Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ανάμεσα σε ομάδες με τεράστια ιστορία ο Α.Σ.Κ. την επόμενη σεζόν

Η Α2 της επόμενης σεζόν αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, περιλαμβάνοντας ομάδες με τεράστια ιστορία στο μπάσκετ

Ο χάρτης της νέας Α2

Η διεξαγωγή των αγώνων κατάταξης την περασμένη Κυριακή, για τους 3ους και 4ους των δυο ομίλων, ολοκλήρωσε και τυπικά το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο της κατηγορίας. Ο Α.Σ.Καρδίτσας, αν και πρωτάρης αποδείχθηκε… περαστικός, καθώς με την παρθενική του παρουσία στη Β’ Εθνική, κατάφερε να πάρει την άνοδο για την Α2 Εθνική. Μια μεγάλη επιτυχία, το σημαντικότερο συλλογικό επίτευγμα στην ιστορία του Καρδιτσιώτικου μπάσκετ, αλλά ταυτόχρονα και μια μοναδική πρόκληση. Ποια είναι όμως η εικόνα του νέου πρωταθλήματος της Α2, ποια η «γεωγραφία» της σεζόν 2017-18; Με τα πρωταθλήματα να έχουν ολοκληρωθεί, γνωρίζουμε τις 16 ομάδες που σήμερα έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στο νέο πρωτάθλημα. Με αρκετούς αστερίσκους βέβαια, καθώς στην Ελλάδα ζούμε, τα σενάρια ήδη έχουν φουντώσει και δεν αποκλείονται οι ανακατατάξεις και οι αλλαγές στην τελική μορφή, μιας και ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πολλές φήμες για συγχωνεύσεις, μεταφορές εδρών και άλλα πολλά, που μπορούν να αγγίξουν και την τελική σύνθεση της Α2. Ας δούμε όμως σήμερα πως έχει η κατάσταση.

16 ομάδες από όλη την Ελλάδα θα πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα, επτά από την Αθήνα, δυο από την Πελοπόννησο, δυο από τη Θεσσαλονίκη, μια από τα Ιόνια νησιά, μια από την Αιτωλοακαρνανία, δυο από τη Θεσσαλία και μια από τη Δυτική Μακεδονία. Ένα σύνολο 8.100 χιλιομέτρων θα κληθεί να καλύψει από τον Οκτώβριο ο Α.Σ.Κ., ταξιδεύοντας σχεδόν στο σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο «παρθενικό» του ταξίδι στην Α2.

Επιστρέφοντας στις ομάδες, από την περυσινή σεζόν, συνεχίζουν στην Α2 Εθνική, ο Ηρακλής, ο Αίολος Αστακού, ο Δούκας, ο Χολαργός, ο Εθνικός, ο Αμύντας, η ΑΕ Ψυχικού, η ΑΕ Λάρισας, ο Αρκαδικός και οι Μαχητές Δόξας Πεύκων, δέκα συνολικά ομάδες.

Από την Α1 και μετά τον υποβιβασμό τους, θα αγωνίζονται στην Α2 Εθνική ο Απόλλων Πάτρας και η Δόξα Λευκάδας.

Από τη Β’ Εθνική, πήραν το εισιτήριο για την Α2 τέσσερις ομάδες, η Καστοριά και ο Α.Σ.Καρδίτσας από το Βόρειο όμιλο και το Περιστέρι και το Μαρούσι από το Νότιο όμιλο.

Α2 Εθνική Ανδρών 2017-18

  1. Γ.Σ.Ηρακλής
  2. Α.Σ.Ε. Δούκα
  3. Αίολος Αστακού
  4. Α.Ε.Χολαργού
  5. Εθνικός ΟΦΠΦ
  6. Α.Ο.Αμύντας
  7. Α.Ε.Ψυχικού
  8. Α.Ε.Λάρισας
  9. ΣΕΦΑ Αρκαδικός
  10. Μαχητές Δόξας Πεύκων
  11. Α.Σ.Καστοριάς
  12. Γ.Σ.Περιστερίου
  13. Α.Σ.Καρδίτσας
  14. Γ.Σ.Αμαρουσίου
  15. Απόλλων Πάτρας
  16. Δόξα Λευκάδας

Εδώ να σημειώσουμε πως σε περίπτωση δημιουργίας κενής θέσης λόγω συγχωνεύσεων, οι επιλαχούσες ομάδες που έχουν προτεραιότητα είναι με βάση τους αγώνες κατάταξης και κατά σειρά, ο Α.Σ.Παπάγου, ο Ερμής Αγιάς, το Αγρίνιο και ο Πανερυθραϊκός, αλλά αυτό μένει να φανεί στους επόμενους μήνες.

Τις 16 ομάδες που σήμερα συγκροτούν την επόμενη Α2, ενώνουν λίγα και χωρίζουν πολλά. Κι αυτό γιατί πρόκειται για συλλόγους με τελείως διαφορετική πορεία στο ελληνικό μπάσκετ, άλλοι με τεράστια ιστορία και άλλοι «νεοσσοί» στο χώρο. Ο Γ.Σ.Αμαρουσίου μετρά 121 χρόνια ιστορίας καθώς ιδρύθηκε το 1896 και είναι ο τέταρτος παλαιότερος αθλητικός σύλλογος στην Ελλάδα, ο Ηρακλής 109 χρόνια με έτος ίδρυσης το 1908, ο Εθνικός 94 χρόνια, ο Απόλλων Πάτρας 70, ενώ από την άλλη μεριά, οι δυο σύλλογοι με την πιο μικρή ιστορία, είναι οι Μαχητές Δόξας Πεύκων που ιδρύθηκαν μετά από συγχώνευση το 2012 και ακολουθεί η ομάδα της πόλης μας, ο Α.Σ.Καρδίτσας που πήρε την τελική του μορφή επίσης μετά από συγχωνεύσεις, το 2006. Συνολικά, οι 16 σύλλογοι μετρούν 812 χρόνια ιστορίας, πορείας και προσφοράς στον αθλητισμό της χώρας μας.

Αντίστοιχες είναι και οι διαφορές στην πορεία των ομάδων στον ελληνικό αθλητισμό και το μπάσκετ. Οι ομάδες που συμμετέχουν, μετρούν αθροιστικά 138 σεζόν στην Α1 Εθνική, με τον Ηρακλή να έχει μόνος του 41 παρουσίες στην κορυφαία εγχώρια κατηγορία, ενώ 30 σεζόν στην Α1 έχει ο Απόλλων Πάτρας, 24 το Μαρούσι και 22 το Περιστέρι, 15 σεζόν στην Α1 η Α.Ε.Λ., 4 ο Αμύντας και από μία, Αρκαδικός και Δόξα Λευκάδας. Στον αντίποδα, χωρίς συμμετοχή στην Α1 αλλά με εμπειρία στην Α2 είναι ο Αίολος Αστακού, οι Δούκας, Εθνικός, Χολαργός, Ψυχικό και Μαχητές, ενώ για τον Α.Σ.Καρδίτσας και την Καστοριά ούτε λόγος: η επόμενη σεζόν είναι η παρθενική τους στην Α2, καθώς η οροφή τους μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, ήταν η Β’ Εθνική!

Ταυτόχρονα, οι Ηρακλής, Περιστέρι, Απόλλων Πάτρας και Μαρούσι μετρούν συνολικά 35 σεζόν συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με τον Ηρακλή, το Περιστέρι, το Μαρούσι να έχουν και συμμετοχές στην Ευρωλίγκα, ενώ το Μαρούσι έχει στο παλμαρέ του την κατάκτηση Ευρωπαϊκού τίτλου, όταν το 2001 κατέκτησε το κύπελλο Σαπόρτα, επικρατώντας με 74-72 της γαλλικής Σαλόν στον τελικό που έγινε στη Βαρσοβία! Ακόμη, Μαρούσι, Ηρακλής και Απόλλων Πάτρας έχουν τουλάχιστον από δυο συμμετοχές σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας.

Αν πάλι, ψάξει κανείς ποιοι παίκτες έχουν αγωνιστεί στις ομάδες αυτές, πραγματικά θα ζαλιστεί. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της ιστορίας του μπάσκετ της χώρας μας έχει γραφτεί από τους παίκτες και τους προπονητές που πρόσφεραν με τη φανέλα μιας από τις 16 ομάδες που μετέχουν. Από το Βασίλη Σπανούλη και το Δημήτρη Διαμαντίδη, μέχρι τον Άγγελο Κορωνιό, τον Κώστα Πετρόπουλο, τον Αριστείδη Μούμογλου και το Χρήστο Ζούπα, οι παίκτες και προπονητές που πέρασαν από κάποια ή κάποιες από τις 16 ομάδες, κατέγραψαν χρυσές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Το ίδιο γίνεται και σήμερα, καθώς τόσο στους πάγκους, όσο και τα παρκέ της Α2 βρίσκονται μεγάλες φυσιογνωμίες του ελληνικού μπάσκετ που έχουν συμμετάσχει στο ανώτερο επίπεδο.

Ανάμεσα σε μερικά από τα πιο ιστορικά σήματα και ονόματα του ελληνικού μπάσκετ, θα πάρει τη θέση του από το φθινόπωρο και ο Α.Σ.Καρδίτσας και θα παλέψει να σταθεί με αξιώσεις, να κοιτάξει στα μάτια κάθε αντίπαλο και να διεκδικήσει αυτό που του αξίζει. Με την Καρδίτσα στο πλευρό του άλλωστε, έχει δείξει πως μπορεί να καταφέρει πολλά…

ASK Xartis A2




Total
0
Shares
Previous Article

Φαίνεται να γίνεται αποδεκτό το αίτημα για πυροσβεστικό σχήμα στη Λίμνη Πλαστήρα

Next Article

Ελαφρύνσεις, μειώσεις και δωρεάν παροχές από τον Δήμο Τρικκαίων

Related Posts

gimnasio mouzakiou pagosmia imera vivliou 2024
Διαβάστε περισσότερα

Την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων γιόρτασαν στο 1ο Γυμνάσιο Μουζακίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων (όπως είναι ο πλήρης ορισμός της ημέρας) που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου, το 1ο Γυμνάσιο Μουζακίου είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει την Κοινωνιολόγο - Συγγραφέα Κατερίνα Ευαγγέλου- Κίσσα.
dimos mouzakiou mathitiki sinedrias Mouzaki 1
Διαβάστε περισσότερα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συμμετοχή μαθητών/τριων σχολικών μονάδων ευθύνης Δ.Δ.Ε. Καρδίτσας σε συνεδρίαση του Δήμου Μουζακίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συμμετοχή μαθητών/τριων σχολικών μονάδων ευθύνης Δ.Δ.Ε. Καρδίτσας σε συνεδρίαση του Δήμου Μουζακίου (ΒΙΝΤΕΟ)…