Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καρδίτσας για τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες από τη χαλαζόπτωση

Share

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καρδίτσας για τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες από τη χαλαζόπτωση

«Να σταματήσει ο εμπαιγμός του αγροτικού κόσμου της Καρδίτσας!»

Επισκέψεις στα χωριά των Δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων και Παλαμά που επλήγησαν από την καταστροφική χαλαζόπτωση της 20ης Ιουνίου, η οποία προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες της περιοχής, πραγματοποίησαν ο συντονιστής και μέλη της Ν.Ε., του Αγροτικού Τμήματος και των Τοπικών Οργανώσεων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά.

Για τις περιοχές αυτές, που είχαν ήδη πληγεί από τον  καταστροφικό Ιανό, το πρόσφατο, ισχυρό σε ένταση και έκταση χαλάζι αποτελεί την «χαριστική βολή» στις καλλιέργειες βαμβακιού, καπνών, καλαμποκιών, σιτηρών, πιπεριών, ντομάτας, αμπελιών, μποστανιών.

Οι παραγωγοί της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση.

Παρά τις μεγαλοστομίες των βουλευτών της Ν.Δ. στην Καρδίτσα και τις βαρύγδουπες δηλώσεις της ηγεσίας του ΕΛΓΑ, καθώς και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, που επισκέφτηκαν την περιοχή μετά τη χαλαζόπτωση, για αποζημιώσεις τύπου «ΙΑΝΟΥ», το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει να τηρεί σιγή ιχθύος.

Συνεργεία για τις άμεσες εκτιμήσεις, όπως έχουν υποσχεθεί και δεσμευτεί οι τοπικοί βουλευτές της Ν.Δ. και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, δε φαίνονται ακόμη στον ορίζοντα.

Σε ποιες υποσχέσεις και σε ποιες δεσμεύσεις πρέπει να δείχνει εμπιστοσύνη ο αγροτικός κόσμος;

Το  διεκδικητικό πλαίσιο που έχει τεθεί από τους πληγέντες της περιοχής μας, ουσιαστικά έχει να κάνει με:

  • την επίσπευση της διαδικασίας των εκτιμήσεων και την απαλλαγή από τα εκτιμητικά τέλη.
  • την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και δίκαιη καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς στο 100% της ζημιάς.
  • την άμεση χορήγηση προκαταβολών, έναντι των αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί, που να εγγυώνται όμως τη δίκαιη και εναρμονισμένη με τις εκτιμήσεις απόδοσή τους.
  • τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών τους υπέρ ΕΛΓΑ έναντι των αποζημιώσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα που φέτος χάθηκε εξαιτίας των αντίξοων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν στην περιοχή, καθώς και
  • την άμεση ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών σε στάβλους, αποθήκες, υποδομές και σπίτια.

Επιπλέον, παραμένουν ακόμη «πάνω στο τραπέζι», οι ευνοϊκές τραπεζικές ρυθμίσεις για τα χρέη, η μείωση επιτοκίων, το πάγωμα των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, εφορίες κλπ, για τη στήριξη του συνόλου της τοπικής αγροτικής οικονομίας που έχει ανάγκη η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Σε μια έκτακτη συγκυρία που έχει παραλύσει το σύνολο της τοπικής οικονομίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, να προχωρήσει άμεσα στη λήψη των σχετικών αποφάσεων για όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του, για να παύσει επιτέλους η ανασφάλεια και να αρθεί η αβεβαιότητα που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Καρδίτσας.

Οι παραγωγοί της Καρδίτσας βρίσκονται στα όριά τους, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και δεν αντέχουν να περιμένουν άλλο!

Μπουγουλιάς Αποστόλης

Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Καρδίτσας

Δείτε επίσης