Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ρογκατσάρια 2020 στο Μουζάκι

rogatsaria slide 2020

Ο Αρχαιολογικός Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μουζακίου «ΟΙ ΓΟΜΦΟΙ», σε συνεργασία με το Δήμο Μουζακίου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναβιώνει το έθιμο των Ρογκατσιαραίων.

 Πανάρχαιο, παγανιστικό έθιμο, τα Ρογκατσάρια, θα αναβιώσουν και φέτος το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 στο Μουζάκι Καρδίτσας, έδρα του Δήμου Μουζακίου.

Νέοι της Τοπικής Κοινότητας Μουζακίου, και όχι μόνο, φορώντας προβιές, θα ξεκινήσουν από το σπιτάκι του «Τεχνόδρομου» στην αγορά του Μουζακίου και θα περιδιαβούν τα σπίτια και τα καταστήματα ευχόμενοι «καλή χρονιά» σε όσους συναντούν στο δρόμο.Τα πρόσωπα και τα σώματα όλων των Ρογκατσιαραίων είναι καλυμμένα με προβιές, ενώ στη μέση τους κρέμονται κουδούνια. Το «μπουλούκι» (ή μπλούκι, στην τοπική διάλεκτο) αποτελείται από το γαμπρό, τη νύφη, τον παπά, το γιατρό και τους αράπηδες (όλους τους ρόλους υποδύονται άντρες) που χρέος έχουν να προστατεύουν τη νύφη, για να μην την κλέψουν Ρογκατσιαραίοι από άλλο μπουλούκι. Αν  ωστόσο δεν καταφέρουν να αποτρέψουν την αρπαγή, τότε θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους και να πάρουν πίσω τη Νύφη κι ο κλέφτης να πληρώσει και να δηλώσει υποταγή.

Το «μπουλούκι»  συνοδεύεται πάντα από τραγούδια, ενώ χαρακτηριστικός χορός είναι ο Ρογκατσιάρης.

Προσκαλούμε όλους τους Μουζακιώτες και τις Μουζακιώτισες αλλά και τους επισκέπτες φίλους των εθίμων και των παραδόσεων να συγκεντρωθούν στην κεντρική αγορά του Μουζακίου στο σπιτάκι του «Τεχνόδρομου» στις 10:00 το πρωί, ενώ μετά τις 12 το μεσημέρι στο ίδιο μέρος που θα επιστρέψει το «μπουλούκι» ο Σύλλογός μας θα προσφέρει φασολάδα, παραδοσιακές φώτες και κρασί.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ




Total
0
Shares
Previous Article
dogs

Χρηματοδότηση Δήμου Μουζακίου με 2.996,73 ευρώ για καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Next Article
arxaiologiko mouseio karditsas

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Related Posts