Αυτό μας έλειπε! Δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής θα πλησιάσει τη γη τον Μάρτιο

Αυτό μας έλειπε! Δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής θα πλησιάσει τη γη τον Μάρτιο

Αυτό μας έλειπε! Δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής θα πλησιάσει τη γη τον Μάρτιο 

Ο αστεροειδής έχει μέγεθος διπλάσιο από το «Μπουρτζ Καλίφα», το οποίο είναι το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο καθώς ξεπερνά τα 820 μέτρα. «Δυνητικά επικίνδυνος» αστεροειδής με μέγεθος διπλάσιο από το υψηλότερο κτίριο του κόσμου, το Μπουρτζ Καλίφα με ύψος άνω των 820 μέτρων, θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη τον Μάρτιο.

Ονομάζεται 231937 (2001 FO32) και θεωρείται απίθανο να «χτυπήσει» τη Γη, καθώς θα απέχει 1,2 εκατομμύρια μίλια από τον πλανήτη μας πέντε φορές πιο μακριά από όσο βρίσκεται η Σελήνη.

Η NASA αποδίδει τον χαρακτηρισμό «δυνητικά επικίνδυνος» σε όποιον μεγάλο αστεροειδή έρχεται σε απόσταση μικρότερη των 4,5 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη και «θα μπορούσε» να χτυπήσει τον πλανήτη κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ο διαστημικός βράχος πλάτους άνω των 1.600 μέτρων (ή 1,6 χιλιόμετρα) θα πραγματοποιήσει την πλησιέστερη προσέγγισή του στον πλανήτη μας στις 21 Μαρτίου και ώρα 16:03 (ώρα Γκρίνουιτς). Ο αστεροειδής εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2001, από μια σειρά τηλεσκοπίων στο Νέο Μεξικό που αποτελούν μέρος του προγράμματος Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR). Με αυτές τις παρατηρήσεις οι αστρονόμοι εκτίμησαν την τροχιά του, βρήκαν πόσο κοντά θα έφτανε στη Γη και αποφάσισαν πως κινείται στα 77.000 μίλια την ώρα.

Το www.SpaceReference.org ανέφερε για τον αστεροειδή: «Με βάση τη φωτεινότητα και τον τρόπο που αντανακλά το φως, ο 2001 FO32 έχει πιθανώς διάμετρο από 0,767 έως 1,714 χιλιόμετρα, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το 97% των αστεροειδών αλλά μικρότερο σε σύγκριση με τους μεγάλους αστεροειδείς».
Total
12
Shares