Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, μια νέα πολιτική για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία και την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:

Αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, μια νέα πολιτική για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία και την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών

Με αφορμή το γεγονός ότι η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Ο λόγος στη γραπτή του μορφή ξεπέρασε τα όρια του μύθου. Το βιβλίο λειτούργησε ως κιβωτός της γνώσης, ως σημείο συνάντησης του πνεύματος και της σκέψης, ως αφετηρία στοχασμού και πεδίο έκφρασης συναισθημάτων, ως μοχλός πολιτισμικής, κοινωνικής και οικονομικής αλλαγής.  Η ανάπτυξη της τεχνικής και της τεχνολογίας έδωσε και δίνει κάθε φορά νέα μορφή στο βιβλίο και τις βιβλιοθήκες. 

«Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται», έλεγε ο Κικέρωνας στην εποχή του.  Στις μέρες μας, έχει αλλάξει τόσο ο κήπος όσο και η βιβλιοθήκη, ακριβώς λόγω της ανάπτυξης και της προόδου των παραγωγικών δυνάμεων. Σε μια εποχή που η κοινωνία και η οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας είναι το κυρίως ζητούμενο, οι δημόσιες πολιτικές για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες αποκτούν βαρύνουσα προτεραιότητα. Αυτό μπορούμε να το επιδιώξουμε με τρείς τρόπους: ο πρώτος τρόπος αφορά στη συγκρότηση μιας πολιτικής για το βιβλίο, ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Ο δεύτερος τρόπος συνδέεται με την προώθηση της φιλαναγνωσίας, και, ο τρίτος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών.

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε τον νέο «Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού», που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία, ο οποίος, όπως τονίζει η υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, «έχει στόχο την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης με βάση τις σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων τόσο στον τομέα της εκδοτικής παραγωγής, της διακίνησης και κατανάλωσης βιβλίου, όσο και στις νέες πρακτικές των αναγνωστών με την εξάπλωση των οπτικοακουστικών μέσων και των ψηφιακών εφαρμογών»”.

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

www.katsavria.gr




Total
0
Shares
Previous Article
ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας

Όσο περισσότερο μιλάει ο κ. Μητσοτάκης, τόσο περισσότερο εκτίθεται

Next Article
mavrommati egkwmia 1

Εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου από τη χορωδία του ΙΝ Αγ. Νικολάου Μαυρομματίου