Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ανάβαση στις κορυφές του όρους Μαυροβούνι (φωτο: Πέτρος Τόλιας)

*του Πέτρου Τόλια

Το όρος Μαυροβούνι είναι ο βασικότερος ορεινός όγκος της περιοχής του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου “Βάλια Κάλντα” εκτείνεται στην ανατολική πλευρά του Νομού Ιωαννίνων στα όρια με τον Νομό Γρεβενών και βόρεια του Μετσόβου, ανήκει στην μεγάλη οροσειρά της βόρειας Πίνδου «Λύγκος» και αποτελεί τα όρια της νότιας και βόρειας Πίνδου.

Ξεκινώντας από το Μουζάκι προορισμός μας είναι το Μέτσοβο μέσω της Εθνικής Οδού Τρικάλων-Ιωαννίνων, από το Μέτσοβο ακολουθούμε τον παλιό δρόμο που οδηγεί στον αυχένα της Κατάρας και στη συνέχεια στρίβουμε με κατεύθυνση το χωριό Μηλιά Μετσόβου.

Λίγα χιλιόμετρα από το χωριό βρίσκουμε διασταύρωση, ακολουθούμε αριστερά τον χωματόδρομο που μας οδηγεί πλέον στην περιοχή της Βάλια Κάλντα και στο σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας μας την θέση «Σαλατούρα Μηλιάς»  πρώτος στόχος μας η κορυφή Μηλιά (Κανίζα).

Για να προσεγγίσουμε την κορυφή ακολουθούμε την ράχη βορειοανατολικά μας, τα πρώτα μέτρα είναι λίγο επίπονα λόγο της κλίσης του εδάφους, βγαίνοντας απ το δασωμένο τμήμα η ράχη γίνεται σταδιακά ομαλή και μας βγάζει εύκολα στην κορυφή.

Φτάνοντας στην κορυφή Μηλιά με υψόμετρο 2159 μέτρων μαγευόμαστε αμέσως από την εκπληκτική θέα που προσφέρει ο καθαρός ορίζοντας, περιμετρικά μας ξεπροβάλουν οι τεράστιοι ορεινή όγκοι της Ελλάδας αλλά και κορυφών εκτός των συνόρων. Παρνασσός, Άγραφα, Λάκμος, Τζουμέρκα, Τύμφη, Σμόλικας, Βασιλίτσα, Βέρμιο, Πιέρια και φυσικά ο Όλυμπος.

Η επιστροφή γίνεται από την ίδια διαδρομή καθώς απ τη θέση «Σαλατούρα» ξεκινάμε την ανάβαση με στόχο την κορυφή Φλέγγα. Τώρα θα κινηθούμε νοτιοδυτικά ανηφορίζοντας την απέναντι ράχη της Μηλιάς, βγαίνοντας στην κορυφή Τρία Σύνορα με υψόμετρο 2049μ της ράχης υπάρχει τριγωνομετρικό κολωνάκι, πλέον κινούμαστε με βόρεια κατεύθυνση περνώντας πάνω στα σκαμμένα χαρακώματα.

Η διαδρομή προς την κορυφή Φλέγγα εκτός της θέας προς τα γύρω βουνά μας δίνει την δυνατότητα να θαυμάσουμε, δεξιά μας το πανέμορφο τοπίο της Βάλια Κάλντα  και αριστερά μας την τεχνητή λίμνη του ποταμού Αώου, μοναδικό τοπίο μέσα στα καταπράσινα οροπέδια.

Μετά από τρεις ώρες πεζοπορίας βρισκόμαστε στην τρίτη κορυφή της ημέρας, την κορυφή Φλέγγα με υψόμετρο 2157 μέτρα. Στην κορυφή έχει χτιστεί μικρή πέτρινη κερκίδα να κάθονται οι πεζοπόροι και να απολαμβάνουν την εκπληκτική ατελείωτη θέα. Βορειοανατολικά και 197 μέτρα χαμηλότερα από την κορυφή βρίσκονται και οι περίφημες Δρακόλιμνες της Φλέγγας, οι Δρακόλιμνες είναι και οι κύριες πηγές του Αρκουδορέματος του ποταμιού που διασχίζει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και κατευθύνεται προς τη Βοβούσα.

Η επιστροφή έγινε απ την ίδια διαδρομή καλύπτοντας συνολικά μια απόσταση 20 χιλιομέτρων και 1550 μέτρων υψομετρικής ανάβασης. Το έδαφος είναι αρκετά πετρώδες, όλη η περιοχή δέχεται πολλούς κεραυνούς και για αυτό στην περιοχή ξεχωρίζουν τα πολλά τεράστια καμένα δέντρα. Η περιοχή της Βάλια Κάλντα (ζεστή κοιλάδα) θεωρείτε από τις πιο όμορφες στην Ελλάδα και αξίζει σίγουρα να την επισκεφτεί κάποιος, βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από το Μουζάκι.

ΤΟΛΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 5

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 14

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 4

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 15

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 9

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 13

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 12

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 18

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 17

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 16

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 11

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 10

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 8

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 7

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 1

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 2

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 6

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 3




Total
0
Shares
Previous Article

Σε κυκλοφορία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η παράκαμψη Ριζοβουνίου

Next Article

Κοινωνικά