικων βουνών, περιοχή NATURA 2000 Αν επιτρέψετε να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία, τότε η κυβέρνησή σας θα συνδεθεί με το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα στα ιστορικά Άγραφα!  

Την ίδια ώρα που το Έθνος θα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, στα Άγραφα, τα χνάρια του Καραϊσκάκη και του Κατσαντώνη θα σβήνουν οι ερπύστριες αμφιλεγόμενων συμφερόντων…

Αξιότιμε Κύριε Μητσοτάκη,  

Γνωρίζω ότι ένας πρωθυπουργός δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τους πάντες και τα πάντα. Έχει όμως τη δυνατότητα να δώσει εντολή να αποκατασταθούν οι αδικίες και να προλάβει περιβαλλοντικά εγκλήματα. Η Πατρίδα έχει ανάγκη από εθνικές πολιτικές και ηγέτες με όραμα που βλέπουν πέρα από τα βραχυπρόθεσμα.

Εσείς μπορείτε!

Σε κάθε περίπτωση όλοι μας κρινόμαστε από τους πολίτες και την Κοινωνία. Προπάντων από την Ιστορία.

Με εκτίμηση 

Παναγιώτης Νάνος
Δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα




Total
0
Shares
Previous Article
nanos e trikala

Συνάντηση Δημάρχου Πλαστήρα με διοίκηση και στελέχη του e-Trikala

Next Article
diktyo foreon agrafa

Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων

Related Posts