Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ανακοίνωση συμπαράστασης – στήριξης του αγώνα κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας  ανεμογεννητριών

Στην Καρυστία και σε όλη την Ελλάδα
epam logo 860x480

Στην Καρυστία και σε όλη την Ελλάδα

Μέσα στο πλαίσιο του γενικότερου ξεπουλήματος της χώρας σε ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, που υλοποιείται τα τελευταία 10 μνημονικά χρόνια, εντάσσεται και η επιθετική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της χώρας μας.

Στην Κρήτη, στα Άγραφα, στην Εύβοια, στα νησιά του Αιγαίου, γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγούμενου καταπάτησης των βουνοκορφών μας για να εγκατασταθούν συστοιχίες γιγαντιαίων ανεμογεννητριών (Α/Γ). Εκτός από την καταστροφή των βουνών και το τσιμεντάρισμα τους, εκτός από την ανεπανόρθωτη ζημιά που κάνουν στο φυσικό περιβάλλον (θόρυβος, όχληση ζώων και πτηνών που ενδημούν στις περιοχές εγκατάστασής τους), δεν έχουν καμιά άλλη χρησιμότητα, παρά μόνο το να γεμίζουν τις τσέπες των επιτήδειων «επενδυτών» με επιδοτήσεις από το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ (δηλαδή από χρήματα που εμείς πληρώνουμε στον λογαριασμό της ΔΕΗ) και να αβαντάρουν τις βιομηχανίες της Γερμανίας που τις κατασκευάζουν και τις εισάγουν στη χώρα μας. Γιατί – είναι κοινό μυστικό πια – οι ανεμογεννήτριες χρήσιμο ρεύμα δεν παράγουν, δεν εξοικονομούν ορυκτά καύσιμα και, όταν πια ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους, θα μείνουν σαν μεταλλικά κουφάρια πάνω στις βουνοκορφές.

Τέλος, δεν πρέπει να μας διαφεύγει η μεγαλύτερη εικόνα που τώρα σχεδιάζεται μπροστά στα μάτια μας. Εδώ παίζεται και η τελευταία ίσως πράξη της τελειωτικής εξάρτησης της Ελλάδας και στον τομέα της ενέργειας και της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος: Η ιδιωτικοποίηση των δικτύων και η σχεδιαζόμενη πώληση της ΔΕΗ γίνεται με άλλοθι την εγκατάσταση αυτών των τερατουργημάτων!

– Υποσχεθήκαν θέσεις εργασίας σε έναν λαό που χτυπιέται για πάνω από 9 χρόνια από την ανεργία. Είπαν ψέματα. Ελάχιστες μόνιμες θέσεις εργασίας πρόεκυψαν (κυρίως φύλακες των ανεμογεννητριών, υπάλληλοι ιδιωτικών εταιρειών security).
-Υποσχέθηκαν φτηνότερο και «καθαρότερο» ρεύμα. Είπαν ψέματα (οι αυξήσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ είναι αδιάψευστος μάρτυρας).

Η Εύβοια και ειδικά η Νότια Εύβοια είναι εδώ και χρόνια επιβαρημένη από αυτήν τη μορφή «αναπτυξιακής» δραστηριότητας, αφού έχει τον μεγαλύτερο όγκο εγκατεστημένων ανεμογεννητριών σε όλη την χώρα. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Όχι μόνο στην Εύβοια, αλλά παντού αλλού όπου έγινε, γίνεται ή πρόκειται να γίνει.

Από θέση αρχής θεωρούμε ότι το ζήτημα της εγκατάστασης των Α/Γ δεν είναι ένα ζήτημα τοπικό, αλλά εθνικό, και συνεπώς ο αγώνας που ξεκίνησε πρέπει να συντονιστεί πανελλαδικά για να σταματήσει αυτή η καταστροφή. 

Το ΕΠΑΜ χαιρετίζει την κινητοποίηση της Πρωτοβουλίας Πολιτών και Φορέων Καρυστίας ενάντια στα αιολικά που εγκαταστάθηκαν και θα στηρίξει κάθε προσπάθεια που έχει στόχο την αποτροπή της μετατροπής της χώρας μας σε ενεργειακό προτεκτοράτο των επικυρίαρχων της ΕΕ.

Τα βουνά δεν είναι ιδιοκτησία κανενός ιδιώτη. Ανήκουν σ’ εμάς και τα παιδιά μας!


Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2019

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ




Total
0
Shares
Previous Article
kapnisma

Αντικαπνιστικός νόμος: Σε ποιους χώρους απαγορεύεται το τσιγάρο

Next Article
enwsi sintakrton

Η ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε συντάσσεται με τις πρωτοβουλίες των φορέων της Μαγνησίας για την αέρια ρύπανση