80 χρόνια από τον βομβαρδισμό των Καναλίων Καρδίτσας

80 χρόνια από τον βομβαρδισμό των Καναλίων Καρδίτσας

80 χρόνια από τον βομβαρδισμό των Καναλίων Καρδίτσας

Βραδιά μνήμης και διεκδίκησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11/8/2023

Αγαπητοί φίλοι,

ήταν 15 Αυγούστου 1943, όταν οι Ναζί βομβάρδισαν και ισοπέδωσαν το όμορφο χωριό των Αγράφων, τα Κανάλια Καρδίτσας.

Δεκάδες άτομα δολοφονήθηκαν από τον γερμανικό καπιταλισμό και ιμπεριαλισμό: ντόπιοι κάτοικοι και επισκέπτες, όπως μουσικοί -γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι το χωριό γιορτάζει στις 15 Αυγούστου- ενώ δεκάδες σπίτια ισοπεδώθηκαν.

Όλοι οι σύλλογοι του χωριού διεκδικούν από τις αρχές να αναγνωριστεί το χωριό τους ως μαρτυρικό χωριό. Ένα αίτημα απόλυτα λογικό και δίκαιο με τους τόσους νεκρούς που είχε.

Ένας λαός που ξεχνάει το παρελθόν του δεν έχει μέλλον, λένε οι φιλόσοφοι της ιστορίας.

Οι εκατοντάδες Καναλιώτες, που συμμετείχαν την Παρασκευή 11 Αυγούστου στην εκδήλωση, αποδεικνύουν πως δεν μπορούν να ξεχάσουν το μαζικό έγκλημα σε βάρος των αμάχων του χωριού.

Το Ανοιχτό Φιλοσοφικό Σχολείο Φαναρίου Καρδίτσας, την Τετάρτη 9 Αυγούστου, οργάνωσε φιλοσοφική βραδιά με θέμα: “Η δραματική πορεία της ανθρωπότητας προς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η φωνή φιλοσόφων της Ιστορίας”, προκειμένου να συμβάλει, με τις μικρές του δυνάμεις, στη συνείδηση της παγκόσμιας κατάστασης, των κινδύνων που αναδύονται, την αναζήτηση των αιτιών και τον αγώνα που πρέπει να διεξάγουμε για να τις ξεριζώσουμε. Για να μην ζήσουμε άλλη φορά καταστάσεις σαν κι αυτές που έζησαν οι μαρτυρικοί Καναλιώτες ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου του 1943.

ntousas dimitris
ΝΤΟΥΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Total
0
Shares