Στο ΔΣ ΚΕΔΕ -21 Οκτωβρίου- η πρόταση για το σχέδιο νόμου ΥΠΕΣ για τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης

Share

Ένα κομβικό θέμα σε μια κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ ΚΕΔΕ ,θα συζητηθεί την Τετάρτη 21-10-20(μεθαύριο) με εισηγητή τον ίδιο τον Πρόεδρο Δημήτρη Παπαστεργίου.

Η ολοκλήρωση κατάρτισης της πρότασης του σώματος επί του νέου σχεδίου νόμου του ΥΠΕΣ για τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης.

Μια μεγάλη τομή ,μια σημαντική μεταρρύθμιση στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης.

• Σε Κράτος- Αποκεντρωμένη Διοίκηση – Δήμοι/ Κοινότητες- Περιφέρειες.

• Διακριτοί ρόλοι με πόρους και Εξουσίες.

|. Η επιτροπή υπό τον καθηγητή Συνταγματικού δικαίου Ξ.Κοντιάδη , έχει εργαστεί επί μακρόν και προφανώς έχει καταλήξει σε ένα βασικό σχέδιο αλλαγών.

– Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το όλο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα δεν έχει τύχει δημοσιότητας ,ούτε είναι ευρύτερα γνωστή η όλη εργασία ,οι προτάσεις ,οι αντιπροτάσεις ,η συμμετοχή των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης ,των ΔΣ ,των ΚΣ των Δήμων.

– Μάλλον , έχει διεξαχθεί ένας “διάλογος” κορυφής ,μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κεντρικών οργάνων ,χωρίς ζύμωση στη βάση ,στους Αιρετούς των κοινοτήτων ,των Δήμων όλης της χώρας ( Ορεινοί νησιωτικοί κ.α).

– Ίσως να φταίει και η όλη κατάσταση λόγω της Πανδημίας και της δυσκολίας να πραγματοποιηθούν Περιφερειακές Αυτοδιοικητικές Συνδιασκέψεις ,ανά ΠΕΔ.

||. Έστω και την ύστατη ώρα , πρέπει να γίνει μια δημόσια διαβούλευση ,να κληθούν τα όργανα να καταθέσουν τις θέσεις , προτάσεις , απόψεις τους .

• Διάσπαρτες οι διατάξεις , αντιφατικές , συγκεχυμένες πολλές φορές.

– Σύνταγμα, Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας , Δημοτικός & Κοινοτικός Κώδικας(2006), Νόμος Καλλικράτη(2010), Κλεισθένη(2018) και “Αντισθένη” (2019), περιπλέκουν τα πράγματα ,αλληλοεπικαλύψεις, αναιρέσεις του πρότερου νόμου από τους επόμενους.

|||. Η ολομέλεια της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού , είναι η ώρα να καταλήξει εάν επιθυμεί την ύπαρξη κοινοτικών οργάνων, των κοινοτήτων ως αποκεντρωμένες μονάδες Τοπικής Δημοκρατίας και Αυτονομίας.

√ Εάν οι εν ενεργεία Αιρετοί των Δήμων – αλλά και των Κοινοτήτων , σέβονται τον ιστορικό ρόλο των Κοινοτήτων ,τη συμβολή τους στην ενίσχυση της Αποκέντρωσης ,της Συμμετοχικότητας,της πρωτοβουλίας από κάτω.

√ Εάν οι Αιρετοί , Κοινοτάρχες και κοινοτικοί σύμβουλοι θα έχουν βασικές αρμοδιότητες και τοπική εξουσία για απλά θέματα καθημερινότητας με ένα minimum πόρων ( πάγια προκαταβολή ,ίδια έσοδα κλπ) ή θα εξαρτάται η δράση και παρουσία τους στα κοινά από τη… ‘μεγαλοψυχία’ των εκάστοτε Δημάρχων και Δημοτικών συμβούλων.

√ Εάν θα εκλέγονται από ξεχωριστή κάλπη και με αυτοτελή ψηφοδέλτια.

√ Εάν η εκλογή τους θα γίνεται την ίδια μέρα των Δημοτικών εκλογών ή σε “ενδιάμεσο” χρόνο (π.χ εντός τριμήνου από εγκατάσταση νέων δημοτικών αρχών) και με ευθύνη- εποπτεία- δαπάνη εκάστου Δήμου.

√ Εάν θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα – βάσει άρθρου 101 Παρ.4 του ελληνικού Συντάγματος – για ορεινές και νησιωτικές κοινότητες & Δήμους.
Λόγω και των αποστάσεων ,της έκτασης ,της δύσκολης προσβασιμότητας και ιστορίας για των ‘Ελλήνων τις Κοινότητες’.

|V. Η κατάσταση σήμερα ,μετά τις αλλαγές του Κλεισθένη,που έγιναν μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019 – και που αφήρεσε κάθε ουσιαστική Εξουσία από τους εκλεγμένους με άμεση καθολική μυστική ψηφοφορία και με χωριστή κάλπη , Κοινοτάρχες και ΚΣ , είναι τραγική.

• Έχουν απαξιωθεί , υποβαθμιστεί και τελικά ακυρωθεί ως Αυτοδιοικητικοί τοπικοί Αιρετοί.

– Λαμβάνουν τα ” έξοδα κίνησης” άνευ αποχρώντος λόγου, χωρίς φυσικά να ευθύνονται οι ίδιοι.
– Ορισμένοι απ’ αυτούς δεν βρίσκονται στη θέση τους, κατοικούν και εργάζονται σε πόλεις, χιλιόμετρα μακρυά από τον τόπο εκλογής τους.

V. Λίγοι βέβαια , είμαστε υπέρ της διατήρησης και ενίσχυσης του αποκεντρωτικού θεσμικού ρόλου των Κοινοτήτων (- ιδίως των ορεινών Απόμακρων ( πχ απόσταση ≥40 με 50 χλμ από τις έδρες νομών τους),των Κοινοτικών Αιρετών.

• Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας , όμως , ρητά προωθεί την τοπική Αυτονομία ,την Αποκεντρωση ,την αυτο- διοίκηση μέσω συνελεύσεων και εκλεγμένων από τη βάση ( αρχή εγγύτητας).

• Θέση μας είναι:
—————————–
1. Οι Κοινότητες, βασικά κύτταρα Τοπικής Δημοκρατίας και Αυτονομίας.

– Εκλογή αιρετών ΚΣ με χωριστή κάλπη και ανεξάρτητα ψηφοδέλτια ,σε ενδιάμεσο χρόνο- μεταγενέστερο των δημοτικών εκλογών ( βλέπε και αρθρογραφία Δημήτρη Κατσούλη- Τετράδιο Αυτοδιοίκησης) ή και με ενιαία ψηφοδέλτια,προς αποφυγή παραταξιοποιήσεων και άγονων αντιπαραθέσεων.

2. Minimum τοπικές αρμοδιότητες και πόροι, ανάλογα τα ίδια έσοδα,την έκταση, την απόσταση ,τη γεωμορφολογία ,δυσοροσιτότητα κλπ.

3. Άλλως , θέσπιση νέου οργάνου στη βάση της Καποδιστριακής περιοχής ( περί 600 στην Ελλάδα)- τέως Καποδιστριακοί Δήμοι/ ΟΤΑ (1999-2010).

• Το ” Αποκεντρωμένο Συμβούλιο Περιοχής” όπου θα συμμετέχουν οι εκλεγμένοι από κάθε τοπική Κοινότητα που συναπαρτίζουν την Καποδιστριακή περιοχή (σημερινή Δημοτική ενότητα),με Πρόεδρο , Αντιπρόεδρο και μέλη – παρέδρους κάθε χωριού/ κοινότητας.
– Με κάλυψη εξόδων κίνησης και παράστασης ,με εξορθολογισμό βέβαια και δέοντα σεβασμό στο θεσμικό ρόλο των αιρετών της βάσης….

• Ο αείμνηστος καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος δίδασκε:
” Η Δημοκρατία- κεντρική και τοπική- κτίζεται από κάτω προς τα πάνω “.

* Ελπίζουμε την Τετάρτη ,το κεντρικό όργανο της ΚΕΔΕ να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση μια “φιλο-κοινοτική” μεταρρυθμιστική πρόταση ουσίας!

* Έχουμε εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο ΔΣ ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων!


Δημήτρης Παπακώστας/ 19 Οκτωβρίου 2020.

Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας (1991-2019)
Δήμαρχος Αχελωου (1999-2006)& Πρόεδρος ΔΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ (2017-19).
Νομικός ΔΣΑ.

Δείτε επίσης