Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αλλάζει η Πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο

Agorastos 333

Αλλάζει η Πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο

Μετατρέπεται σε σύγχρονη και πράσινη με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020

Μια νέα σύγχρονη και πράσινη πλατεία αποκτά η πόλη του Βόλου καθώς το επόμενο διάστημα ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης της Πλατείας Πανεπιστημίου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου,  προϋπολογισμού 690.000, με δικαιούχο το Δήμο Βόλου. Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα της  Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου, που στρατηγικά σχεδίασε και  χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η πλατεία  περιβάλλεται από τον  πολυσύχναστο εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού,  όπου έχει πρόσωπο και το κτίριο του Πανεπιστημίου (πρώην Ματσάγγου), την οδό Δημητριάδος που είναι η κυριότερη οδική αρτηρία εξόδου από την πόλη, την οδό Παύλου Μελά με συχνή κυκλοφορία και τον πεζόδρομο της Μακεδονομάχων.

«Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 προχωράμε μια σειρά  παρεμβάσεων στην πόλη του Βόλου,  στο πλαίσιο της στρατηγικού μας σχεδίου για τη Βιώσιμη  Αστική Ανάπτυξη» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Ξεκινά το επόμενο διάστημα το έργο της αναμόρφωσης της πλατείας Πανεπιστημίου, στο κέντρο του Βόλου. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σχεδίασε και χρηματοδοτεί  τα σχέδια για τη Βιώσιμη  Αστική Ανάπτυξη των πόλεων της Θεσσαλίας ώστε να γίνουν πιο πράσινες, με περισσότερους οργανωμένους και περιποιημένους ελεύθερους χώρους και τελικά πιο ανθρώπινες. Στόχος του νέου έργου είναι η πλατεία που θα αποδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες, να συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση και αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος»  πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Οι εργασίες

Οι παρεμβάσεις  αφορούν:

  • Στη διαμόρφωση του χώρου της πλατείας Πανεπιστημίου, επιφάνειας 2.671,28 τ.μ.
  • Στη διαμόρφωση του πεζόδρομου  της Μακεδονομάχων (από Δημητριάδος έως Ερμού), επιφάνειας 252,00 τ.μ.
  • Στη διαμόρφωση τμήματος του πεζόδρομου της Ερμού πλάτους 1,5 μ. (από την Παύλου Μελά έως την Μακεδονομάχων), επιφάνειας 70,00 τ.μ.
  • Και στη διαμόρφωση των πεζοδρομίων της Παύλου Μελά (από Δημητριάδος έως Ερμού) και της Δημητριάδος (από Μακεδονομάχων έως Παύλου Μελά) που γειτνιάζουν με την πλατεία, επιφάνειας 280,72 τ.μ.

Οι βασικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι πλακοστρώσεις με φυσικά υλικά (όπως πλάκες Πηλίου, βότσαλα, επεξεργασμένο σκυρόδεμα), φυτεύσεις και φωτισμός.

Βασική προϋπόθεση είναι η  διατήρηση της επιφάνειας του πρασίνου σε ποσοστό πάνω από το 50% της πλατείας.

Η ανάγκη για προστασία από το θόρυβο και το καυσαέριο της οδού Δημητριάδος οδηγούν στη δημιουργία ενός φράγματος από ψηλό και μέσου ύψους πράσινο, το οποίο ωστόσο να επιτρέπει την οπτική επαφή με την πλατεία και να μη δίνει την εικόνα του απρόσιτου. Η ίδια λογική,  διατηρείται και κατά μήκος της οδού Παύλου Μελά. Έτσι, η μεγαλύτερη επιφάνεια του πρασίνου δημιουργείται στο νότιο και δυτικό τμήμα της πλατείας, ενώ στο βόρειο και ανατολικό τμήμα είναι συγκεντρωμένο το τμήμα με τα σκληρά υλικά επίστρωσης, ώστε να δημιουργείται ένας ενιαίος επίπεδος χώρος, ο οποίος να βοηθάει στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Η όλη διαμόρφωση θα συμπληρωθεί με καθιστικά και  τον απαραίτητο φωτισμό.

Η διαμόρφωση της πλατείας έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός πολυδύναμου χώρου, ο οποίος θα εξυπηρετεί  διάφορες χρήσεις, όπως ο περίπατος, η ανάπαυση, η συγκέντρωση πλήθους για συναυλίες, ομιλίες, εκθέσεις και γενικότερα κάθε είδους εκδηλώσεις και φυσικά θα είναι προσιτός από όλες τις ομάδες του πληθυσμού.
Total
0
Shares
Προηγούμενο άρθρο
kotsos papagiannidis

Γιώργος Κωτσός: Παράταση 2 μηνών για τη Δράση 4.1.2 Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος

Επόμενο άρθρο
vivlio tasoula tsilimeni

Αναβολή παρουσίασης της ποιητικής συλλογής της Τασούλας Τσιλιμένη