Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ανεμολογικός ιστός Οξυάς – Απάντηση σε δήλωση της κας Σοφίας Τόλια

Ανεμολογικός ιστός Οξυάς

(και τα επιφωνήματα ικανοποίησης της κας Σοφίας Τόλια)

Κάτι παραπάνω από έκδηλα, όπως προκύπτει και από το δημοσιευμένο σχετικό βιντεοσκοπημένο υλικό, τα επιφωνήματα ανακούφισης – ικανοποίησης της συγχωριανής μας δημοτικής συμβούλου κας Σοφίας Τόλια, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου, την Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017, όταν ζήτησε το λόγο για «να ενημερώσει», όπως δήλωσε, το Σώμα για την απόφαση έγκρισης από το αρμόδιο Δασαρχείο, της εγκατάστασης του ανεμολογικού ιστού στη θέση «Προφήτης Ηλίας» Οξυάς.

Γεμάτη, λοιπόν, ανακούφιση και ικανοποίηση και αναφωνώντας «επιτέλους, επιτέλους !!!!», δήλωσε πως μετά από τόσες «γραφικές συνεδριάσεις» και το «ντόρο» που προκλήθηκε από «διάφορους ανθρώπους», που «παρεισέφρησαν», όπως είπε, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου «για να περάσουν τα δικά τους μηνύματα», η απόφαση για την έγκριση του ανεμολογικού ιστού στην Οξυά εκδόθηκε, το δε συγκεκριμένο γεγονός «γεμίζει περηφάνια» τόσο την ίδια όσο και το σημερινό πρόεδρο του χωριού, κο Λάμπρο Ευθυμίου, που στα «πλαίσια της νομιμότητας» ενεργούν για την ανάπτυξη της Οξυάς.

Και όσον αφορά τα επιφωνήματα ανακούφισης και ικανοποίησης της κας Τόλια καθόλου δεν μας εκπλήσσουν, αφού από νωρίς φάνηκε η «πρεμούρα» τόσο της ίδιας όσο και του Δημάρχου κου Γ. Κωτσού αλλά και της πλειοψηφίας του Τοπικού Συμβουλίου της ΤΚ Οξυάς (πρόεδρος Λάμπρος Ευθυμίου και τοπικός σύμβουλος Σπύρος Σωτηρίου) για την «προώθηση» του ζητήματος εγκατάστασης ανεμολογικού ιστού (προαπαιτούμενο για εγκατάσταση αιολικού πάρκου) στη θέση «Προφήτης Ηλίας».

Μια πρεμούρα, μάλιστα, που ανάγκασε την κα Τόλια και τους λοιπούς δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, να υποστούν ακυρώσεις σχετικών αποφάσεών τους για το θέμα του προαναφερόμενου ανεμολογικού ιστού, να ανακαλέσουν άλλες, ν’ αναβάλουν συζητήσεις του, κ.λ.π., γεγονότα που καταδεικνύουν περίτρανα πως κάθε άλλο παρά στα «πλαίσια της νομιμότητας» κινούνταν.

Και τους λόγους, βέβαια, της ίδιας πρεμούρας μόνο αυτοί γνωρίζουν, αφού δεν έχει προηγηθεί καμία, απολύτως, ενημέρωση και εμείς οι κοινοί θνητοί μένουμε με τα πολλά ερωτηματικά μας γύρω από τις συγκεκριμένες εξελίξεις. Ερωτηματικά που εντείνονται αν κανείς αναλογιστεί πως ήδη από το έτος 2012 υπάρχει θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο ίδιο σημείο (απόφαση 339/2012), στην οποία δεν αναφέρονται καν τα ονόματα των ενδιαφερόμενων εταιριών, ο δε Δήμος δεν μας έχει απαντήσει, μέχρι στιγμής, σε σχετικές απορίες, τις οποίες εγγράφως εδώ και μέρες απευθύναμε, και ούτε μας χορήγησε στοιχεία, που του ζητήσαμε.

Αποτελεί, επίσης, δικαίωμα της «καταγόμενης από την Οξυά» (ιδιότητα που ελάχιστες φορές και κατά το δοκούν θυμάται) δημοτικής συμβούλου κας Σοφίας Τόλια αλλά και του προέδρου του χωριού μας κου Λάμπρου Ευθυμίου  να αισθάνονται περηφάνια, για την απόφαση έγκρισης της εγκατάστασης του ανεμολογικού ιστού στη θέση «Προφήτης Ηλίας», απομένει, ωστόσο, να διαπιστώσουμε αν θα δικαιωθούν και από τ’ αποτελέσματα. Σ’ εμάς, πάντως, και με δεδομένα τα τόσα προβλήματα της Οξυάς, που σήμερα δεν έχει καν ένα καφενείο, μόνο λύπη προκαλεί το γεγονός ότι το μόνο «έργο» για το οποίο έχουν δηλώσει πως «αισθάνονται περηφάνια» η κα Τόλια – παρά τα τόσα χρόνια θητείας της –  αλλά και ο πρόεδρος της Οξυάς κος Λάμπρος Ευθυμίου είναι η εγκατάσταση του ανεμολογικού ιστού, από τον οποίο μόνο ιδιωτικά συμφέροντα αναμένεται να κερδίσουν, και, μάλιστα, σε βάρος του χωριού μας και των κατοίκων του.

Δε δικαιολογείται, όμως, η κα Τόλια να αποδίδει το «ντόρο» (η δική της έκφραση για το δικό μας αγώνα) που δημιουργήθηκε γύρω από το παραπάνω ζήτημα σε «διάφορους ανθρώπους», που, μάλιστα, «παρεισέφρησαν», όπως είπε, στο Δημοτικό Συμβούλιο και θέλησαν «να περάσουν τα δικά τους μηνύματα». Κι αυτό γιατί οι «άνθρωποι αυτοί», όπως πολύ καλά η κα Τόλια γνωρίζει αλλά, σκοπίμως, συνεχίζει να προσποιείται πως παραβλέπει, εκπροσωπούσαν και εκπροσωπούν φορείς και μια πολύ μεγάλη μερίδα Οξυωτών.

Και ούτε μπήκαν αδικαιολόγητα, κρυφά ή ανεπίτρεπτα στο δημοτικό συμβούλιο, οι συνεδριάσεις του οποίου είναι δημόσιες, ώστε η κα Τόλια να τους κατηγορεί σήμερα ότι «παρεισέφρησαν» σ’ αυτό. Φανερά, δημόσια και κόσμια εισήλθαν και, στα πλαίσια των αρχών της δημοκρατίας, ζητούσαν να εκφράσουν τη γνώμη τους αλλά αυτή, ως τότε πρόεδρος του ΔΣ, δεν τους το επέτρεπε. Και όσο για το «γραφικό χαρακτήρα», όπως η κα Τόλια είπε, των συνεδριάσεων αυτών, προφανώς ξεχνά ότι την ευθύνη της ομαλής διεξαγωγής τους την είχε, τότε, η ίδια!!!

Και, βέβαια, οι ίδιοι άνθρωποι δεν είχαν κανένα δικό τους μήνυμα να περάσουν αλλά ούτε και δικό τους συμφέρον να εξυπηρετήσουν. Εκείνο που ήθελαν και επιδίωκαν να εκφράσουν ήταν η αγωνία και η ανησυχία φορέων της Οξυάς, τους οποίους και εκπροσωπούσαν, για την τύχη και το μέλλον του χωριού, για το οποίο διαπιστώνουν πως έχει προσφερθεί βορά στις ορέξεις ιδιωτικών συμφερόντων, που, στο όνομα της δήθεν «ανάπτυξης», μεθοδεύουν την καταστροφή και ιδιοποίηση του φυσικού και υδάτινου πλούτου του.

Εμείς, πιστεύοντας πως για την τύχη και το μέλλον του χωριού μας λόγο πρέπει να έχουν και οι ίδιοι οι κάτοικοί του, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ή αλλιώς, κατά την κα Σοφία Τόλια, το «ντόρο» μας, ενάντια σ’ όσους εν αγνοία των Οξυωτών τα επιβουλεύονται. Θυμίζουμε δε στην κα Τόλια αλλά και σ’ όσους αυτή ήθελε, ενδεχομένως, να στείλει τα δικά της «μηνύματα» με τη συγκεκριμένη παρέμβασή της στο Δημοτικό Συμβούλιο, πως «ο δρόμος της νομιμότητας» για όσα μεθοδεύονται στο χωριό μας θα είναι, όπως ήδη έχουμε δηλώσει, εξαιρετικά μακρύς και πως, κατά το θυμόσοφο λαό μας, «…στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό…». Κι το τελευταίο, πιθανότατα, θ’ αργήσει πολύ ακόμα….

  • Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς «το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας»
  • Κίνηση Οξυωτών «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»



Total
0
Shares
Previous Article

Τέλος Σεπτέμβρη η 3η Γιορτή Μανιταριού στην Καλαμπάκα

Next Article

Οι Απανταχού Καρδιτσιώτες και Μαυρομματιανοί τιμούν τον Αρχιστράτηγο Γ. Καραϊσκάκη

Related Posts