Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αναδρομικά συνταξιούχων: 54.000 εισπράττουν σήμερα – Ποιοι δίνουν ραντεβού τον Οκτώβριο

sintaksiouxoi evro

Αναδρομικά συνταξιούχων: 54.000 εισπράττουν σήμερα – Ποιοι δίνουν ραντεβού τον Οκτώβριο

Από σήμερα, Τρίτη 27 Ιουλίου, το απόγευμα θα αρχίσει η μεγάλη πληρωμή των αναδρομικών σε 54.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016, κατ’ εφαρμογή του ν. 4760/2020.

Στην ίδια εμβόλιμη πληρωμή (και τελικά όχι με τις συντάξεις του Αυγούστου) θα καταβληθούν και οι αυξήσεις που δικαιούνται οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή επιπροσθέτως θα πιστωθεί όχι μόνο η αύξηση του Αυγούστου αλλά και η αύξηση του Ιουλίου που είχε καθυστερήσει.  Συνολικά, 54.000 δικαιούχοι συνταξιούχοι θα λάβουν σήμερα αναδρομικά 23 μηνών, από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τον Αύγουστο του 2021. 

Οι συνταξιούχοι Δημοσίου

Επιπλέον, την Πέμπτη 29 Ιουλίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά από την αναπροσαρμογή ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση στους συνταξιούχους του Δημοσίου που έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης (30,1 και έως 44 έτη) και δεν διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Πρόκειται για τους 10.800 συνταξιούχους που έλαβαν αυξήσεις τον περασμένο μήνα.

Πληρωμές κατά κύματα

Για την πληρωμή των αναδρομικών σε 150.000 παλαιούς συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016 θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση, καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται περισσότερα από τρία κύματα πληρωμών έως τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς με άλλη πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύσκολες περιπτώσεις επανυπολογισμού, όπως είναι οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση, οι διεθνείς κ.ά. θα μείνουν πίσω για να μην μπλοκάρονται όλες οι καταβολές και θα πληρωθούν με καθυστέρηση μετά τον Οκτώβριο. 

Στην κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων περιλαμβάνονται:

50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ.

100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.

Ο ρόλος της προσωπικής διαφοράς

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι είναι αφενός να έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφετέρου να μη διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος ΔΕΚΟ με 41,6 χρόνια παίρνει σύνταξη 1.479 ευρώ με προσωπική διαφορά 110 ευρώ. Με τον νέο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα δει αύξηση κατά 192 ευρώ, από την οποία τα 110 ευρώ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 82 ευρώ θα πιστωθούν στον λογαριασμό του.

Ο εν λόγω συνταξιούχος αναμένεται να μηδενίσει την προσωπική του διαφορά το 2023 που, όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, θα επανέλθουν οι αναπροσαρμογές μισθών και συντάξεων.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι των οποίων η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη της αύξησης θα έχουν όφελος μόνο στα χαρτιά και όχι στην τσέπη. Δηλαδή θα δουν λογιστική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους και το όφελός τους θα είναι η μείωση της προσωπικής διαφοράς.
Total
0
Shares