Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αλλαγές στην αίτηση συνταξιοδότησης. Ποιοι παίρνουν προσωρινή σύνταξη

pappous giagia

Την απλούστευση της ηλεκτρονικής αίτησης για την σύνταξη, με την μορφή υποβολής φορολογικής δήλωσης, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Στο πλαίσιο άμεσης απονομής της σύνταξης, θα το επόμενο διάστημα απλούστεση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης ώστε να μπορούν όλοι να την υποβάλλουν.

Επιπλέον, το Υπουργείο προχωράει άμεσα η επιτάχυνση ψηφιοποίησης του αρχείου του e-ΕΦΚΑ ενώ υπογράμμισε ότι οι εταιρείες που θα μπουν στα ταμεία θα μεταφέρουν το αρχείο που υπάρχει στο σύστημα για να γίνουν οι απονομές των συντάξεων.

Όσο αφορά στην προσωρινή σύνταξη, τονίζεται ότι δεν καταργείται και όσοι περιμένουν χρόνια να πάρουν χρήματα τώρα θα πάρουν αναδρομικά.

Η διαδικασία για την προσωρινή θα έχει τρία βήματα τα οποία είναι:

Πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας).

Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη. Παραδείγματος χάρη, τα 384 ευρώ γίνονται 700 ευρώ.

Το τρίτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Το νέο πλαίσιο έχει δυο εφαρμογές που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται:

Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Αυτοί θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής.

Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους θα υποβάλουν από σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνον την Εθνική Σύνταξη άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίζεται η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και το τρίτο βήμα θα είναι η απονομή της οριστικής σύνταξης.




Total
0
Shares
Previous Article
imia san simera

Η κρίση των Ιμίων που δεν ξεχνάμε 25 χρόνια μετά. Αθάνατοι Καραθανάσης , Βλαχάκος, Γιαλοψός.

Next Article
Η ιστορία και οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού!

Η ιστορία και οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού!

Related Posts