Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Θέμα: Αχτίδες αισιοδοξίας από τον Πρωθυπουργό για Φράγμα Συκιάς – Μεσοχώρας και μεταφοράς μέρους νερών Αχελώου στη Θεσσαλία!

Δημήτρης Παπακώστας

Αχτίδες αισιοδοξίας από τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη για Φράγμα Συκιάς – Μεσοχώρας και μεταφοράς μέρους νερών Αχελώου στη Θεσσαλία!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξη του στη Θεσσαλονίκη έδωσε θετικές απαντήσεις σε ερωτήματα Θεσσαλών δημοσιογράφων, τόσο για την ολοκλήρωση του Φράγματος Συκιάς Αργιθέας Καρδίτσας και λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Μεσοχώρας Πύλης Τρικάλων, όσο και για τη μεταφορά ενός συγκεκριμένου ποσοστού νερών Αχελώου ποταμού από τη λεκάνη Πίνδου στη λεκάνη Πηνειού, στο Θεσσαλικό Κάμπο.

Μίλησε για έως 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Τόνισε ότι έχουν δαπανηθεί πόροι άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ για τα δύο φράγματα στη Συκιά (ημιτελές – υπολείπεται 35% έργου) & στη Μεσοχώρα, τελειωμένο και η ΔΕΗ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έμφραξη.

*Σημειωτέον ότι το Νοέμβριο 2019 ο νέος πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος ΔΕΗ Γ. Στάσσης στη Βουλή εμφανίστηκε αισιόδοξος και υποστήριξε: “Αναμένεται η δυνατότητα έμφραξης στο γ’ τρίμηνο 2022, που θα οδηγήσει σε λειτουργία του έργου εντός του 2023”.

Η ΔΕΗ για κάθε έτος μη λειτουργίας του έτοιμου Υδροηλεκτρικού, χάνει ποσό 25.000.000€ ….

Τον Δεκέμβριο 2019, ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Τρικάλων, δεσμεύτηκε για εντός διετίας πλήρη λειτουργία του Υδροηλεκτρικού*

Απαιτείται η ενεργοποίηση όλων των φορέων της Θεσσαλίας, με συνοχή (Δυτικής – Ορεινής – Ανατολικής) & πίστη στις μεγάλες Αειφορικές επενδύσεις που θα καταστήσουν την ισχυρή κεντροβαρή Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε κέντρο αγροδιατροφικού παραγωγικού τομέα, στον “κήπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη βούληση για στήριξη της ορεινής κτηνοτροφίας, των ορεινών περιοχών, του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.
Τα κόμματα, οι παρατάξεις, οι Κοινοβουλευτικοί, οι Αυτοδιοικητικοί, οι φορείς των αγροτών και κτηνοτρόφων, να εξετάσουν τη ρηξικέλευθη πρόταση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για μετάβαση της “ιδιοκτησίας” του έργου πνοής της μεταφοράς νερών Αχελώου ποταμού από το δυσκίνητο κεντρικό κράτος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, κάνοντας πράξη και τη μεγάλη Μεταρρύθμιση της ‘Περιφερειακής Διακυβέρνησης’, μια αξιόλογη ιδέα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, από τη θέση του προέδρου ΕΝΠΕ, προ ετών.

• Τα έργα μεταφοράς νερών Αχελώου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
• Η εποπτεία στο Υπουργείο Υποδομών
• Τα κλειδιά της στρόφιγγας των υδάτων (για λελογισμένη μικρή ποσότητα νερών και ορθολογική διαχείριση) στους φορείς Αιτωλοακαρνανίας.

– Μια πρόταση λογική, ισορροπίας και ειρηνικής συνύπαρξης!
– Ένας δίκαιος λογικότατος προωθητικός συμβιβασμός!

*Επιβάλλεται η επίσκεψη των αρμόδιων υπουργών στη Συκιά!

* Ο καλός Συντονισμός, όπου ηγείται ο Υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης.

• Παράλληλα, να δοθούν οι αναγκαίες πιστώσεις για την αποκατάσταση της επικίνδυνης βατότητας στο οδικό δίκτυο πέριξ των έργων Συκιάς, χωριών Αχελώου, Αγορασιάς, Τυμπάνου, Δρακότρυπας, Πευκόφυτου κλπ.
Η κατάσταση από Τύμπανο έως Συκιά είναι απερίγραπτη….. λακούβες, νεροφαγιές διαλυμένα στηθαία ασφάλειας, μη σήμανση, χωρίς πλέγματα….
Αντίθετα, από άλλη πλευρά, στο νομό Άρτας, από Γέφυρα Κοράκου (όρια νομών) έως Άρτα – 81 χλμ – ουδεμία λακούβα!!!
Παρατηρήσαμε μόνο τρεις τομές στο δρόμο (άνοδο Πηγών)….
Που οφείλεται η άνιση μεταχείριση και μεγάλη διαφορά;
Οι Θεσσαλοί, αν Τώρα δεν πιστέψουμε και δεν παλέψουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι για τα μεγάλα καινοτόμα έργα Αειφορίας και Παραγωγής πλούτου, θα είμαστε άξιοι της….κακής μοίρας…..
Η ισχυρή Περιφέρεια Θεσσαλίας θα οδηγηθεί στην ερημοποίηση….τη φτωχοποίηση, την περιθωριοποίηση!

Οι Υπουργοί, οι Βουλευτές, οι Αιρετοί με Συντονιστή – πρωτοπόρο τον Περιφερειάρχη έχουν την κύρια ευθύνη!

Δημήτρης Παπακώστας




Total
0
Shares
Previous Article
Kostis Nousios slide

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιου για τη νέα σχολική χρονιά

Next Article
Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου: Κορυφώνεται το μεγαλύτερο Green Challenge του καλοκαιριού

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου: Κορυφώνεται το μεγαλύτερο Green Challenge του καλοκαιριού