Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ακρίβεια, ο εφιάλτης του πολίτη. Η κυβέρνηση αρκείται να παρακολουθεί και να εισπράττει

Sotiria Bakalakou 22

Ακρίβεια, ο εφιάλτης του πολίτη. Η κυβέρνηση αρκείται να παρακολουθεί και να εισπράττει

Γράφει η Σωτηρία Μπακαλάκου

Msc Οικονομολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Καρδίτσας


Η εκτίναξη του ετήσιου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά το μήνα Μάιο στο 11,3%, επιβεβαιώνει περίτρανα ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των κυβερνητικών ημίμετρων.

Οι πολίτες βιώνουν τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 30 ετών.  Μόνιμα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, που αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, είναι οι καταναλωτές και ειδικά οι πιο αδύναμοι και ευάλωτοι, που θα έχουν μεγαλύτερη απώλεια αγοραστικής δύναμης, καθώς οι αυξήσεις στα τρόφιμα και την ενέργεια είναι πολύ μεγαλύτερες έως και πολλαπλάσιες του μεσοσταθμικού 11,3%. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο τα 1000 ευρώ ισοδυναμούν με  850.

Οι πολίτες διαπιστώνουν, αβοήθητοι κάθε μέρα και περισσότερο, ότι τους λείπουν τα χρήματα για ρεύμα, βενζίνη, super market. Λείπουν τα χρήματα για την επιβίωση τους. Η συνεχής ανοδική πορεία του πληθωρισμού, που ξεκίνησε πριν τον πόλεμο και το διευρυνόμενο διαρκώς άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ του ευρωπαϊκού και του ελληνικού δείκτη, αποδεικνύει ότι τα κυβερνητικά άλλοθι έχουν καταρρεύσει.

Η κυβέρνηση αντί να βοηθήσει πραγματικά, επενδύει στην επικοινωνία και αυξάνει τα έσοδα της μέσω του μεγαλύτερου ΦΠΑ που εισπράττει.

Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι:

  • Ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι 4% μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ένωσης.
  • Η τιμή βενζίνης είναι η 3η ψηλότερη στην Ευρώπη.
  • Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων είναι 45% μεγαλύτερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης.
  • Η τιμή χονδρικής στο ρεύμα είναι η ψηλότερη στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να θησαυρίζουν οι ολιγάρχες σε βάρος του απλού λαού;

Θύματα της αποτυχίας της κυβέρνησης είναι όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα, οι άνεργοι , οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί που αδυνατούν να μετακυλήσουν τις αυξήσεις στις πλάτες άλλων.  Η κυβέρνηση αντί να επικαλείται άδεια ταμεία, τη στιγμή που σπατάλησε σε αναθέσεις και σε παροχές χωρίς κριτήρια 43 δις στο διάστημα του κορονοϊού, οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας υπάρχουν λύσεις. Η παράταξη μας ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής προτείνει μια σειρά μέτρων, όπως:

  • Η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Ο έλεγχος κερδοσκοπίας των καρτέλ που πλουτίζουν εκμεταλλευόμενο τη συγκυρία.
  • Η αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης σε μισθωτούς, συνταξιούχους, επιδοματούχους αναπηρίας και ανεργίας με αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή ανά τρίμηνο.
  • Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα καύσιμα.

Η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τεράστιας αύξησης της τιμής των καυσίμων πρότεινε την επιστροφή 13€ ανά μήνα στους πολίτες! Ένα αναποτελεσματικό και άκρως γραφειοκρατικό μέτρο που πέραν των άλλων ήταν ένα ακόμη χτύπημα στην μεσαία τάξη που υποτίθεται ότι θα υποστήριζαν. Είναι πλούσιοι όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ και εξαιρούνται; τόση γραφειοκρατία για το τίποτα; τόσο μεγάλη υποτίμηση των Ελλήνων;  Λύσεις, όπως είναι φανερό, υπάρχουν. Απουσιάζει όμως η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης.




Total
0
Shares
Previous Article
Υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2022

Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων Περιόδου 2022-2023

Next Article
Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας

Συναυλία των καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας