Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Άλλη μια επιτυχής πρόβλεψη του Κ. Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας

 

Επιτυχημένη από κάθε άποψη αποδείχθηκε η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου. Η απόδοση του 3,90%, θεωρείται από τους ειδικούς των αγορών, αρκετά ικανοποιητική. Την επιτυχία της έκδοσης καταμαρτυρεί και το πρωτοφανές ενδιαφέρον των επενδυτών με προσφορές περίπου 11,8 δις ευρώ, σχεδόν πενταπλάσιες του ζητούμενου ποσού των 2,5 δις που άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, ο αριθμός των επενδυτών ανήλθαν σε 419 έναντι 290 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Παράλληλα, μειώθηκαν τα hedge funds μόνο στο 11%, ενώ οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, ιδιωτικές τράπεζες, ξένα ασφαλιστικά ταμεία και διαχειριστές διαθεσίμων, απορρόφησαν το 89% της έκδοσης.

Προχθές η χώρα επέστρεψε στην κανονικότητα μετά από εννέα χρόνια αποκλεισμού από τις αγορές. Αυτό φυσικά δεν είναι πανηγυρισμός. Θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια και διαρκής αγώνας για να εξαλειφθούν από την κοινωνία οι πληγές της κρίσης. Για να ανέβουν ξανά οι μισθοί και οι συντάξεις σε επίπεδα αξιοπρέπειας. Και για να σταματήσει η φυγή στο εξωτερικό να είναι η πρώτη επιλογή των νέων επιστημόνων που θέλουν να φτιάξουν μια κανονική ζωή. Η έξοδος στις αγορές είναι, λοιπόν, μια σημαντική επιτυχία. Αλλά δεν παύει να ισχύει το γεγονός ότι, ειδικά για την Αριστερά, η πρόοδος μετριέται με όρους κοινωνίας. Όχι με όρους δανεισμού και αγορών.

Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση από τη χθεσινή είδηση της εξόδου στις αγορές. Η άλλη αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Η οποία προέβλεψε αρχικά ότι δεν θα έκλεινε ποτέ η πρώτη αξιολόγηση. Στη συνέχεια προέβλεψε το ίδιο για τις επόμενες τρεις. Μετά ότι θα εφαρμοστεί ο δημοσιονομικός «κόφτης». Ότι το πρόγραμμα δεν θα τελείωνε, αλλά θα έπαιρνε παράταση. Ότι θα τελείωνε μεν, αλλά η χώρα θα έμπαινε σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή με συνακόλουθα μέτρα. Ότι, σε κάθε περίπτωση, το τέλος του τρίτου Μνημονίου θα έφερνε ένα τέταρτο Μνημόνιο. Ότι από τις αρχές του 2019 θα κόβονταν οι συντάξεις. Ότι δεν θα βγαίναμε ποτέ στις αγορές. Ότι μπορεί τελικά να βγαίναμε με πενταετές ομόλογο, αλλά δεν θα βγαίναμε ποτέ με δεκαετές. Και αφού έπεσαν σε όλα έξω, τώρα λένε ότι οι αγορές μας δάνεισαν επειδή ο Κ. Μητσοτάκης θα κερδίσει τις εκλογές.

Έχει απόλυτο δίκιο ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σχολίασε σκωπτικά: “Ευχαριστούμε τη ΝΔ για τη σημαντική συνεισφορά της στην επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Αφού η οικονομία βελτιώνεται και έχουμε πρόσβαση στις αγορές με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση ΝΔ, έχουμε ένα επιτυχημένο σχήμα που πρέπει να διατηρηθεί και μετά τις εκλογές.”

Για τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ηλίας Αντωνίου




Total
0
Shares
Previous Article
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

Κώστας Τσιάρας: Η υποστήριξη της οικογένειας είναι στον πυρήνα της Δημογραφικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας

Next Article

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μουζακίου 05/03/2019

Related Posts