Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«90χρόνια κοινότητα Οξυάς» (17 Ιουλίου 1930 – 17 Ιουλίου 2020)

apostolifoto Oksias

Επιστολή προς Πολιτιστικούς Συλλόγους


Αθήνα 19 Ιουνίου 2020

ΘΕΜΑ: «90χρόνια κοινότητα Οξυάς» (17 Ιουλίου 1930 – 17 Ιουλίου 2020)

Προς: Σύλλογο Απανταχού Οξυωτών Ν. Καρδίτσας «ο Άγιος Δημήτριος»

Σύλλογο εν Θεσσαλία Οξυωτών Ν.Αγχιάλου «Η ΟΞΥΑ»

Λαογραφικό, Αρχαιολογικό, Πολιτιστικό Σύλλογο Οξυάς (το Μοναστήρι Αγίας Τριάδας)


Στις 17 Ιουλίου του 2020 η κοινότητα Οξυάς συμπληρώνει ακριβώς ενενήντα (90) χρόνια με την ονομασία ΟΞΥΑ.

(Β.Δ. από17-7-1930 ΦΕΚ 251 Τεύχος Α μέχρι το 1930 ονομαζόταν ΣΙΑΜ ή

ΣΙΑΜΟΣ, ή κοινότητα ΣΙΑΜΟΥ)

90 ολάκερα χρόνια!!!

1930…! φέρνουμε στο μυαλό μας τις ημερομηνίες γέννησης των παππούδων μας, των γονιών μας και αναρωτιόμαστε με θαυμασμό και συγκίνηση, πόσες στιγμές, πόσες εικόνες, πόσα βιώματα ζήσανε σε όλη αυτή την περίοδο ή μέρους αυτής.

Στιγμές οι οποίες μας έχουν μεταφερθεί μέσα από διηγήσεις, περιγραφές, μύθους, θρύλους, φωτογραφίες.

Χαρές, Γιορτές, προξενιά, Γάμοι, γλέντια, πανηγύρια από συνοικισμό σε συνοικισμό, ξενιτιά., πόλεμοι., Ειρήνη!

90 ολάκερα χρόνια με αγώνες για την καθημερινή επιβίωση!

Μία λέξη… Σ Ε Β Α Σ Μ Ο Σ

Σ ε β α σ μ ό ς στην ιστορία του χωριού μας και στους ανθρώπους του.

Σ ε β α σ μ ό ς τον οποίο οφείλουμε να αποδώσουμε σε όλους αυτούς που ζήσανε και δημιουργήσανε σε αυτόν τον δύσκολο τόπο.

Σ ε β α σ μ ό ς σε όλους αυτούς που φύγανε από το χωριό τους, εντός ή εκτός Ελλάδας και πάντα κουβαλούσανε και κουβαλούν στο μυαλό τους το πατρικό τους σπίτι.

Σ ε β α σ μ ό ς στους σημερινούς κατοίκους (μόνιμους ή μη) και κυρίως στους Νεώτερους και τα παιδιά τους που έρχονται πίσω μας…

Λόγω αυτής της πολύ σημαντικής επετείου των 90 χρόνων !!!

προτείνουμε τα παρακάτω:

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ στους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Χωριού μας και τους καλούμε να συστρατευθούν και να οργανώσουν από κοινού, σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό των «90 χρόνων, κοινότητας Οξυάς».

Εκδηλώσεις αντάξιες της ιστορίας και της δυναμικής των Πολιτιστικών μας Συλλόγων, που εδώ και πολλά χρόνια πλαισιώνονται από τους συγχωριανούς μας.

Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος που απομένει δεν είναι αρκετός για «μεγάλες εκδηλώσεις», όμως προτείνουμε το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020 (κλείσιμο των 90 χρόνων) ως ΕΝΑΡΞΗ των εορτασμών και η ολοκλήρωσή τους να υπολογιστεί έως και το τέλος του τρέχοντος έτους ώστε να δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις αυτές, όσο το δυνατόν περισσότεροι συγχωριανοί μας (Οξυά, Μουζάκι, Νέα Αγχίαλος, Θεσσαλονίκη, Αθήνα).

Ζητάμε παράλληλα την συμμετοχή και την συνδρομή με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας μας, στους Πολιτιστικούς μας Συλλόγους οι οποίοι με την σειρά τους θα συνεργαστούν με τους ανάλογους φορείς και θεσμούς, για την επίτευξη των εκδηλώσεων που αξίζει το Χωριό μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε και δίνουμε ιδέες για το είδος των εκδηλώσεων ή δράσεων (στο χωριό αλλά και σε άλλες πόλεις που διαμένουν Οξυώτες):

  • • Διήμερη Πανηγυρική εκδήλωση στο χωριό στις 18+19/7/2020 για το άνοιγμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου των 90 χρόνων (θα μπορούσε να προβληθούν παλιότερες εκπομπές της ΕΡΤ ή συγχωριανών μας που έχουν ανάλογα κινηματογραφικά αρχεία και την επόμενη μέρα ή βράδυ να τραγουδήσουμε «με το στόμα» παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας)
  • Βραδιές Νεολαίας
  • Περιήγηση/εκδρομή στο ποτάμι του χωριού, στο δάσος της Οξυάς, στον Καστανεώνα, στα γύρω πανέμορφα βουνά μας, αλλά και σε όλους τους συνοικισμούς της Οξυάς
  • Έκθεση φωτογραφίας (έχει γίνει με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν και θα μπορούσε να επαναληφθεί)
  • Επίσκεψη στα Μουσεία του χωριού
  • Βραδιές συνάντησης για την εξιστόρηση γεγονότων και στιγμών, ήθη και έθιμα από τους γεροντότερους του χωριού μας και βιντεοσκόπηση αυτών (όπως και όλων των εκδηλώσεων)
  • Διοργάνωση εκδρομών από τα αστικά κέντρα ή και κωμοπόλεις προς το χωριό μας, για να δοθεί η δυνατότητα και σε Νεώτερους συγχωριανούς μας, να επισκεφτούν το μέρος που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι Γονείς και οι παππούδες τους
  • Ημερίδα στην οποία να κληθούν να καταθέσουν εγγράφως αλλά και προφορικά τις απόψεις τους πέραν των ανωτέρω διοργανωτών και Οξυώτες Επιστήμονες και ειδικότερα νέα παιδιά, νέοι Επιστήμονες ο καθένας στον τομέα του με νέες ιδέες και προτάσεις (υπάρχουν εργασίες Οξυωτών επιστημόνων αναρτημένες στο διαδίκτυο που αφορούν την κοινότητα μας).

και τόσες άλλες εκδηλώσεις που μπορεί ο καθένας μας να προτείνει…

Πολύ χρήσιμο και απαραίτητο θεωρούμε ότι θα ήταν -για αυτό και το προτείνουμε από τώρα στους Πολιτιστικούς Συλλόγους- να διερευνήσουν και να αναθέσουν από κοινού σε κάποιον ή κάποιους Οξυώτη/ες εξειδικευμένο/ους στην δημιουργία μιας ηλεκτρονικής σελίδας (blog, website ή άλλη μορφή), στην οποία θα αναρτηθούν και θα υπάρχουν όλες οι εκδηλώσεις του 2020 ώστε να υπάρχει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε όλους και κυρίως σε συγχωριανούς μας που βρίσκονται εκτός Ελλάδας.

Η σελίδα αυτή να συνεχίσει να υπάρχει με ευθύνη και φροντίδα όλων των Συλλόγων και να εμπλουτίζεται με νέο αλλά και παλιότερο υλικό από εκδηλώσεις, κρατώντας ζωντανή και προσβάσιμη σε όλους, της ιστορίας του χωριού μας.

Στόχος της παρούσας πρότασής μας για την διοργάνωση εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου

«90 χρόνια κοινότητα Οξυάς»

είναι να αποτελέσουν το έναυσμα για την ενδυνάμωση και σύσφιξη των σχέσεων των συγχωριανών μεταξύ μας, να δώσουν την δυνατότητα για την γνωριμία των νεώτερων με τον τόπο καταγωγής τους, την γνωριμία μας και συνεργασία μας με νεώτερες ή παλιότερες γενιές και γενικότερα η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα μας δώσουν τα εφόδια, την δύναμη και την διάθεση για την συνέχιση της Κοινότητας της Οξυάς και τα επόμενα 90 χρόνια!


Θεόδωρος Πάτας (694 915 5763)

Αθανάσιος (Σάκης) Γκαραβέλας




Total
0
Shares
Previous Article
sintaksi ATM slide

Συντάξεις Ιουλίου 2020. Αλλαγή στις ημερομηνίες πληρωμής

Next Article
Eda Thess Intercom foods slide

Η κορυφαία εξαγωγική εταιρεία, «INTERCOMM FOODS», συνδέθηκε στο δίκτυο διανομής της ΕΔΑ  ΘΕΣΣ

Related Posts

ethelontiki drasi dimou Mouzakioy
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Πρόσκληση του Δήμου Μουζακίου για εθελοντική δράση καθαριότητας την Κυριακή (28/04), σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ

Ανοιχτή Πρόσκληση του Δήμου Μουζακίου για εθελοντική δράση καθαριότητας την Κυριακή (28/04), σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ Ο…