Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ανενεργός ο επενδυτικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ

Ανενεργός ο επενδυτικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ – Να αποδεσμευτούν πόροι για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.

Ανενεργός εδώ και δύο μήνες παραμένει ο επενδυτικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν με ερώτημά τους προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη 44 βουλευτές της Ν.Δ., την οποία συνυπογράφει και ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας.

Οι γαλάζιοι βουλευτές υπογραμμίζουν, πως κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, είχε επισημανθεί, πως ο παραπάνω αναπτυξιακός νόμος είναι γραφειοκρατικός και θα δυσχεράνει την απορρόφηση κονδυλίων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητούν με την ερώτησή τους από την κυβέρνηση να εκδώσει άμεσα τις 30 Υπουργικές Αποφάσεις και να συγκροτήσει τις Επιτροπές που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του νόμου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον: Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη.

Θέμα: «Ενεργοποίηση αναπτυξιακού νόμου».

Στις 22.6.2016 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4399/2016 «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας – Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις.».

Για να ενεργοποιηθεί ο παραπάνω αναπτυξιακός νόμος απαιτείται η έκδοση περίπου 30 Υπουργικών Αποφάσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι κοινές καθώς και η έκδοση 8 προκηρύξεων για τα επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων. Επίσης στο νόμο προβλέπεται η κατάρτιση οδηγών / εγχειριδίων υποστήριξης των προβλεπόμενων διαδικασιών καθώς και η σύσταση διαφόρων Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων, η Επιτροπή Εξέτασης των Ενστάσεων, η Επιτροπή Διαχείρισης Μητρώων και Ελέγχου Διαδικασιών, η Επιτροπή Αξιολόγησης των Ολοκληρωμένων Επενδυτικών Προγραμμάτων και των Μεμονωμένων Επενδυτικών Σχεδίων.

Επειδή είχαμε επισημάνει κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ότι ο παραπάνω αναπτυξιακός νόμος είναι γραφειοκρατικός και θα δυσχεράνει την απορρόφηση κονδυλίων.

Επειδή στις 6.6.2016 ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη τύπου ισχυρίστηκε, ότι σε ένα τρίμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υπουργικές και λοιπές αποφάσεις που απαιτούνται μετά την ψήφιση του νόμου.

Επειδή στις 27.7.2016 ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη τύπου επανέλαβε, ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα είναι σε πλήρη εφαρμογή τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Επειδή στις 14.6.2016 ο κ. Σταθάκης στην Ολομέλεια της Βουλής δεσμεύτηκε, ότι με το νέο σύστημα θα επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης των επενδύσεων, των οποίων εκκρεμεί η χρηματοδότηση από τους παλαιούς επενδυτικούς νόμους.

Επειδή πρέπει να αποδεσμευτούν άμεσα πόροι για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Έχουν εκδοθεί διοικητικές πράξεις, από εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακός νόμος και αν ναι, ποιες;
  2. Πότε θα εκδοθούν οι 8 προκηρύξεις για τα επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων;
  3. Έχουν συσταθεί επιτροπές και αν ναι, ποιες;
  4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση των επενδύσεων, η χρηματοδότηση των οποίων εκκρεμεί από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους;
  5. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τις παραπάνω ενέργειες;»



Total
0
Shares
Previous Article

Χρ. Κατσαβριά: “Οριστική ανακοπή της ελεύθερης πτώσης και του κατήφορου της Παιδείας μας”

Next Article

Οι Χορευτικοί Σύλλογοι στηρίζουν τις κοινωνικές δομές του Δήμου Καρδίτσας

Related Posts