Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αναπτυξιακό Συνέδριο και Σχέδιο Ανασυγκρότησης του Νομού Καρδίτσας ανακοίνωσε ο Χρ. Τριαντόπουλος στο Επιμελητήριο (BINTEO)

eve Karditsa Triantopoulos

Αναπτυξιακό Συνέδριο και Σχέδιο Ανασυγκρότησης του Νομού Καρδίτσας ανακοίνωσε ο Χρ. Τριαντόπουλος στο Επιμελητήριο

Την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου και αναλυτικά μελετημένου σχεδίου ανασυγκρότησης του Νομού Καρδίτσας το οποίο θα εφαρμοστεί για να άρει τις καταστροφικές συνέπειες του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο Υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σε σύσκεψη που έγινε στο Επιμελητήριο Καρδίτσας παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού.

Το αντικείμενο ήταν η ενημέρωση της Διοίκησης του ΕΒΕ από τον κυβερνητικό απεσταλμένο για την πορεία των αποζημιώσεων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη θεομηνία τον Σεπτέμβριο του 2020. Ωστόσο, ο κ. Τριαντόπουλος προχώρησε στην αποκάλυψη των προθέσεων της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την μακροπρόθεσμη στήριξη της περιοχής μας.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 στο Ξενοδοχείο «Καζάρμα» από το ΕΒΕ, υπό την αιγίδα της περιφέρειας Θεσσαλίας και της Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής του ΥΠ.ΟΙΚ.

Εκεί θα κατατεθούν πολλές απόψεις από επιστήμονες και τοπικούς φορείς για το μέλλον του τόπου και για τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να ανακάμψει γρήγορα.

Επίσης, από τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα δοθεί και το έναυσμα για την εκπόνηση των απαραίτητων αναπτυξιακών μελετών.

ΑΜΕΣΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Στη σύσκεψη τέθηκε μετ’ επιτάσεως η άμεση ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης του Νομού, με αφορμή το πρόσφατο ακραίο καιρικό φαινόμενο «Διομήδης» κατά το οποίο επανήλθε ο εφιάλτης του «Ιανού» και λίγο έλειψε να αναβιώσει κιόλας στην Καρδίτσα.

Έτσι, ο Υπουργός δήλωσε πως μια θεματική ενότητα του ερχόμενου συνεδρίου για την επόμενη ημέρα μπορεί να είναι τα αντιπλημμυρικά έργα σε συγκεκριμένα ευπαθή σημεία του Ν. Καρδίτσας όπου σε κακοκαιρίες ο κίνδυνος είναι πάντα μεγάλος για καταστροφές.

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε τις γρήγορες διαδικασίες και τις πολλές χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν στο Νομό από την κυβέρνηση μετά τον «Ιανό». Επισήμανε όμως στον Υπουργό ότι οι μελέτες και το σχέδιο ανασυγκρότησης είναι μεν απολύτως αναγκαία, δεν λύνουν όμως τα άμεσα πολύ μεγάλα προβλήματα του Νομού Καρδίτσας στις πληγείσες υποδομές. Αυτό θα γίνει – πρόσθεσε – μόνο εάν αρχίσουν αύριο κιόλας οι αποκαταστάσεις που είναι προγραμματισμένες και εμπεριέχονται στο εγκεκριμένο κυβερνητικό «πακέτο» των 153 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αγοραστός είπε χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή του λόγου του πως… «καλές είναι οι μελέτες για το μέλλον, αλλά αν δεν γίνουν τώρα τα έργα για τις αποκαταστάσεις δεν θα υπάρξουν τα αποτελέσματα που περιμένει ο κόσμος».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος και ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΣΟΦΑΔΩΝ

Ο κ. Τσιάκος είπε πως δόθηκαν πολλά λεφτά μετά τον «Ιανό» από την κυβέρνηση, ωστόσο το καιρικό φαινόμενο «Διομήδης» ανέδειξε την απόλυτη αναγκαιότητα στοχευμένων μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων στο Νομό. Μόνο έτσι – είπε – θα επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους Καρδιτσιώτες. Έθεσε το Δήμο Καρδίτσας στη διάθεση της κεντρικής διοίκησης για τον μελλοντικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, ενώ ζήτησε να εγκριθεί η καταβολή της πρώτης ενίσχυσης των 600 ευρώ και για τους πλημμυροπαθείς των τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Θεόδωρου και Προδρόμου από τον «Διομήδη».

Ο κ. Σκάρλος επισήμανε ότι υπάρχουν 200 αιτήσεις για αποζημιώσεις στον Δήμο Σοφάδων με το 8χίλιαρο. Επιπλέον, ζήτησε άμεση προώθηση των φακέλων αποζημίωσης για γεωργικές εκμεταλλεύσεις καθώς σύντομα αρχίζει η καλλιεργητική περίοδος για να στηριχτούν οι πληγέντες αγρότες. Παράλληλα, ο κ. Σκάρλος τόνισε πως στις Τοπικές Κοινότητες Κυψέλη και Ερμήτσι, υπάρχουν πληγέντες του σεισμού που έγινε τον Μάρτιο του 2021 στην Ελασσόνα.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Απαντώντας ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε με έμφαση πως οι πιστώσεις που διατέθηκαν για την αντιμετώπιση των καταστροφών του «Ιανού» θα φτάσουν στα 800 εκατ. ευρώ όταν οι χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ξεπέρασαν τα 33 εκατ. ευρώ!

«Ασκούμε πιέσεις για να αλλάξει αυτή η αντιμετώπιση στην Ε.Ε. και να διατίθενται μεγαλύτερα κονδύλια στις χώρες που πλήττονται από ακραία φαινόμενα, καθώς είναι πασιφανές ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής αυτά θα είναι συχνότερα» πρόσθεσε ο Υπουργός.

Για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις είπε πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει σημαντικά τους κρατικούς μηχανισμούς και έχει «φρενάρει» στην ουσία τις διαδικασίες.

Ευχαρίστησε το ΕΒΕ Καρδίτσας για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει στην κυβέρνηση δεδομένης της μεγάλης τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει λόγω «Ιανού» και σκληρής δουλειάς που έκανε για να «τρέξουν» οι αποζημιώσεις των Καρδιτσιωτών επιχειρηματιών.

Παραδέχθηκε ότι μετά τις καταστροφές ο βασικότερος βραχίονας του Υπουργείου Οικονομικών είναι οι Φοροτεχνικοί και προχωρούν οι διαδικασίες με τις φορολογικές υποθέσεις.

Επισήμανε πως το 600άρι το δικαιούνται βάσει νόμου οι πληγέντες που πλημμύρισαν τα σπίτια τους από τον «Διομήδη» και πως σύντομα θα ολοκληρωθεί το εγχείρημα της οριοθέτησης όλων των περιοχών που επλήγησαν από τους σεισμούς και στο Νομό Καρδίτσας.

Ακόμη είπε ότι το κόστος των αποζημιώσεων με 5.000 και 8.000 ευρώ έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τον προϋπολογισμό που υπήρχε.

Να σημειωθεί πως ο κ. Τριαντόπουλος στην ενημέρωση που έκανε για την πορεία των αποζημιώσεων πληγέντων επιχειρήσεων στο Νομό, επισήμανε πως πληρώθηκε μέχρι σήμερα το 50% των φακέλων και πως το επόμενο διάστημα με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων ο ρυθμός θα αυξηθεί περισσότερο.

Τόνισε δε πως η κυβέρνηση προχωράει στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών ώστε να συντμηθεί σε μεγάλο βαθμό ο χρόνος που απαιτείται για την πληρωμή των αποζημιώσεων, ενώ έγιναν και πολλές τροποποιήσεις από το ΥΠ.ΟΙΚ. προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη σημερινή σύσκεψη, εκτός του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Κώστα Ζυγογιάννη και των μελών του Δ.Σ. το παρών έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος.




Total
0
Shares
Previous Article
Τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι για τον ΓΣ Μουζακίου

Τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι για τον ΓΣ Μουζακίου που φιλοξενεί τον Κρόνο Τυρνάβου στο κλειστό του Μουζακίου - Σάββατο 5/3 (6μμ)

Next Article
Μήνυμα ειρήνης από τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Μουζακίου

Μήνυμα ειρήνης από τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Μουζακίου

Related Posts

Maravas stratos
Διαβάστε περισσότερα

Νέος Διοικητής της ΣΜΥ Ταξίαρχος Γεώργιος Παπαγεωργίου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πύλης Κωνσταντίνο Μαράβα

Νέος Διοικητής της ΣΜΥ Ταξίαρχος Γεώργιος Παπαγεωργίου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πύλης Κωνσταντίνο Μαράβα Εθιμοτυπική επίσκεψη είχε το…