Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

9 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. 

8 Μάρτη, οι γυναίκες κρατάμε δυνατή τη συλλογική μας φωνή και δράση! - Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου: Πολιτισμός, πράσινο, βιώσιμη πόλη… - Εδώ η ζωή, φοβάται να ζήσει…

9 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. 

 Ελληνική γλώσσα: Ένας παγκόσμιος θησαυρός γιορτάζει!

Άρθρο

Χρυσούλας Κατσαβριά Σιωροπούλου

πρ.Βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ


Στις 24 Απριλίου 2017, με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης (ΦΕΚ Β´1384) καθιερώθηκε επίσημα η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Πρόκειται για μια κατάκτηση, αφού ένα διαχρονικό  αίτημα του  ελληνισμού της διασποράς, ικανοποιήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έχει την υπογραφή της.

Η ελληνική πολιτεία απέδωσε στη γλώσσα μας, την οφειλόμενη τιμή. Μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης για το παρελθόν που κουβαλάει στις ρίζες της και την ευθύνη να συνεχιστεί η φωτεινή της πορεία!

Είχα  την τιμή, ως βουλευτής και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, να βιώσω αυτή τη σπουδαία εμπειρία. Με συγκίνηση και χαρά θυμάμαι τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια που μοιραστήκαμε για να γίνει πραγματικότητα η επίσημη καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Συνεργάστηκα στενά με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (Ο.Ε.Κ.Α.Ι.), από όπου με  δυναμισμό, ξεκίνησε η ιδέα  γι’ αυτόν τον εορτασμό.

Με τη δραστήρια τότε πρόεδρό της κ. Όλγα Νάσση, από τον Μάιο του 2016, με συνέπεια  και επιμονή προωθήσαμε δυναμικά και υποστηρίξαμε συστηματικά την πρόταση για τη θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, στη Βουλή και στα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Παιδείας.

Την πρωτοβουλία υποστήριξαν ποικιλοτρόπως, στοχευμένες δράσεις και μεγάλες εκδηλώσεις προβολής και προώθησης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, στη Νάπολη, στον Τάραντα, τη Μεσσήνη, τη Ρώμη, το Παλέρμο, που με ζήλο μοιράστηκα μαζί τους.

Ο ελληνισμός της διασποράς αποτελεί θεματοφύλακα της ελληνικής γλώσσας και η πλούσια δράση των Ελλήνων στην Ιταλία αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα.

Σήμερα  η  9η Φεβρουαρίου,ως Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας γιορτάζεται σ όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες, με  τη συμμετοχή χιλιάδων Ελλήνων και Φιλελλήνων .

Λίγα  λόγια για τη γλώσσα μας…

… Εκεί γύρω στα 1100 π.Χ.,  οι Έλληνες είχαν τη μεγαλοφυή ιδέα να δημιουργήσουν κάποια γραπτά σύμβολα, κάθε ένα από τα οποία να αντιπροσωπεύει μόνο ένα φθόγγο. Αυτή η μία προς μία αναλογία γραμμάτων και φθόγγων άλλαξε τον ρουν της ιστορίας αφού η εφαρμογή της ιδέας αυτής, αποτελεί αυτό που ονομάστηκε ‘αλφάβητο’.

Όλα τα Ευρωπαϊκά αλφάβητα βασίζονται στο  ελληνικό.

Με  την ελληνική γλώσσα  ο άνθρωπος άνοιξε νέους δρόμους  στη Φιλοσοφία και στις Επιστήμες.

Είναι αδύνατο να διανοηθεί κανείς το σύγχρονο δυτικό πολιτισμό χωρίς την ελληνική γλώσσα,που διαμόρφωσε  τον τρόπο σκέψης και τη νοοτροπία των λαών της Ευρώπης και ο πλούτος της εμπεριέχεται σε πολλές άλλες γλώσσες.

Η ελληνική γλώσσα  είναι η ταυτότητά μας, η άυλη παρακαταθήκη  της ανθρωπότητας και η γέφυρα της ενότητας των Ελλήνων της Διασποράς με την πατρίδα.

Τιμώντας την, υπογραμμίζουμε  το απαράμιλλο πολιτισμικό φορτίο και τη σημασία της  για την παγκόσμια  πνευματική κληρονομιά .

Αξίζει να δώσουμε στην ελληνική γλώσσα την ευγνωμοσύνη  και τον σεβασμό που δικαιωματικά της αναλογεί, για να συνεχίσει τον οικουμενικό της ρόλο.

Πάντοτε μεριμνώντας να την καλλιεργούμε, να  την εμπλουτίζουμε, εφαρμόζοντας  τους κανόνες της και αξιοποιώντας τον λεξιλογικό της πλούτο.

Λέξεις όπως  δημοκρατία, δικαιοσύνη, ελευθερία, ειρήνη, ισότητα , σεβασμός στο διαφορετικό,αξιοκρατία, εντιμότητα, αρετή, ηθική,αλληλεγγύη, είναι συνυφασμένες  για σχεδόν  4000 χρόνια με την ιστορική πορεία των Ελλήνων  και  τους αγώνες τους.

Λέξεις που σήμερα καταδεικνύονται  περισσότερο επίκαιρες από ποτέ για την ανθρωπότητα.

Όσο θα υπάρχουν στις βιβλιοθήκες του κόσμου τα αριστουργήματα του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Σοφοκλή ,του Θαλή ,του Σολωμού, του Κάλβου, του Μακρυγιάννη ,του Παλαμά, του Καβάφη, του Σεφέρη, του Ελύτη, του  Ρίτσου…., υπάρχει ελπίδα…….


Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας

site: www.katsavria.gr
Total
0
Shares
Previous Article
Fotis Seretis

Απάντηση του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φ. Σερέτη σε δημοσίευμα πολίτη περί κενού στο Αγροτικό Ιατρείο Βραγκανών

Next Article
Τάσος Τσιαπλές: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα - Τάσος Τσιαπλές: Να αποσυρθεί η άθλια ρύθμιση της κυβέρνησης για εργασία έως τα 74 έτη Τάσος Τσιαπλές: Να αποσυρθεί η αντισυνδικαλιστική ρύθμιση της κυβέρνησης για τις απεργίες σε Περιφέρειες και Δήμους - Η αντισεισμική θωράκιση επιτακτική ανάγκη - Τάσος Τσιαπλές: Άμεσες λύσεις στα προβλήματα της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης στη Θεσσαλία - Το νέο ΕΣΠΑ και το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης» είναι κλεμμένα χρήματα του εργαζόμενου λαού που προορίζονται για τους καπιταλιστές - Δήλωση του Τάσου Τσιαπλέ - Ενεργειακές κοινότητες, όχημα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της ενέργειας

180 επαγγελματίες που έπαθαν ζημιές από τον σεισμό, δεν πήραν ακόμα το 80% της αποζημίωσης

Related Posts

Ανοικτή Πρόσκληση για την Ημερίδα Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027»
Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτή Πρόσκληση για την Ημερίδα Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027»

Η ημερίδα έχει ως θέμα «Αγροδιατροφή» καθώς και «Αειφορία – Ανθεκτικότητα - Βιωσιμότητα»