Α. Σκόνδρα: Απαντάμε με πράξεις στο στεγαστικό πρόβλημα  

Share

Α. Σκόνδρα: Απαντάμε με πράξεις στο στεγαστικό πρόβλημα  

Γράφει η Α. Σκόνδρα, Βουλευτής Καρδίτσας Ν.Δ.


Σε εφαρμογή από την Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023, το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» για 10.000 νέους 25 – 39 ετών. Αποτελεί μια σημαντική «τονωτική ένεση», για τους νέους μας να ανεξαρτητοποιηθούν, να δημιουργήσουν οικογένεια, να κάνουν παιδιά, χωρίς ανασφάλεια για τη στέγη τους.

Τα εισοδηματικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις, είναι ελαστικά και απευθύνονται σε χιλιάδες δικαιούχους. Το δάνειο θα είναι άτοκο για τρίτεκνους και πολύτεκνους, αλλά και για όσους αποκτήσουν τρίτο παιδί, κατά την διάρκεια της αποπληρωμής του.

Το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου, θα είναι χαμηλότερο από το μηνιαίο ενοίκιο που θα πλήρωναν οι δικαιούχοι, διότι έχει προβλεφθεί κρατική επιδότηση. Για τους λοιπούς δικαιούχους, τα δάνεια θα είναι χαμηλότοκα, για να είναι βιώσιμα. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκ. ευρώ, με πρόβλεψη το ποσό να διπλασιαστεί σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων.

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα, υπήρξε για πολλά χρόνια μια αφιλόξενη χώρα για τους νέους και δεν τους έδινε τις ευκαιρίες που έπρεπε. Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει οι πολίτες να ζουν, να δημιουργούν και να βιοπορίζονται στην Ελλάδα, να αισθανθούν -και ειδικά οι νέοι- ότι η Πολιτεία είναι στο πλευρό τους.

Η Κυβέρνηση με το πρόγραμμα αυτό, δίνει μια πρώτη απάντηση στο στεγαστικό πρόβλημα. Θεσπίσαμε επίσης το πρόγραμμα «Κάλυψη», για τη στέγαση ευάλωτων συμπολιτών μας, με καταβολή του ενοικίου από το κράτος.

Επίσης έχει θεσμοθετηθεί η κοινωνική αντιπαροχή, αλλά και τα προγράμματα ανακαίνισης ιδιωτικών κατοικιών. Στόχος είναι η εξασφάλιση, προσιτής και ποιοτικής στέγης σε χιλιάδες νέους και ευάλωτα νοικοκυριά, με χρήση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, με αξιοποίηση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και με «οδηγό» τις αντίστοιχες πρακτικές, που εφαρμόζονται στην Ε.Ε.

Αναλυτικότερα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προς αυτή την κατεύθυνση ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται:

  • Το Πρόγραμμα «Κάλυψη», για στέγαση ευάλωτων συμπολιτών μας
  • Η χρήση 200 εκατ. ευρώ, για ανακαινίσεις κενών ιδιωτικών κατοικιών
  • Η Κοινωνική Κατοικία για τις ευάλωτες ομάδες
  • Η Κοινωνική αντιπαροχή, μέσω της ΔΥΠΑ, για αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου
  • Η ενίσχυση επιδόματος στέγασης μαθητών 50 Επαγγελματικών Σχολών της ΔΥΠΑ
  • Η αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος
  • Η δημιουργία νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών για 5 Πανεπιστήμια της χώρας
  • Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – ανακαινίζω για νέους» και το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – ενοικιάζω για κενά σπίτια»

Με πράξεις λοιπόν και όχι με λόγια, δίνουμε στους Έλληνες την δυνατότητα, να βρουν μια στέγη για να ξεκινήσουν τη ζωή και την οικογένεια τους, σε συνθήκες καλύτερες από αυτές του παρελθόντος. Και κυρίως, χωρίς τον κίνδυνο να γίνουν οφειλέτες κόκκινων δανείων.

Δείτε επίσης