Α. Σκόνδρα: Σταθερή στήριξη στους αγροτοκτηνοτρόφους

Share

Α. Σκόνδρα: Σταθερή στήριξη στους αγροτοκτηνοτρόφους

Σε συνάντηση τον ΥΠ.Α.Α.Τ. η Βουλευτής του Νομού μας

Συνάντηση εκ νέου είχε η Βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που διατηρούν. Εξετάστηκαν πολλά και ουσιώδη ζητήματα, που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο και η μακρά εμπειρία της Βουλευτή στα αντικείμενα αυτά, συμβάλλει στην εποικοδομητική συζήτηση και όχι μόνο.

Αναφέρθηκαν στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο γεωργοκτηνοτροφίας, στις ενισχύσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. για κάλυψη μέρους κόστους των λιπασμάτων και ζωοτροφών, στα φορολογικά κίνητρα φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή βιολογική γεωργία, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος μέσα από ανάλογες γεωργικές πρακτικές.

Αναφορά έγινε και στην τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, βάσει της οποίας  εξαιρούνται από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος για το 2022 οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, που διατηρούν φορολογικά βιβλία πάνω από 5 έτη και αποδίδουν κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. Όπως και στη απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης των καθαρών κερδών του 2022 από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας. Σημειωτέον ότι στην ίδια τροπολογία αναφέρεται η πλήρης κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από 1 Ιανουαρίου 2023.

Σε δήλωση της, η κ. Σκόνδρα αναφέρει:

«Η έννοια μου για τους αγροτοκτηνοτρόφους δεν σταματά ποτέ, όχι μόνο γιατί ο Νομός μας είναι αγροτικός, αλλά και γιατί, τα τριάντα και πλέον χρόνια που υπηρέτησα τους κλάδους αυτούς, βίωσα από πολύ κοντά τις συνθήκες, τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους, συνδέθηκα μαζί τους και ξέρω τα προβλήματά τους στην πραγματική τους διάσταση. Κατά κόρον καταθέτω προτάσεις, διεκδικώ λύσεις, με μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στόχευση και προσπαθώ για την βιωσιμότητα των επαγγελματιών του κλάδου.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Κυβέρνησή μας στηρίζει σταθερά τον πρωτογενή τομέα με συνεχείς φοροελαφρύνσεις και ειδικές ενισχύσεις, αναγνωρίζοντας την συμβολή του στην αγροδιατροφική επάρκεια και το ΑΕΠ της χώρας. Οι αγρότοκτηνοτρόφοι περιλαμβάνονται στους επαγγελματίες που από τους πρώτους, απαλλάχθηκαν της εισφοράς αλληλεγγύης, εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος, οι αγρότες κανονικού καθεστώτος,  αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και οι ίδιοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Αποτέλεσμα μόνο από τις δύο αυτές ελαφρύνσεις είναι η εξοικονόμηση ανά αγρότη 1.000 ευρώ κατ΄ ελάχιστο, για το 2022.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων, οι γεωργοί θα λάβουν ως επιδότηση 60 εκ. ευρώ και αντίστοιχα, οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκ. ευρώ, για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών. Θα δοθούν επιπλέον κίνητρα για ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών, όπου είναι δυνατόν, για αυτοκατανάλωση και επάρκεια.

Με τον Υπουργό, σταθήκαμε ιδιαίτερα στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, αναλύοντας το πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί το μη εντατικό μοντέλο γεωργίας και κτηνοτροφίας και οι τοπικές γεωργικές πρακτικές, που είναι άλλωστε και απόλυτα συμβατές με τις απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.

Μοιραζόμαστε δε, την ίδια άποψη, ότι στη χώρα μας είναι πολύ ουσιαστική, μεταξύ άλλων, η στήριξη των μικρών και οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών με εργαλεία όπως η ορθολογική διαχείριση του νερού με έργα υποδομής, τα κίνητρα για βιολογική παραγωγή και για δίκαιη κατανομή του εισοδήματος.

Τέλος, συζητήσαμε για τον συνεργατισμό και τον καταλυτικό ρόλο, που μπορεί να παίξει στην ακρίβεια, την προμήθεια πρώτων υλών και την πώληση του προϊόντος. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση αναφέρεται σταθερά σε αυτόν και δίνει κίνητρα στα φυσικά πρόσωπα, που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή βιολογική γεωργία. Σε αυτό το πνεύμα είναι και η σημαντική πρωτοβουλία, να μειωθεί κατά 50% η φορολόγηση όσων συμμετέχουν σε τέτοια σχήματα ή ομάδες.

Πέρα όμως όλων αυτών, το καίριο είναι να αντιληφθούν την αξία και την σημασία, όλοι οι αγρότες μας, ειδικότερα οι νέοι, που μπορούν να έχουν μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στον πρωτογενή τομέα.

Σημειωτέον, στο εξωτερικό διακινούνται μέσω συνεργατικών σχημάτων το 65% των αγροτικών προϊόντων ενώ στην Ελλάδα μόνο το 18%, παρόλο που βρισκόμαστε σε μια χώρα με μακρά γεωργοκτηνοτροφική παράδοση και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης στον κλάδο.

Ευχαρίστησα τον Υπουργό και καλό μου φίλο, κ. Γεωργαντά για την συχνή και σταθερή συνεργασία μας και για τις καίριες παρεμβάσεις, που πραγματοποιεί στα αγροτικά θέματα.»

Δείτε επίσης