…αδιάφορη για τον ορεινό μας (και όχι μόνο) όγκο και η σημερινή δημοτική αρχή του δήμου Μουζακίου

Share

 Συνάντηση είχαν στο Πετρίλο του Δήμου Αργιθέας Καρδίτσας, τη Δευτέρα 6-7-2020, οι Δήμαρχοι του «Δικτύου ΟΤΑ ΠΙΝΔΟΣ», στους στρατηγικούς στόχους του οποίου περιλαμβάνονται η συνεργασία για τον σχεδιασμό της ορεινής πολιτικής της πατρίδας, η επανεργοποίηση της ορεινής ζώνης της ΠΙΝΔΟΥ, κ.λ.π..

 Μια συνάντηση στην οποία, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις και τα αντίστοιχα δημοσιεύματα, μπορεί να μη λήφθηκαν αποφάσεις αλλά έγιναν σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στα πλαίσια της κοινής προσπάθειας για την υλοποίηση των προαναφερόμενων στόχων, με το καθοριστικό, βέβαια, ζήτημα των προωθούμενων σ’ ολόκληρη την ορεινή Πίνδο αιολικών πάρκων και τις επερχόμενες απ’ αυτά για την περιοχή συνέπειες ν’ αποτελεί ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες.

 Από τη συγκεκριμένη, ωστόσο, προσπάθεια ο Δήμος Μουζακίου, μέλος του παραπάνω Δικτύου, έλαμψε δια της απουσίας του, αφού ο ορισθείς ως εκπρόσωπός του στο ίδιο Δίκτυο Δήμαρχος κος Θεοφ. Στάθης όχι μόνο θεώρησε σκόπιμο να μη συμμετάσχει ο ίδιος αλλά δε μερίμνησε ούτε καν για τη συμμετοχή του ορισθέντος ως αναπληρωτή του.

 Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του χθεσινοβραδινού (24-7-2020) δημοτικού συμβουλίου απηύθυνα στον κο Δήμαρχο Μουζακίου ερώτηση, ζητώντας να πληροφορηθώ τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος Μουζακίου απείχε από την προαναφερόμενη συνάντηση, τόσο δια του ιδίου του κου Δημάρχου όσο και δια του αναπληρωτή του, καθώς κι αν τούτο σημαίνει ότι ο Δήμος μας, που σε μεγάλο μέρος του απαρτίζεται από ορεινές περιοχές και ορεινά χωριά με εξαιρετικές, μάλιστα, προοπτικές ανάπτυξης, απεμπολείται των όποιων αναπτυξιακών προοπτικών προσφέρονται για τον ίδιο, μέσω της διεκδίκησης των στόχων του «Δικτύου Ο.Τ.Α. ΠΙΝΔΟΣ».

 Και η απάντηση του κου Δημάρχου (αντιπαρέρχομαι τον ισχυρισμό του περί συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου μας την ίδια μέρα και ώρα) ήταν, δυστυχώς, απογοητευτική. Αναλώνεται, είπε, το «Δίκτυο Ο.Τ.Α. ΠΙΝΔΟΣ» σε πρωτοβουλίες και συζητήσεις για τα αιολικά και πως αυτό είναι που στην ουσία «κόφτει» και μένα, που του έθεσα την ερώτηση. «Απείλησε», μάλιστα, πως, αν η συγκεκριμένη στάση του «Δικτύου» συνεχιστεί, θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης του Δήμου Μουζακίου από το ίδιο Δίκτυο!!!

 Αδυνατεί, προφανώς, ο κος Δήμαρχος Μουζακίου ν’ αντιληφθεί ότι το ζήτημα των αιολικών πάρκων αλλά και των άλλων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προωθούνται στην περιοχή μας, είναι απόλυτα ταυτισμένο με τις τύχες του τόπου μας και αναμένεται να εξελιχθεί στο σημαντικότερο μέχρι σήμερα εμπόδιο για τις όποιες προοπτικές πραγματικής του ανάπτυξης.

 Αδυνατεί ν’ αφουγκραστεί την αγωνία και την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών, που αντιδρούν συνεχώς περισσότερο στην παραχώρηση, μέσω των προαναφερόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημόσιας γης, των βουνών μας αλλά και του υπόλοιπου φυσικού και υδάτινου πλούτου μας, αντιλαμβανόμενες οι ίδιες τις συνέπειες που κάτι τέτοιο μπορεί να έχει στην επιβίωση και την πραγματική παραπέρα ανάπτυξή τους.

 Και παρότι, αρχικά, ο κος Δήμαρχος Μουζακίου ήταν ένας από τους πέντε νεοεκλεγμένους δημάρχους της περιοχής μας, που τάχθηκαν ενάντια στην προέλαση σ’ αυτή των αιολικών πάρκων (αλήθεια, τι απέγινε η συγκεκριμένη «υπογραφή» του;), σήμερα φαίνεται να μη συμμερίζεται την αγωνία και την ανησυχία των υπόλοιπων αιρετών της περιοχής (αλλά και πολλών, ακόμα, περιοχών της πατρίδας μας)  για τις συνέπειες της επερχόμενης – χάριν, μάλιστα, αναποτελεσματικών μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής του τόπου μας, σκεπτόμενος ακόμα και την αποχώρηση του Δήμου μας από το «Δίκτυο Ο.Τ.Α. ΠΙΝΔΟΣ».

 Μόνο που το τελευταίο δε μπορεί παρά να σημαίνει και απεμπόληση των όποιων προοπτικών που και μέσω του ίδιου Δικτύου ανοίγονται για τις ορεινές περιοχές του Δήμου μας, φανερώνοντας, συνάμα, και τις πραγματικές προθέσεις και της σημερινής δημοτικής αρχής, που, ως συνέχεια και βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης (γιατί ουδόλως μας έχει πείσει για κάτι διαφορετικό), προωθεί αδίστακτα το ξεπούλημα του φυσικού και υδάτινου πλούτου μας, συνηγορώντας με τις επιλογές της στην περαιτέρω και οριστική εγκατάλειψη των ορεινών μας (και όχι μόνο αυτών) περιοχών  αλλά και σε μια άνευ μεγέθους επερχόμενη και μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή τους.

 Και, βέβαια, θα έβρισκα περισσότερο λογικό, αν ο κος Δήμαρχος Μουζακίου διαφωνεί με τη στάση και τις απόψεις των υπόλοιπων αιρετών του «Δικτύου Ο.Τ.Α. ΠΙΝΔΟΣ», να παραβρίσκονταν στη συνάντηση και να εξέθετε τις δικές του απόψεις για όσα θέματα εκεί συζητήθηκαν (συμπεριλαμβανόμενων των αιολικών πάρκων, κ.λ.π.), παραθέτοντας τα δικά του επιχειρήματα και σχέδια για τον τόπο μας, προσπαθώντας να πείσει τους άλλους γι’ αυτά και διεκδικώντας την προώθησή τους. Αλλά ούτε το έπραξε ούτε και ως μελλοντική του επιλογή το ισχυρίστηκε….

Γιώργος Δ. Καραβίδας,

δημοτικός σύμβουλος (Ενωτική Πρωτοβουλία), αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μουζακίου

Δείτε επίσης