Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Άμεση κάλυψη των κενών στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας ζητά η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας

  • Άμεση κάλυψη των κενών στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας ζητά η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας
  • Κώστας Αγοραστός: «Ο πολιτισμός μίας προοδευτικής συντεταγμένης κοινωνίας αποτυπώνεται κατ’ αρχάς στο πως αντιμετωπίζει τις δύο σημαντικότερες στιγμές της ανθρώπινης φύσης, τη γέννηση και το θάνατο»

Την άμεση στελέχωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας για την εύρυθμη λειτουργία της σε όλη τη χώρα και την εξάλειψη των μεγάλων προβλημάτων που διαπιστώνονται από τις ελλείψεις, ζητά ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αγοραστού:

agorastos-newΚύριοι υπουργοί,

Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τους πολίτες, δυστυχώς διαπιστώνονται σοβαρές αρρυθμίες σε ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα που άπτονται αφενός του ανθρωπισμού, της απονομής δικαιοσύνης αλλά και του πολιτισμικού επιπέδου που θέλουμε να έχουμε ως κοινωνία.

Οι σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προκαλούν τεράστια ταλαιπωρία και βάζουν σε επιπρόσθετες περιπέτειες ανθρώπους που ήδη βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση αφού έχουν χάσει κάποιον οικείο τους.

Όπως πληροφορούμαστε, συνολικά σήμερα υπηρετούν σε όλη τη χώρα μόλις 30 ιατροδικαστές κι αυτοί κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ενδεικτικό του μεγέθους προβλήματος με το οποίο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι δεκάδες πολίτες, είναι το γεγονός πως υπάρχουν Περιφέρειες με μόλις έναν ιατροδικαστή (Ηπείρου) ή και με δύο ιατροδικαστές (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο).

Η κατάσταση δε, είναι ακόμη χειρότερη σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ιατροδικαστής, μεταξύ των οποίων μεγάλες πόλεις όπως ο Βόλος, η Χαλκίδα, η Άρτα, η Καβάλα αλλά και νησιά με σημαντικό πληθυσμό όπως η Σάμος, η Χίος και η Μυτιλήνη.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι συγγενείς και οικείοι των θανόντων αλλά και ανθρώπων που έχουν βιώσει μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση (ξυλοδαρμό, βιασμό κλπ), αφενός να υπόκεινται σε τεράστια ταλαιπωρία και ψυχική επιβάρυνση αλλά και να αιμορραγούν οικονομικά αφού η σορός ή το άτομο που πρέπει να τύχει ιατροδικαστικής εξέτασης πρέπει να μετακινηθούν ακόμη και εκατοντάδες χιλιόμετρα. Σε άλλες περιπτώσεις, συγγενείς χρειάστηκε να περιμένουν ακόμη και αρκετές ημέρες προκειμένου να θάψουν τη σορό οικείου τους προσώπου, αφού δεν μπορούσε να βρεθεί ιατροδικαστής σε κοντινή απόσταση.

Είναι ευκόλως αντιληπτό πως η λειτουργία σε εικοσιτετράωρη βάση, ιατροδικαστικής υπηρεσίας σε κάθε νομό αποτελεί αδήριτη ανάγκη.

Είμαι βέβαιος πως θα αναλάβετε άμεσα τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού και χρόνιου προβλήματος. Γιατί ο πολιτισμός μίας προοδευτικής συντεταγμένης κοινωνίας αποτυπώνεται κατ’ αρχάς στο πως αντιμετωπίζει τις δύο σημαντικότερες στιγμές της ανθρώπινης φύσης, τη γέννηση και το θάνατο».




Total
0
Shares
Previous Article

Θεώρηση - Χορήγηση δελτίου μετακίνησης στα άτομα με αναπηρίες για το έτος 2015

Next Article

Κώστας Αγοραστός: «Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας»