Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αγραφιώτες και καμπίσιοι ισχυροποιούν τους δεσμούς τους στον ν. Καρδίτσας

Γ. Κωτσός: Να μετεξελιχθεί σε θεσμό το 1ο Αντάμωμα Αγραφιώτικων και Πεδινών χωριών

Η κακοκαιρία δεν πτόησε τον Δήμο Μουζακίου και τους άλλους διοργανωτές του 1ου Ανταμώματος Αγραφιώτικων και Πεδινών χωριών, αφού κόντρα στην συνεχή βροχόπτωση, η μεγάλη πολιτιστική γιορτή φιλοξενήθηκε τελικά την Κυριακή το βράδυ, στο εξοχικό κέντρο «Έναστρον», αντί της κεντρικής πλατείας του Μαυρομματίου, όπου αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 500 χορευτές μέλη συλλόγων της ορεινής και πεδινής Καρδίτσας, αλλά και 20 ερμηνευτές και οργανοπαίχτες, οι οποίοι έχουν προσφέρει τα μέγιστα στη διατήρηση της παραδοσιακής  μουσικής.

Οι διοργανωτές, δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για την ιδιαίτερη επιτυχία του εγχειρήματος, το οποίο και χαρακτήρισαν ακόμη μια φορά, «Γέφυρα Πολιτισμού» στον τόπο μας.

ΝΑ ΜΕΤΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΘΕΣΜΟ

Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων κα Αθηνά Μαυραντζά, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μαυρομματίου κ. Γιώργος Νάσιος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ», κ. Δημήτριος Γιώτης, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών κ. Βασίλης Τσαντήλας, ενώ την κήρυξη της έναρξης του ανταμώματος έκανε ο Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός επισημαίνοντας τα εξής:

«Θέλω να πιστεύω ότι τούτο το ιστορικό αντάμωμα θα μετεξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε έναν επιτυχημένο θεσμό για το νομό Καρδίτσας. Το λέω αυτό διότι τα Άγραφα και ο κάμπος, δυο εμβληματικά στοιχεία του Νομού μας, υπήρξαν ανέκαθεν πηγές πολιτισμού για την περιοχή μας. Συνεργάστηκαν άψογα σε δύσκολες εποχές. Όταν η χώρα μας ήταν κατακτημένη, τα Άγραφα αποτέλεσαν ασφαλές καταφύγιο όλων των ελεύθερων προσωπικοτήτων του κάμπου. Ενώ αργότερα, όταν η χώρα μας απελευθερώθηκε και αντιμετώπιζε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ο κάμπος ήταν χώρος εργασίας και φιλοξενίας των ορεινών και ταυτόχρονα ο τροφοδότης του νομού Καρδίτσας. Έτσι και σήμερα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας, οι ορεινοί και οι καμπίσιοι, οι Αγραφιώτες και οι Καραγκούνηδες συμβιώνουμε αρμονικά στην Καρδίτσα. Η πολύ μεγάλη συμμετοχή όλων σας στην σημερινή εκδήλωση, καταδεικνύει ότι αυτοί οι πολιτιστικοί δεσμοί είναι άρρηκτοι και μας κρατούν ενωμένους. Ταυτόχρονα αποτελούν οδηγό στο επίπεδο της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ μας ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η χώρα μας».

Κλείνοντας ο κ. Κωτσός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους εμπνευστές – όπως είπε – του ανταμώματος κ.κ. Δημήτριο Γιώτη και Βασίλη Τσαντήλα, καθώς επίσης όλους τους φορείς που το υποστήριξαν, την Περιφέρεια Θεσσαλίας (Περιφέρ. Ενότητας Καρδίτσας), τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμο Μουζακίου Ν.Π.Δ.Δ.Α.Π.Ν., τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ», την Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Ν. Καρδίτσας, την Τ.Κ. Μαυρομματίου και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ενοριακού Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Μαυρομματίου, την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου –Καραϊσκάκη και την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, τους συμμετέχοντες πολιτιστικούς συλλόγους, τους χορευτές και τους πολίτες.

ΤΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

Υπογραμμίζεται ότι τα χορευτικά τμήματα Πολιτιστικών Συλλόγων που συμμετείχαν στο 1ο Αντάμωμα Αγραφιώτικων και Πεδινών Χωριών του Νομού μας ήταν τα εξής:

ΑΓΡΑΦΑ: Μορφωτικός Σύλλογος Κερασιάς, Μορφωτικός Σύλλογος Αμπελικού, Σύλλογος Αργιθεατών Καρδίτσας, Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Βατσουνιάς, Μορφωτικός Σύλλογος Δαφνοσπηλιάς, Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ξυνονερίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Καροπλεσίου, Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Κέδρου, Μορφωτικός Σύλλογος Λαμπεριωτών, Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ» Αρχαιολογικός Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μουζακίου «ΟΙ ΓΟΜΦΟΙ» Χορευτικός Όμιλος Γυναικών Πεζούλας, Σύλλογος Πορτίτσας  «ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ», Λαογραφικός Αρχαιολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρίου Οξυάς «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ», Σύλλογος Μορφοβουνιτών Καρδίτσας.

ΚΑΜΠΟΣ: Μορφωτικός Σύλλογος Αγίων Θεοδώρων, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καρποχωρίου «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γοργοβιτών, Μορφωτικός Σύλλογος Καλογριανών, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ιτέας, Λοαγραφικός Χορευτικός Όμιλος «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ», Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων, Χορευτικός Σύλλογος Καρδίτσας «ΕΝ ΧΟΡΩ»  Κέντρο Σπουδών και Ανάδειξης Ελληνικού Πολιτισμού «ΧΟΡΙΑΜΒΟΣ».

Αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής απονεμήθηκαν στους Εκπροσώπους των Συλλόγων, στους χοροδιδάσκαλους και στους οργανοπαίχτες, ενώ ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου κ. Δ. Γιώτης απένειμε τιμητική πλακέτα στον ομογενή Μαυρομματιανό (που ζει στον Καναδά), κ. Γεώργιο Δ. Γκινή, ο οποίος δώρισε στο Μαυρομμάτι το πατρικό του σπίτι, που αργότερα μετατράπηκε στο σημερινό Μουσείο του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη.

[supsystic-gallery id=31 position=center]




Total
0
Shares
Previous Article

Η Τρικαλινή Ραφαέλα Πλαστήρα διακρίθηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό ομορφιάς

Next Article

Θανατηφόρο τροχαίο στη Λάρισα