Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αίτημα των περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης για συζήτηση στο ΠΣ Θεσσαλίας για την δασοπροστασία και αντιπυρική προστασία 

dasoprostasia

Αίτημα των περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, για την δασοπροστασία και αντιπυρική προστασία 

Προς τον πρόεδρο και τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας

Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζητάμε να πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, για το σημαντικό ζήτημα της δασοπροστασίας και αντιπυρικής προστασίας.

Θεωρούμε ότι η έναρξη και της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που ξεκίνησε την 1η Μάη 2021, βρήκε το σύστημα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας στη Θεσσαλία και γενικά στη χώρα, με πάρα πολλά προβλήματα.

Η πρόσφατη πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη της Κορινθίας, που επεκτάθηκε και στη Δυτική Αττική, ανέδειξε ακόμα μια φορά τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας που έχει την ευθύνη της πρόληψης, σε σύγχρονα και επαρκή μέσα κυρίως στις επίγειες δυνάμεις που έχουν αντικειμενικά το κύριο βάρος της κατάσβεσης, αλλά και των τοπικών αρχών.

Η Θεσσαλία, διαθέτει μεγάλο ορεινό και δασικό όγκο, με αρκετούς οικισμούς να βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές, που εν δυνάμει μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τους κινδύνους πυρκαγιών. Αλλά και στα αστικά κέντρα, στις ΒΙΠΕ, υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι, λόγω των μεγάλων ελλείψεων στην δασοπροστασία – πυροπροστασία.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο Πυροσβεστικό Σώμα  συνεχώς μεγαλώνουν, λόγω των ελάχιστων προσλήψεων και λόγω της μετακίνησης πολλών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια που έφτιαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα αεροδρόμια που εκμεταλλεύεται η ΦΡΑΠΟΡΤ και τους αυτοκινητόδρομους που ελέγχουν ιδιωτικές εταιρείες. Τα πραγματικά κενά πανελλαδικά ανέρχονται σε 4.000 περίπου. Οι υπάλληλοι του Π.Σ, μόνιμοι και συμβασιούχοι, εργάζονται με μεγάλες ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό και μέτρα Υγείας και Ασφάλειας.

Στο Ν. Λάρισας, λείπουν 58 υπάλληλοι με βάση τον οργανισμό. Οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό ανέρχονται σε 58 άτομα. Επίσης μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν σε μέσα ατομικής προστασίας (φόρμες, στολές και μέσα αντιμετώπισης χημικών ατυχημάτων, ορειβατικός εξοπλισμός), σε υλικοτεχνική υποδομή, σε υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, (τα STEYER είναι 38 χρονών), στη χρηματοδότηση για τη συντήρηση των κτιρίων (Λάρισα, Φάρσαλα, Αγιά) και των οχημάτων, μείωση στις δαπάνες για την προμήθεια καυσίμων, κ.α.

Ο 1ος Π.Σ που είναι ο μοναδικός εντός της Λάρισας και από τους πρώτους σταθμούς πανελλαδικά σε διαχείριση συμβάντων, παραμένει εδώ και δεκαετίες Β’ τάξης και λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό κινδυνεύει να γίνει σταθμός Γ’ τάξης, με ότι συνεπάγεται αυτό επιχειρησιακά για την προστασία ενός πληθυσμού 220.000 περίπου κατοίκων.  Στο Ν. Μαγνησίας, επίσης υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, ενώ ο στόλος των οχημάτων είναι γερασμένος και οι κτιριακές εγκαταστάσεις στο Βόλο άθλιες. Στο Ν. Τρικάλων, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε προσωπικό. Από τα 20 οχήματα (περιπολικά – υδροφόρες), τα 8 είναι μόνιμα σε χώρο ευθύνης (δάση, κλπ) και άλλα 3-4 με πολλά προβλήματα έως παροπλισμένα. Στη Δυτική Θεσσαλία, δε υπάρχει όχημα «κλίμακα» και όχημα «10 τόνων». Η κατάσταση με τον ατομικό εξοπλισμό είναι πολύ προβληματική (π.χ. λείπουν πολλές φιάλες – μάσκες, κλπ).   Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στο Ν. Καρδίτσας σε προσωπικό, οχήματα, εξοπλισμό).

Αναδεικνύει επίσης τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης που προωθείται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις, όπως με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις ακόμη και προστατευόμενες περιοχές. Αυτά είναι τα “δώρα” της κυβέρνησης σε μονοπωλιακούς ομίλους της “πράσινης ανάπτυξης” και των ΑΠΕ.

Και η σημερινή όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διατηρεί τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, μετατοπίζουν δικές τους ευθύνες για την προστασία των δασών και γενικότερα για την πυροπροστασία, σε όποια υπηρεσία τους βολεύει, αλλά και στο λαό, την ώρα που υλοποιούν διαχρονικά την στρατηγική της Ε.Ε, παραδίδοντας τα δασικά οικοσυστήματα στην καταστροφική δράση του κεφαλαίου, υποβαθμίζοντας την ικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία), παραδίδοντας σε ιδιώτες ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες “fast- track”, αλλάζοντας τις χρήσεις γης σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του δασικού πλούτου, με αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

Το ποσό που δόθηκε φέτος στους Δήμους όλης της χώρας, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για τις ανάγκες της πυροπροστασίας ανέρχεται μόλις σε 16,9 εκατομμύρια ευρώ. Παραθέτουμε τα στοιχεία επιχορήγησης των Δήμων της Θεσσαλίας που είναι ίδια με το 2020.

ΔΗΜΟΣ 2021
ΛΑΡΙΣΑΣ 40.000
ΤΥΡΝΑΒΟΥ 31.000
ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 91.000
ΦΑΡΣΑΛΩΝ 39.000
ΑΓΙΑΣ 53.800
ΤΕΜΠΩΝ 47.600
ΚΙΛΕΛΕΡ 55.000
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 57.000
ΠΥΛΗΣ 53.000
ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ 21.000
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ 85.000
ΒΟΛΟΥ 139.000
ΑΛΜΥΡΟΥ 63.000
ΖΑΓΟΡΑΣ 36.400
Ν. ΠΗΛΙΟΥ 104.000
ΣΚΙΑΘΟΥ 31.000
ΣΚΟΠΕΛΟΥ 43.300
ΑΛΛΟΝΗΣΟΥ 27.500
Ρ. ΦΕΡΑΙΟΥ 57.000
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 46.000
ΠΑΛΑΜΑ 18.000
ΣΟΦΑΔΩΝ 36.000
ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ 24.000
ΠΛΑΣΤΗΡΑ 17.000
ΑΡΓΙΘΕΑΣ 25.600

Είναι προφανές ότι αυτό το ποσό δεν ανταποκρίνεται σε βασικές ανάγκες, παραμένει σε χαμηλότατα επίπεδα για ακόμα μια χρονιά. Στην ουσία δεν μπορεί να καλύψει ούτε το έκτακτο προσωπικό της περιόδου που συνήθως προσλαμβάνεται σε αυτή τη φάση, με κύριο έργο την αποψίλωση των χόρτων εντός της οριογραμμής των πόλεων.

Στα προηγούμενα χρόνια μέσω του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ δούλευαν στα δασαρχεία με ολιγόμηνες συμβάσεις πάνω από 5,5 χιλιάδες άνεργοι (άσχετοι με το αντικείμενο) που ώσπου να εκπαιδευτούν απολύονταν, που σήμερα ούτε αυτοί υπάρχουν. Η κατάσταση στα δασαρχεία με τις ελλείψεις σε χρήματα και προσωπικό κι αυτή τη χρονιά, όπως αποδείχτηκε και από την πυρκαγιά στην Κορινθία, είναι πολύ άσχημη.

Επιχορήγηση στα Δασαρχεία από το Πράσινο Ταμείο για την «ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ» 2021

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ Αιτούμενη πίστωση 2021 Προτεινόμενη πίστωση 2021
ΛΑΡΙΣΑΣ 849.000 24.000
ΑΓΙΑΣ 70.000 12.500
ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 176.000 11.000
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 195.500 17.000
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ 148.000 18.000
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 20.000 10.000
ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ 50.000 10.000
ΒΟΛΟΥ 25.000 11.000
ΑΛΜΥΡΟΥ 20.000 8.500
ΣΚΟΠΕΛΟΥ 20.000 13.000

Η περσινή χρονιά (2020) θεωρήθηκε από την Π.Υ στη Θεσσαλία, ως ήπια, από την άποψη του αριθμού και κυρίως του μεγέθους των πυρκαγιών. Ωστόσο αναδείχτηκαν σοβαρά προβλήματα, που αφορούν τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στην Π.Υ, από την έλλειψη μέτρων πρόληψης από την πλευρά των Δασαρχείων, Δήμων και Περιφέρειας, που σχετίζεται και με τη μικρή χρηματοδότηση και τα μέσα που διαθέτουν (ελλείψεις σε αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμού δασών και άλλων περιοχών, συντήρησης μεγάλου μέρους του δασικού και αγροτικού οδικού δικτύου, έλλειψη υδατοδεξαμενών, άλλων μέσων), αλλά και με την έλλειψη διεκδικήσεων και στήριξη επί της ουσίας της στρατηγικής του κεφαλαίου για τις δασικές εκτάσεις από Περιφέρεια και Δήμους και στην περιοχή μας.

Για την αντιπυρική περίοδο 2021, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, κατάρτισε ένα «σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο» που το συζήτησε σε συσκέψεις κατά Π.Ε με τους αρμόδιους φορείς. Από την πείρα προηγούμενων ετών σ’ αυτά τα σχέδια επαναλαμβάνονται συνήθως οι πάγιες κατευθύνσεις και εκκλήσεις, χωρίς όμως αυτό να βελτιώνει στην πράξη την κατάσταση, αφού παραμένουν ως δεδομένα: η μειωμένη κρατική επιχορήγηση για την πυροπροστασία, οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και οχήματα της Π.Υ και της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και των Δήμων, Περιφέρειας. Ζητάμε από την περιφερειακή αρχή να μας ενημερώσει γι’ αυτό τι προβλέπει συγκεκριμένα, με τι προσωπικό και μέσα υποστηρίζεται και με τι χρηματοδότηση;

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, θεωρεί ότι χρειάζεται η περιφέρεια και οι δήμοι, αλλά και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών, των εργαζομένων και επαγγελματιών να διεκδικήσουν η δασοπροστασία – πυροπροστασία, όπως και η αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος, να μπουν σε προτεραιότητα.

  • Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης.
  • Να ενισχυθούν τώρα, οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα στους Πυροσβεστικούς & Λιμενικούς Σταθμούς.
  • Να μπει τέλος στην κατηγοριοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε μόνιμους και συμβασιούχους πυροσβέστες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι πυροσβέστες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη Δασική Υπηρεσία. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και κλιμακίων.
  • Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας.
  • Να συγκροτηθεί ενιαίος κρατικός φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση και στο επίπεδο της Θεσσαλίας συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των χιλιάδων κενών.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, δασικές εκτάσεις.
  • Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος της Ν.Δ και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Νatura.
  • Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν άμεσα.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από πυρκαγιές σε κατοικίες, βοηθητικούς χώρους, κτήματα και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, και να εξοφληθούν άμεσα όσοι καθυστερούν να αποζημιωθούν.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να αποφευχθεί νέα καταστροφή το χειμώνα στις περιοχές που καταστρέφονται από πυρκαγιές.

28/5/2021

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης

Τσιαπλές Αναστάσιος, Νάνος Αποστόλης, Μπακάση Βασιλική, Γκαραλιάκος Ζήσης

 




Total
0
Shares
Previous Article
Συνάντηση Δημάρχου Μουζακίου, με τους Αντιπεριφερειάρχες Καρδίτσας και Τρικάλων για θέματα «Ιανού»

Συνάντηση Δημάρχου Μουζακίου, με τους Αντιπεριφερειάρχες Καρδίτσας και Τρικάλων για θέματα «Ιανού»

Next Article
Άλκηστη Κολοκύθα

Άλκηστη Κολοκύθα: Απάντηση στον αντιδήμαρχο Πρασίνου Δήμου Καρδίτσας. Όταν η ανικανότητα συνδυάζεται με την εμπάθεια

Related Posts