Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«Ανάδειξη – Αξιοποίηση Κοιλάδας Τεμπών, Σήραγγες και Οδικοί Άξονες»

Ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας με τίτλο: «Ανάδειξη – Αξιοποίηση Κοιλάδας Τεμπών, Σήραγγες και Οδικοί Άξονες»

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος ήταν η ημερίδα που πραγματοποίησε η ΠΕΔ Θεσσαλίας στις 11/06/2016 στα Αμπελάκια με θέμα «Ανάδειξη – Αξιοποίηση Κοιλάδας Τεμπών, Σήραγγες και Οδικοί Άξονες (ΠΑΘΕ, Ε65)».

Ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κολλάτος Κωνσταντίνος ως φιλοξενών Δήμαρχος καλωσόρισε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους. Αναφέρθηκε στον προγραμματισμό και στις πρωτοβουλίες του Δήμου Τεμπών για την Τουριστική Ανάπτυξη της περιοχής, για την ανάπλαση των Τεμπών και για τη σπουδαιότητα των μεγάλων έργων (σήραγγες – οδικοί άξονες) όχι μόνο για την περιοχή των Τεμπών αλλά και για ολόκληρη η χώρα.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσός Γεώργιος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας τονίζοντας ότι η επιλογή της θεματολογίας ήταν ιδιαίτερα στοχευμένη και ότι αναδεικνύει πλήρως τις προτεραιότητες της συγκεκριμένης περιοχής. Είναι δεδομένο πλέον ότι οι ημερίδες που υλοποιεί η ΠΕΔ επικεντρώνονται στα σημαντικότερα ζητήματα της εκάστοτε περιοχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας με στόχο να δρομολογηθούν στη συνέχεια όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να προκύψουν οι βέλτιστες λύσεις – απαντήσεις στα συμπεράσματα που προκύπτουν μέσα από τις εισηγήσεις και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της ημερίδας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα μετά από τις πρόσφατες ημερίδες της ΠΕΔ είναι οι ενέργειες που ακολούθησαν για τη Λίμνη Πλαστήρα αλλά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Βορείων Σποράδων που ενεργοποιείται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η κατασκευή των σηράγγων και η ολοκλήρωση της οδοποιίας είναι τεράστια έργα όχι μόνο για τη Θεσσαλία αλλά και για όλη την Ελλάδα με τεράστια σημασία στην οικονομία και τις μεταφορές. Η ανάπλαση της κοιλάδας των Τεμπών θα δημιουργήσει νέα αναπτυξιακά δεδομένα για την περιοχή και θα αναγορευθεί ως ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Δεν θα είναι πλέον τόπος διέλευσης αλλά στοχευμένος τόπος προορισμού. Σ’ αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της ΠΕΔ συνεχάρη τον Δήμαρχο Τεμπών κ. Κολλάτο τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι η ΠΕΔΘ θα αξιολογήσει με τον καλύτερο τρόπο τα συμπεράσματα της ημερίδας και σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα προσπαθήσει να στηρίξει και να αναδείξει όλες τις προσπάθειες για την υλοποίηση των επιλεγμένων έργων.

ped_thessalias_2

Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Παιδής Αθανάσιος ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ Αγοραστό εξάροντας την πρωτοβουλία της ΠΕΔ να υλοποιήσει την συγκεκριμένη ημερίδα και δήλωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν θα σταματήσει ποτέ να παίρνει τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη του τόπου.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Τσιλιμίγκας Νικόλαος χαιρέτισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των θεμάτων της ημερίδας και την τεράστια σημασία που έχουν τα συγκεκριμένα έργα για την ευρύτερη περιοχή.

Την εισήγηση με τίτλο «Σήραγγες Κοιλάδας Τεμπών – Δρόμοι Ανάπτυξης Θεσσαλίας – ΠΑΘΕ» ανέπτυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» κ. Γκατσώνης Δημήτριος. Αναφέρθηκε λεπτομερώς στην εξέλιξη αυτού του τεράστιου έργου, στην διαχρονική του εξέλιξη, στους χρόνους παράδοσης αλλά και στον προϋπολογισμό του. Η δεύτερη σήραγγα έχει μήκος 6 χιλιόμετρα και είναι η μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων και αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του συνολικού έργου το οποίο θα περατωθεί και θα παραδοθεί τον Μάρτιο του 2017. Με την ολοκλήρωση του έργου η διαδρομή Λάρισας – Θεσσαλονίκης θα μειωθεί κατά 25 περίπου λεπτά της ώρας χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση στο κόστος των διοδίων. Έγινε επίσης εκτενής αναφορά για τους κόμβους για τα παράπλευρα διόδια και για τις τιμές των διοδίων.

Η εισήγηση με τίτλο «Οδικοί άξονες – Ε65» αναπτύχθηκε από τον Συγκοινωνιολόγο Ζέκο Κωνσταντίνο που εκπροσώπησε την εταιρεία «Δρόμος Σύμβουλοι Μελετητές Ε.Π.Ε.». Ο κ. Ζέκος έδωσε μεγάλη έμφαση στη κατασκευή των κύριων οδικών αξόνων που συνδέουν την χώρα μας με την Ευρώπη μέσω των Δυτικών Βαλκανίων. Το νότιο κομμάτι της Ε65 γνωστό σε όλους ως Καλαμπάκα – Παναγία εφ’ όσον υλοποιηθεί και συνδεθεί με την Εγνατία Οδό θα είναι τεράστιας σημασίας για τις μεταφορές και για την οδική διασύνδεση με την Βόρεια Ευρώπη. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες των προηγούμενων Κυβερνήσεων αλλά και στη σημερινή λέγοντας ότι μας έλειπε και μας λείπει ο σχεδιασμός, οι προτεραιότητες αλλά και η πολιτική βούληση ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα το συγκεκριμένο έργο. Έκανε επίσης αναφορά στον οδικό άξονα από Ελευσίνα – Θήβα και την διασύνδεσή του με τον Ε65.

Η παρουσίαση της πρότασης για την ανάδειξη – αξιοποίηση της Κοιλάδας των Τεμπών έγινε από τον κ. Κατσαρό Αντώνη που ως υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι μέλος της ομάδας πρότασης. Ο κ. Κατσαρός ανέλυσε με λεπτομέρειες την πρόταση παρουσιάζοντας πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία συνθέτουν μια εφαρμόσιμη και οικονομικά βιώσιμη πρόταση. Τα τρία βασικά στοιχεία που αναδεικνύονται κατά μήκος των 9 χιλιομέτρων της Κοιλάδας (σιδηροδρομική γραμμή, μονοπάτια, μεριά Κισσάβου) εντάσσονται στην πρόταση με εντυπωσιακό τρόπο, δημιουργούν χώρους αναψυχής, χώρους αρχαιολογικούς, ιστορικούς, θρησκευτικούς, κλπ. Το ευχάριστο είναι ότι με ενέργειες του Δήμου Τεμπών έχει εξασφαλιστεί ένα κομμάτι των χρηματοδοτήσεων και από ότι φαίνεται πολύ σύντομα θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για την εκπόνηση της οικονομοτεχνικής μελέτης.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων τοποθετήθηκαν αλλά και υπέβαλλαν ερωτήσεις προς τους εισηγητές ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Παιδής, ο κ. Τσιλιμίγκας, ο πρώην Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κομήτσας, ο Δήμαρχος Κιλελέρ κ. Νασιακόπουλος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Αλεξάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Τσέτσιλας, ο κ.  Μπαρμπούτης πολιτικός μηχανικός και ο κ. Κωνσταντάκος μελετητής.

Την ημερίδα έκλεισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσός ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την ποιότητα των εισηγήσεων και των εισηγητών, από τις τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων και τόνισε για ακόμη μία φορά ότι τα συμπεράσματα που προέκυψαν θα αποτελέσουν για την ΠΕΔ Θεσσαλίας σημείο αναφοράς για τις επόμενες ενέργειες. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι άμεσα θα προκαλέσει μια συνάντηση εργασίας της ΠΕΔ Θεσσαλίας με τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον οδικό άξονα Ε65 και πιο συγκεκριμένα για το κομμάτι Καλαμπάκα – Παναγία.

Στην ημερίδα ήταν παρόντα και αρκετά μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας εκτός των προαναφερόμενων όπως ο κ. Τσιαντής Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, ο κ. Μεριβάκης Δήμαρχος Φαρκαδόνας, ο κ. Φορτούνας Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, ο κ. Καλαμπαλίκης Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαρισαίων, ο κ. Στουρνάρας Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Τρικκαίων, οι κύριοι Τσεργάς, Σαΐτης, Διψάνας και Νταφούλης, Αντιδήμαρχοι και Τοπικοί Σύμβουλοι Δήμου Τεμπών, καθώς και πλήθος αιρετών αλλά και επιστημόνων που ενδιαφέρθηκαν για τις εισηγήσεις της ημερίδας.




Total
0
Shares
Previous Article

Αναπαράσταση αρχαίων ολυμπιακών αγωνισμάτων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων

Next Article

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για την "Μάχη της Πόρτας" στην Πύλη (φωτο-video)