Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ακόμη περισσότερα νοικοκυριά στο  πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ Οίκον με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

eksoikonomw

Ο Περιφερειάρχης υπέγραψε τη διάθεση  6.000.000 ευρώ  μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020,

για επιπλέον 509 θεσσαλικά νοικοκυριά

Κ. Αγοραστός: « Στηρίζουμε τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που δεν θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν με ίδιους πόρους τα σπίτια τους»

Με 6.000.000 ευρώ  ενισχύει η Περιφέρεια  Θεσσαλίας το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», δίνοντας τη δυνατότητα σε επιπλέον 509 θεσσαλικά  νοικοκυριά να επιδοτηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.  Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας  Αγοραστός, υπέγραψε την απόφαση ένταξης του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών», προϋπολογισμού 6.000.000  ευρώ, με δικαιούχο φορέα την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε., στο ΕΣΠΑ  Θεσσαλίας 2014-2020. Το έργο αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων με σκοπό τη βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών κατοικιών που έχουν αποδεδειγμένα μικρή ενεργειακή απόδοση. Πρόκειται για κατοικίες οι οποίες ανήκουν σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα, που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν πλήρως με ίδια κεφάλαια την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους, ή στις οποίες θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης.

«Στηρίζουμε τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που δεν θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν με ίδιους πόρους τα σπίτια τους» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ οίκον» ενδιαφέρει πάρα πολλά νοικοκυριά για αυτό και αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τον προϋπολογισμό του, ώστε ακόμη περισσότερες  οικογένειες να ενταχθούν  και να επιδοτηθούν για να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους. Στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια, δημιουργούμε  νέες θέσεις εργασίας, γιατί το Πρόγραμμα δίνει δουλειά σε δεκάδες  κατηγορίες επαγγελματιών της οικοδομής, και παράλληλα αποδίδουμε σπίτια σύγχρονα με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή».

Οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται

Οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» – Β’ κύκλος.

Σύμφωνα με τον Οδηγό, προβλέπεται η καταβολή ενίσχυσης η οποία αφορά είτε σε απευθείας επιχορήγηση του ωφελούμενου, είτε σε επιχορήγηση σε συνδυασμό με άτοκο δάνειο.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του Προγράμματος έχουν τεθεί συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν στην εισοδηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη. Ειδικά κίνητρα έχουν καθοριστεί επίσης για τις περιπτώσεις των πολυκατοικιών, όπου τα τελικά αποτελέσματα εξοικονόμησης είναι πολύ μεγαλύτερα.

Οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος αφορούν, μεταξύ άλλων, θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα σκίασης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, κ.α. Προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών έχει τεθεί συγκεκριμένος ενεργειακός στόχος που πρέπει να επιτευχθεί. Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου διασφαλίζεται μέσω της διενέργειας ενεργειακής επιθεώρησης του κτιρίου από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν, όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

Οι διαθέσιμοι πόροι θα διατεθούν αποκλειστικά για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά 509  Θεσσαλικά νοικοκυριά, τα οποία θα καταταγούν σε καλύτερη κατηγορία ενεργειακής κατανάλωσης  και να μειωθεί η εκπομπή αερίων θερμοκηπίου κατά 832,80 Τόνους Ισοδύναμου CO2 κατ’ έτος.




Total
0
Shares
Previous Article
Ekthesi sport

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Σ.Π.ΟΡ.Τ. 

Next Article
dasikos xartis

Μερική κύρωση δασικού χάρτη ΠΕ Καρδίτσας