Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

8 Νοεμβρίου: Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ

sinaksis Arxagelon

Εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας


Η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει σήμερα τη Σύναξη των αρχιστρατήγων Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ και των λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων.

Ο Aρχάγγελος Μιχαήλ είδε τον Εωσφόρο και το τάγμα του, το πρώτο τάγμα των Αγγέλων, να πέφτει από ψηλά και να γκρεμίζεται, όταν νόμισε, από αλαζονεία, ότι μπορεί να ανέβει πιο ψηλά από την παντοδυναμία του Θεού. Τότε, ο Μέγιστος των Αγγέλων Μιχαήλ κάλεσε όλες τις ουράνιες δυνάμεις να παραμείνουν σταθερές στο θέλημα του Θεού και να υμνολογήσουν το Θεό, λέγοντας το «στώμεν καλώς! στώμεν μετά φόβου! Πρόσχωμεν!».

Οι πιστοί, ενθυμούμενοι αυτή την ιερή στάση των εννέα Αγγελικών Ταγμάτων, τα οποία σταθεροποιήθηκαν στο καλό και υπηρετούν με συνέπεια τη φιλανθρωπία του Θεού για χάρη του ανθρώπου, τελούν πανηγυρική σύναξη των Αγγέλων.

Η Αγία Γραφή αναφέρει σε πολλά σημεία την επικοινωνία των ανθρώπων με τους αγγέλους και ιδιαίτερα με τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Συγκεκριμένα, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίσθηκε στον Αβραάμ και έσωσε τον Ισαάκ, τον οποίο ήταν έτοιμος να θυσιάσει. Επίσης εμφανίστηκε στο Λώτ, για να τον σώσει, όταν ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει τα Σόδομα και τα Γόμορρα.

Επιπλέον, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ μεταξύ άλλων θαυμαστών γεγονότων, οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από τη δουλεία της Αιγύπτου στη γη της επαγγελίας.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανήγγειλε, ως γνωστό, στην Παρθένο Μαρία, το χαρμόσυνο μήνυμα για τη γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

Και σε άλλα σημεία της Αγίας Γραφής, συναντούμε τους αγγέλους να διαβιβάζουν στους ευσεβείς ανθρώπους το θέλημα του Θεού, που αποβλέπει πάντα στην προστασία και τη λύτρωσή μας.

Οι χριστιανοί, έχοντας συνείδηση ότι όπου επισκιάσει η χάρις των αγγέλων του Θεού, φυγαδεύεται η δύναμη του διαβόλου, ζητούν διακαώς στις προσευχές τους να έχουν στη ζωή τους Άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγό και «φύλακα Άγγελο» των ψυχών και των σωμάτων τους. Άγγελο πρεσβευτή στο θρόνο του Θεού παρακαλούμε να έχουμε, για να βρούμε ο κάθε άνθρωπος έλεος και χάριν στην πορεία μας σε αυτό τον κόσμο, αλλά και την ημέρα της δικαίας κρίσεως.


Αρχάγγελος Μιχαήλ

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο μόνος που αναφέρεται ως αρχάγγελος στην Αγία Γραφή. Επίσης, ονομάζεται «ένας των πρώτων αρχόντων» και «άρχων».[2] Το όνομά του σημαίνει «Ποιος (Είναι) Όμοιος Θεού;»

Πιστεύεται ότι ήταν ο ταξιάρχης Μιχαήλ εκείνος ο άγγελος ο οποίος εμφανίζεται στις Εβραϊκές Γραφές (Παλαιά Διαθήκη), και μάλιστα από τις πρώτες στιγμές δημιουργίας του κόσμου.

Ήταν εκείνος που ανήγγειλε στον Αβραάμ την ανάγκη θυσίας του γιου του, Ισαάκ και ο οποίος στη συνέχεια την απέτρεψε και εκείνος που εμφανίστηκε στον Λωτ, και τον λύτρωσε μαζί με την οικογένειά του από την καταστροφή των Σοδόμων. Επίσης ο Μιχαήλ ήταν εκείνος που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο εμφανιζόμενος με τη μορφή νεφέλης την ημέρα και φωτιάς τη νύχτα (Έξ. 13,26)[3] οδηγώντας τους στην Γη της Επαγγελίας.

Διέσωσε, από την πτώση τις αγγελικές δυνάμεις με το «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου» και για την παρρησία του ο Τριαδικός Θεός του έδωσε τη θέση του «Άρχοντος των αγγελικών Ταγμάτων». Μετά την πτώση του Εωσφόρου σύναξε τα στρατεύματα αγγέλων και τους είπε “Πρόσχωμεν. Ήτοι ας προσέξωμεν και ας εννοήσωμεν, τι έπαθον ούτοι οι εκπεσόντες δαίμονες διά την υπερηφανίαν τους, οίτινες προ ολίγου ήτον μαζί με ημάς Άγγελοι. Kαι ας στοχασθώμεν τι μεν είναι ο Θεός, τι δε είναι ο Άγγελος. O μεν γαρ Θεός, είναι Δεσπότης και Δημιουργός ημών των Aγγέλων. Hμείς δε οι Άγγελοι, είμεθα δούλοι και κτίσματα του Θεού”. Και αναφώνησαν με τους αγγέλους τον Τρισάγιο Ύμνο, «Άγιος, Άγιος, Άγιος Kύριος Σαβαώθ (Κύριος των Δυνάμεων), πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης αυτού». Επιπρόσθετα πιστεύεται ότι με εντολή του Θεού οι Πρωτόπλαστοι εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.[4]

Καινή Διαθήκη

Στην Καινή Διαθήκη, αυτός είναι που θα αναγγείλει τη δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού και την αρπαγή της εκκλησίας Του. (1 Θεσσαλονικείς 4:16-17)[5] Εμφανίζεται προφητικά να ηγείται στρατιάς αγγέλων σε πόλεμο στον ουρανό, κατά «του μεγάλου Δράκοντα, του αρχαίου φιδιού, του Σατανά» και των δαιμόνων, όπου υπερισχύει ο Μιχαήλ και τους ρίχνει στη γη. (Αποκάλυψη 12:7-9)[6]

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ φέρει σκήπτρο και σφαίρα, Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο Αθηνών, 14ος αιώνας μ.Χ.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό χέρι κρατούν πολλές φορές μια σφαίρα που συμβολίζει τον κόσμο.

Εορτασμός

Κατά την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ανήκουν μαζί με τον Γαβριήλ στο δεύτερο από τα εννέα τάγματα ασωμάτων και εορτάζονται στις 8 Νοεμβρίου.[7] Επίσης γιορτάζει και στις 6 Σεπτεμβρίου. Είναι ο προστάτης Άγιος των Βρυξελλών και του Κιέβου.

Παραδόσεις

Διάφορες παραδόσεις λένε ότι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίστηκε στον Μανταμάδο της Λέσβου στην προσπάθειά του να διαφυλάξει τη μονή της περιοχής.[8]


Αρχάγγελος Γαβριήλ

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ένας από τους αρχαγγέλους. Το όνομά του σημαίνει «ο Θεός είναι η δύναμη μου» και είναι ένας από τους λίγους αγγέλους που αναφέρονται στην Αγία Γραφή.[1]

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ο άγγελος που εμφανίστηκε στο προφήτη Δανιήλ, στην γυναίκα του Μανωέ, και της ανήγγειλε πως θα γεννήσει τον Σαμψών. Στον ιερέα Ζαχαρία, πως θα γεννήσει τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Αυτός ήταν ο άγγελος που έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα στην Μαριάμ περί της γεννήσεως του Ιησού Χριστού. Αυτός καθησύχασε τους φόβους του Ιωσήφ. O ίδιος παρουσιάστηκε στους βοσκούς. Επίσης, ανήγγειλε στον Ιωσήφ να πάρει την Μαρία και το βρέφος και να φύγει στην Αίγυπτο και ύστερα από καιρό, να επιστρέψει στη γη του Ισραήλ.

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Μαρτίου, στις 13 Ιουλίου, καθώς επίσης και στις 8 Νοεμβρίου, μαζί με τον Μιχαήλ (η Σύναξη αυτών).


Αρχάγγελος Ραφαήλ

Ο Αρχάγγελος Ραφαήλ είναι ένας από τους αγγέλους, σύμφωνα με τη χριστιανική θρησκεία. Το όνομά του σημαίνει «Ο Κύριος θεραπεύει» και είναι ένας από τους λίγους αγγέλους που ονοματίζονται στην Αγία Γραφή[1].

Saint Raphael

Η παρουσία του Αγγέλου Ραφαήλ φαίνεται στο βιβλίο του Τωβίτ η Τωβίθ, όταν απεστάλη από τον Θεό να θεραπεύσει αυτόν από της ασθενείας του, λέγοντας στον γιο του Τωβία τι να κάνει[2]. Επίσης, θεράπευσε τη Σάρρα, τη θυγατέρα του Ραγουήλ, από ένα δαιμόνιο ονόματι Ασμοδαίος[3]. Όπως φαίνεται, ο Άγγελος Ραφαήλ είχε την αρμοδιότητα ή το χάρισμα από τον Θεό να θεραπεύει. Γι’ αυτό και η ονομασία του είναι «Ο Κύριος θεραπεύει».


Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ: Πρόκειται για τη σύναξη, τη συνάθροιση, των πιστών για να αποδώσουν την πρέπουσα τιμή στους λειτουργούς του Θεού και δικούς μας προστάτες σε μια κοινή για αυτούς γιορτή. Επειδή το έργο τους είναι να προστατεύουν τους ανθρώπους, να πολεμούν και να μάχονται τους κακούς δαίμονες, κατακτώντας έτσι τους Ουρανούς, η Πολεμική μας αεροπορία τους έχει ανακηρύξει Προστάτες της και γιορτάζει την ίδια μέρα, προστάτης της οποίας είναι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, καθώς ο Μιχαήλ είναι ο πιο ένδοξος και λαμπρός ταξιάρχης των ασωμάτων Δυνάμεων.

Την ημέρα της γιορτής των Ταξιαρχών, 8 Νοεμβρίου, είναι ανοιχτές στο κοινό όλες οι μονάδες της πολεμικής αεροπορίας και μπορούν να τις επισκεφτούν απλοί πολίτες. Αν βρίσκεστε κοντά σε τέτοια μονάδα είναι καλό να την επισκεφθείτε με τα παιδιά, καθώς τους αρέσει πολύ και ιδιαίτερα στα αγόρια.

Πολεμική αεροπορία

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) είναι το τρίτο «Όπλο» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που αποτελεί και την πολεμική αεροπορική ισχύ της Ελλάδας. Πρώτιστη αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η φύλαξη και προστασία του Ελληνικού Εναέριου Χώρου, από κάθε είδους παραβάσεις ή παραβιάσεις, η παροχή εναέριας υποστήριξης σε επιχειρήσεις τόσο στον Ελληνικό Στρατό όσο και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, και παράλληλα η έρευνα και διάσωση, πυρόσβεση, καθώς και η παροχή κάθε δυνατής ανθρωπιστικής βοήθειας ακόμα και σε άλλες xώρες όταν παρίσταται έκτακτη ανάγκη.

Το σύνθημα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι «Αίεν Υψικρατείν», το οποίο σημαίνει «Πάντοτε να κυριαρχείς στα ύψη». Το έμβλημα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αναπαριστά αετό σε πτήση μπροστά από το κυκλικό διακριτικό της.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ιδρύθηκε το 1911. Οι πρώτες προσπάθειες εισαγωγής της αεροπορίας στην Ελλάδα ανήκουν στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, τη συνεισφορά του οποίου η Ελληνική Κυβέρνηση αναγνώρισε το 2000, δίνοντας το όνομά του στον νέο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.


Ονόματα που Γιορτάζουν σήμερα Κυρ 08 Νοε 2020:

Άγγελος, Αγγελής, Αγγελέτος, Αγγελική, Άντζελα, Ατζελα, Αντζυ, Αγγέλα, Αγγέλλω, Αγγελίνα, Αγγελικούλα, Κούλα, Γκέλυ, Ατζέλικα, Γαβριέλα, Γαβρίλα, Γαβριηλίτσα, Γαβριλίτσα, Αραβέλα, Αραμπέλα, Γαβριήλ, Γαβρίλος, Γαβρίλης, Ματίνα, Μεταξία, Μεταξούλα, Ταξούλα, Μεταξένια, Μιχαήλ, Μιχάλης, Μιχαλός, Μιχαλιός, Μιχαλάκης, Μίχος, Μιχελής, Μιχαηλός, Ραφαήλ, Ραφαήλος, Ραφαέλος, Ραφαέλα, Ραφαήλα, Ραφαηλία, Σταμάτιος, Σταμάτης, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Ταξιάρχης, Μιχαέλα, Μιχαέλλα, Μιχαήλα, Μιχαηλίτσα, Μιχαλίτσα, Μισέλ, Μιχαλία, Στρατηγός, Στρατηγούλα, Στρατής (Λέσβος), Σταματία, Σταματίνα, Σταμάτα, Μάτα, Ματούλα, Σταμέλα, Σταμούλα, Ματίνα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα, Ευστρατία




Total
0
Shares
Previous Article
narkotika Larisa 1

Εξακριβώθηκε η δράση εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης 

Next Article
teli kukloforias

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Ποιοι απαλλάσσονται & δεν πληρώνουν

Related Posts