Αγιά Σωτήρα Βραγκιανών: Με πίστη – επιμονή και ταπείνωση…

Τα ορεινά χωριά της κοιλάδας Αχελώου ,τα Βραγκιανά γιόρτασαν σήμερα τη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ιησού Χριστού στο Καστρομονάστηρο της ‘Αγιάς Σωτήρα’- όπως οι γιαγιάδες μας το ονομάτισαν…

Το θερμό εμψυχωτικό κήρυγμα του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κκ Τιμοθέου , απάλυνε το παράπονο,την πίκρα και την αδιόρατη κατήφεια  στα πρόσωπα των πιστών ενοριτών ,λόγω της πανδημίας ,των κακών μαντάτων για την τραγωδία της Βηρυτού ,των εληνοόρθοδοξων του Λιβάνου….

Πάνω από 150 άτομα ,από 3 ετών έως 93 , συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή,παρά την ξαφνική πρωινή νεροποντή.

“Ο Μεταμορφωθείς εν τω όρει Θαβώρ εν δόξη, Ιησούς Χριστός -έλαμψεν ως Ήλιος”- ανέφερε στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος [ καθολική επιστολή  Αποστόλου Πέτρου].

Ανακαινισμένη πλήρως η Ιερά Μονή Σωτήρος Βραγκιανών, χάρι στη διαχρονική προσφορά των πιστών ,των χορηγών ,του Δήμου (37.000€ από Δήμο Αχελωου τα έτη 2003-05 -& τέως Μητροπολίτη κ. Θεοκλήτου) και ιεράς Μητροπόλεως.

Τέλεια η όλη προετοιμασία από τις εθελόντριες ,η παρασκευή νηστίσιμων παραδοσιακών φαγητών ( φακές, φασολάδα, πατάτες, ελιές ).

Τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής με άοκνες και φιλότιμες προσπάθειες για την καλή οργάνωση της τελετής, την τήρηση των μέτρων προστασίας…

Αξίζουν όλοι τα θερμότερα συγχαρητήρια….

-Πατήρ Δημήτρης Αγόρης- Τάκης Κ.Χαντζής- Νίκος Λέτσιος- Πάνος Οικονόμου- Θανασός Μ.Οικονόμου.

Τα Βραγκιανά επιμένουν παραδοσιακά – εκκλησιαστικά- μονοιασμένα!

Ξέρουμε να διαφωνούμε ,πάντα σε πολιτισμένα πλαίσια και αλληλοσεβασμό.

* Μας τίμησε με την παρουσία του ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Νίκος Καραγιάννης – Κοινωνικής πρόνοιας & Πολίτη.

Όλοι οι Βραγκιανίτες εκτιμήσαμε τη θετική του κίνηση ,να επισκεφθεί σε τούτες τις δύσκολες στιγμές την ορεινή Πατρίδα.

-Προσκύνησε και ακολούθως, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Αχελώου Ηλία Τσιατσιάνη και τον Δ)Σ Γιάννη Β. Στεργιούλη, πραγματοποίησε αυτοψία στον κεντρικό Διαπεριφερειακό χωματόδρομο ‘Βραγκιανά- Ρόγκια- Φελίκι’ (6 Χλμ) και δήλωσε την πλήρη στήριξη του.

– Θέλουμε οι Πολιτικοί να επισκέπτονται την περιοχή μας , όλες τις εποχές ,όχι μονάχα προεκλογικά.

* Παρόντες και ο Δ)Σ Γιώργος Σακελλάρης & Ο Πρόεδρος Δημήτρης Τσίνας.

Μιλήσαμε με τον Σεβασμιώτατο για θέματα συντήρησης των αγιογραφιών της Μονής ,που ξεκίνησε ύστερα από μελέτη και έγκριση του Υπ.Πολιτισμού-την αναβάθμιση του ρόλου του Μοναστηριού,του περιβάλλοντος με αξιοποίηση των πλούσιων νερών, των καστανιών,για την τόνωση της επισκεψιμότητας και των εσόδων.

* Παράλληλα , ανταλλάξαμε σκέψεις για την πανδημία ,την ανάγκη αλληλοστήριξης των ανθρώπων ,τη ψυχική υγεία που πλήττεται από τα σύγχρονα προβλήματα.

* Δηλώσαμε τη στήριξη στο φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως ,η οποία με το Γηροκομείο και το Σπίτι Αγάπης προσφέρει θεάρεστο έργο σε αδύναμους.

* Ζητήσαμε ,με την ευλογία του να δώσει κατευθύνσεις σε όλες τις ενορίες ώστε να ιδρυθούν Δομές υπέρ Αδυνάτων ενοριτών , ενόψει των δραματικών εποχών, της επερχόμενης οικονομικής ύφεσης και ανεργίας των νέων.

*Ευχαριστήσαμε τον σεβαστό Ποιμενάρχη για την τακτική παρουσία του στην απόμακρη δυσπρόσιτη – αλλά μοναδικού φυσικού πλούτου- περιοχή Αχελώου.

* Σήμερα , ξύπνησαν θύμησες παλιών όμορφων στιγμών.

Δεκαετίες 1960-70 ,όπου εκατοντάδες λαού συνέρρεαν με πεζοπορία χιλιομέτρων, μέσα από τα μονοπάτια των φαραγγιών της Καλκάνης και Διασέλας.

Με δέκα παπάδες ,από όλες τις τοπικές Ενορίες ,με τρεις κομπανίες οργανοπαικτών,με καφενεία, εμπορικά,νυφοπάζαρο.

Εκεί ο κυρ Μήτσος που πωλούσε φέτες καρπουζιού και κοκορέτσι ,ο Καραμήτρος που τρελαινε τα μικρά παιδιά με λαλίτσες, κούκλες , φορτηγάκια….

Ο κυρ Παύλος με τα κορόμηλα και δαμάσκηνα…

Στη σκιά των καστανιών οι φαμίλιες ξεδίπλωναν τα τραπεζομάντιλα για ένα διάλειμμα ,μετά τα νηστίσιμα των γυναικών της Μονής….

Οι μπακάληδες με τις γαράφες τσίπουρου για τους μερακλήδες και χορευτές!

Κέφι τρικούβερτο , ανθρώπινο αντάμωμα , ζεστές αγκαλιές….

Φτωχικά – χωρίς αφρώδεις οίνους και σπέσιαλ σκατς-αλλα με περίσσεια αγάπη!

Όμως ,δεν έλειπαν τα… παρατράγουδα λόγω ποτού ή για τη σειρά χορού και κατα- ‘ι’δρωμενοι οι επτά χωροφύλακες του Σταθμού Βραγκιανων  επανέφεραν την… τάξιν,έως αργά το βράδυ!!!

– Άλλοι καιροί , άλλες γενιές , διαφορετικές οι συνθήκες ζωής….

Πάντα όμως φιλόξενοι , δυναμικοί , αισιόδοξοι , μαχητικοί….οι άνθρωποι μας!

Η Αγιά Σωτήρα Βραγκιανών στέκει από το 1600 μ.Χ ακοίμητος φρουρός και φύλακας άγγελος , δίπλα στον αδύναμο ,τους έχοντες ανάγκη!

Χρόνια πολλά με υγεία και αντοχές! Οι καιροί δυσκολεύουν….

Με ταπείνωση , πίστη,αγάπη &μόνοιασμα και…αυτό θα περάσει!

Ppapakostas dimitris

Δημήτρης Παπακώστας


metamorfosis Sotiros vragiana mouzakinews

metamorfosis Sotiros vragiana mouzakinews 2

metamorfosis Sotiros vragiana mouzakinews 3

metamorfosis Sotiros vragiana mouzakinews 4Total
0
Shares