Λεοντίτο: Χωρίς οδική πρόσβαση για τέταρτη φορά!…. Τίς πταίει;

Share

Λεοντίτο: Χωρίς οδική πρόσβαση για τέταρτη φορά!…. Τίς πταίει;

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Η περίπτωση της ορεινής κοινότητας Λεοντίτου στην δύσβατη Ανατολική Αργιθέα είναι δραματική μετά τον καταστροφικό Ιανό του Σεπτεμβρίου 2020.

|. Όπως δημοσιοποιεί με συνεχή άρθρα του ο καλός πατριώτης Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος, για τέταρτη φορά οι κάτοικοι είναι χωρίς δρόμο, αποκλεισμένοι λόγω των φερτών υλικών στο ποτάμι του Πετριλιώτη.
Ο ιερέας δεν μπορεί να λειτουργήσει στην ενορία Βλασίου….

• Σημειωτέον ότι η Δημοτική ενότητα Ανατολικής έχει τέσσερις Δημοτικούς συμβούλους και οκτώ Κοινοτάρχες, χωρίς Τοπικό Αντιδήμαρχο…
Με δυναμικές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και ξενώνες – ταβέρνες.

||. Ως γνωστόν ο δρόμος περνάει μέσα στη ρεματιά, χωρίς τοιχεία προστασίας και Αντιπλημμυρικά πλέγματα (ζαρζανέτ).
Επί χρόνια, δεν είχε εξεταστεί εναλλακτική διαδρομή …

• Σήμερα, ο Δήμαρχος Αργιθέας με δηλώσεις του αναφέρει ότι για να υπάρξει συγκοινωνία και πρόσβαση με Λεοντίτο πρέπει να… πέσει η στάθμη των νερών…
Δηλαδή ολόκληρο χωριό θα έχει έναν κεντρικό δρόμο …. λιακάδας και ξηρασίας!

• Όταν θα βρέχει …η ρεματιά θα καταστρέφει τις διορθώσεις (μπαλώματα) που κάνει μηχάνημα της Αντιπεριφέρειας Καρδίτσας, την οποία….η Δημοτική Αρχή χειροκροτεί και ύμνησε πρόσφατα για το… “μεγαλεπήβολο” έργο της….

|||. Να θυμίσουμε, πικραίνοντας φίλους και αντιπάλους, ότι στο ποτάμι αυτό, αν είχε γίνει σοβαρή διευθέτηση των νερών με Αντιπλημμυρικά πλέγματα …

– Αν είχε κατασκευαστεί το Υδροηλεκτρικό έργο που ενώ είχε εγκρίνει ο τότε Πρόεδρος Γ. Αργυρός και το ΚΣ Ανατολικής Αργιθέας – πριν 20 περίπου χρόνια – η ανάδοχος Εταιρεία θα είχε ενδιαφέρον και συμφέρον για την προστασία του Υδροηλεκτρικού να στερεώσει το οδικό τμήμα προς Λεοντίτο…. πέραν των εσόδων που θα είχε η τοπική Κοινότητα όλα αυτά τα έτη.

• Δυστυχώς, μια ομάδα “ενεργών πολιτών” εναντιώθηκε σθεναρά τότε κατά του Αειφορικού έργου ΑΠΕ, με Προσφυγή – (αντίγραφο στο αρχείο μας) – έως το ανώτατο δικαστήριο – Συμβούλιο της Επικρατείας – με αποτέλεσμα οι σωλήνες να είναι … παρατημένοι στα χωράφια του Μαυρομματίου και να χαθεί η ευκαιρία της Αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δρόμου προς Λεοντίτο και όλων των συνοδών αντισταθμιστικών έργων.

• Σήμερα, με την κλιματική αλλαγή και κρίση, τις έντονες νεροποντές τα πράγματα έχουν καταστεί δυσεπίλυτα, κοστοβόρα.

|V. Όμως οι Αιρετοί, Τώρα!, οφείλουν να βρουν τη λύση με εναλλακτικές προτάσεις και αγωνιστική κινητοποίηση προς κάθε κατεύθυνση!

• Δεν νοείται τον 21ο αιώνα, να υπάρχουν κεντρικοί δρόμοι μέσα στη ρεματιά….
Κοινότητες και άνθρωποι να μένουν αποκλεισμένοι επί βδομάδες και μήνες…

√ Άμεσα πρέπει να συγκληθεί έκτακτο ΔΣ, δια ζώσης, στην Ανατολική Αργιθέα.

√ Κλιμάκιο όλων των παρατάξεων να πραγματοποιήσει Αυτοψία στο Λεοντίτο, αλλά και άλλα σημεία – Πετρίλο/Βλάσι/ κατολισθήσεις Πευκόφυτου κλπ.
Η κατάσταση στα οκτώ χωριά της Ανατολικής είναι λίαν δραματική….

√ Να υπάρξει προγραμματική συμφωνία με Πανεπιστήμια και ειδικούς επιστήμονες (Γεωλόγους) για συνδρομή.

√ Να ζητηθεί η στήριξη από το τοπικό Δασαρχείο Μουζακίου, το οποίο είναι αρμόδιο για διευθέτηση χειμάρρων και δασοτεχνικά έργα.

√ Παράσταση στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος/Δασών για ενίσχυση.

√ Παράσταση στο ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) για επανεξέταση του υπό κατασκευή Υδροηλεκτρικού έργου, που ματαιώθηκε ή με ενδιαφερόμενες Εταιρείες ΑΠΕ…Πολλοί Δημότες, μας ζήτησαν να το δημοσιοποιήσουμε!

√ Τοπική Συνέλευση στις όμορες κοινότητες για ενημέρωση και συναίνεση.

* Ιδιαίτερα, οι Αιρετοί της Αντιπολίτευσης μαζί με Τοπικά Στελέχη, ανεξάρτητα του τι θα πράξει η Συμπολίτευση, οφείλουν να προγραμματίσουν επιτόπια αυτοψία στα χωριά της Ανατολικής, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό….με φωτογράφιση, βιντεοσκόπηση όλων των επικίνδυνων σημείων και προβολή.

V. Επιμένουμε ότι και ο δρόμος από “γέφυρα Μπαλάνου” έως Πευκόφυτο και Άγιο Νικόλαο θα έχει έντονα κατολισθητικά φαινόμενα.
Επειγόντως πρέπει να βελτιωθεί η εναλλακτική διαδρομή από Αυχένα Τυμπάνου έως Άγιο Νικόλαο Βλασίου….
Με συνεργασία Δήμου Αργιθέας – Περιφέρειας – Δασαρχείου και Εταιριών ΑΠΕ που δραστηριοποιούνται στον Τύμπανο (ΔΕΗ Ανανεώσιμες – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ κα).

* Η περίπτωση Λεοντίτου ας μας διδάξει από τα λάθη μας και ας μας προσγειώσει στην πραγματικότητα !!!

– Η Παναγία Σπηλιώτισσα ας είναι βοηθός όλων!

– Ο Άγιος Χαράλαμπος, ας φωτίσει τους Λεοντίτες, τους Αργιθεάτες !

Δημήτρης Παπακώστας 2 Φεβρουαρίου 2021

Δείτε επίσης