Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ανάβαση στη Γκιώνα (φωτο: Πέτρος Τόλιας)

*του Πέτρου Τόλια

Την Τρίτη 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ανάβαση στην Γκιώνα με στόχο την ψηλότερή της κορυφή Πυραμίδα. Η ανάβαση προς την κορυφή έγινε ακολουθώντας μια κλασική διαδρομή, η πορεία μας ξεκινά απ το χωριό Καλοσκοπή του Δήμου Δελφών του Νομού Φωκίδας που βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρων.

Πάνω από το χωριό και δεξιά του κεντρικού δρόμου ξεκινά ανηφορικός χωματόδρομος, ακολουθούμε το δρόμο με κατεύθυνση τη θέση «Μνήματα» και «Βαθιά Λάκκα» σε κάποιο σημείο του δρόμου θα συναντήσουμε ποτίστρα, λίγα μέτρα από την βρύση αφήνουμε το χωματόδρομο και ακολουθούμε αριστερά το σηματοδοτημένο πλέον μονοπάτι.

Ακολουθώντας το μονοπάτι βγαίνουμε από το πυκνό δάσος ελάτης και μπαίνουμε στο αλπικό τμήμα του βουνού, το μονοπάτι ελίσσεται στις καταπράσινες γεμάτες άνθη πλαγιές ώσπου φτάνουμε στη θέση «Βαθιά Λάκκα» εκεί η στάση είναι απαραίτητη ώστε να θαυμάσουμε την πυραμίδα της Γκιώνας που ορθώνεται επιβλητικά μπροστά μας.

Η πορεία μας από τη Βαθιά Λάκκα συνεχίζει αριστερά αφήνοντας στο δεξί μας χέρι το βραχώδη τοίχο της πυραμίδας, καθώς κερδίζουμε υψόμετρο βγαίνουμε στο διάσελο που ενώνει την κορυφή της Γκιώνας με την  κορυφή Πλατυβούνα, χαμηλά μπροστά μας διακρίνεται το καταφύγιο Π.Ο.Α. «Γρηγόρης Περδίκης» ενώ νότια στον ορίζοντα φαίνονται τόσο κοντά μας τα βουνά της Πελοποννήσου.

Αφήνοντας το διάσελο πίσω μας μπαίνουμε στο τελευταίο κομμάτι πριν τη κορυφή, η κλίση τώρα είναι μεγαλύτερη και το έδαφος βραχώδες, μετά από αρκετές ώρες ευχάριστης πεζοπορίας βρισκόμαστε στην κορυφή της Γκιώνας την Πυραμίδα με υψόμετρο 2510 μέτρων.

Η θέα από την κορυφή είναι απλά μαγευτική, βόρεια αντικρίζουμε την καταπράσινη Οίτη, ανατολικά τον συννεφιασμένο Παρνασσό, νότια τα βουνά της Πελοποννήσου με τον Κορινθιακό κόλπο, δυτικά μπροστά μας υψώνονται τα εντυπωσιακά Βαρδούσια και λίγο πιο πίσω το Βελούχι.

Εκτός της κορυφής Πυραμίδας, στην Γκιώνα υπάρχουν και άλλες κορυφές, οι πιο γνωστές είναι η Πέρδικα 2484μ. Τραγόνορος 2456μ. Πλατυβούνα 2316μ. Προφήτης Ηλίας 2298μ. και Κάστρο 2176μ.

Η Γκιώνα είναι το πέμπτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, βρίσκεται στον Νομό Φωκίδας και αποτελεί τμήμα της νότιας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου, το υψόμετρό της το καθιστά ψηλότερο στην Στερεά Ελλάδα και ψηλότερο νότια του Ολύμπου, η μορφολογία της Γκιώνας είναι αλπικού χαρακτήρα με πολλές βαθιές χαράδρες και ρεματιές, αλλά κυρίως με ασβεστολιθικές τεράστιες ορθοπλαγιές με γνωστότερη αυτή της Συκιάς. Η ορθοπλαγιά της Συκιάς (πλάκα)  είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων με υψομετρική διαφορά 1300 μέτρων περίπου.

Τόλιας Πέτρος

[espro-slider id=19182]

[espro-slider id=19194]

Ανάβαση στη Γκιώνα 14




Total
0
Shares
Previous Article

Συνάντηση Χαρίτση – Αγοραστού για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ

Next Article

Στην Τραπεζίτσα και το Ροϊδοβούνι ο Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων (Σ.Π.Ορ.Τ.)

Related Posts