8 Μαρτίου 2021:  Σπάμε τη σιωπή ενάντια στην έμφυλη βία και την πατριαρχία. Τιμούμε τους αγώνες των γυναικών και τους δυναμώνουμε μαζί τους.

8 Μαρτίου 2021:  Σπάμε τη σιωπή ενάντια στην έμφυλη βία και την πατριαρχία. Τιμούμε τους αγώνες των γυναικών και τους δυναμώνουμε μαζί τους.  

(Δεν γεννιέσαι γυναίκα. Γίνεσαι γυναίκα. (Σιμόν ντε Μπωβουάρ, 1908-1986).

Την 8η Μάρτη τιμούμε τους αγώνες των γυναικών για την ισότητα των φύλων, για ίσα δικαιώματα σε όλους τους τομείς, ελευθερία από την πατριαρχία και την κυριαρχία των ρόλων που αυτή επιβάλλει. Ο αγώνας αυτός ξεκίνησε το  411 π.Χ. με τον  αντιπολεμικό αγώνα της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη, συνεχίστηκε το 1792 από την Γαλλίδα  φεμινίστρια Ολυμπία Ντε Γκουζ, που για τους πύρινους φεμινιστικούς λόγους της καρατομήθηκε στην γκιλοτίνα στις 3 Νοεμβρίου 1793 και φθάσαμε στους αγώνες των εργατριών του Σικάγου. Όμως οι αγώνες των γυναικών συνεχίστηκαν στο διάβα της ιστορίας,  χύθηκε ποταμός αίματος και σφάχτηκαν τόσες γυναίκες «όσα δεν σφάχτηκαν αρνιά για Πάσχα» (Αγγ. Σικελιανός), φθάνοντας στις μέρες μας όπου ακόμα ο αγώνας τους συνεχίζεται, γιατί ποτέ στην πραγματικότητα δεν κατακτήθηκε  ουσιαστικά, για μια κοινωνία χωρίς καταπίεση, εκμετάλλευση και βία κατά των γυναικών.

Σήμερα το βασικό σύνθημα του φεμινιστικού κινήματος «8 Μαρτίου Σπάμε τη σιωπή ενάντια στην έμφυλη βία και την πατριαρχία» είναι επίκαιρο και κυρίαρχο, γιατί όσα έχουν αποκαλυφθεί και συνεχίζονται να αποκαλύπτονται από την έμφυλη βία και κακοποίηση μας αφήνει άφωνους, μας εξοργίζει, μας κινητοποιεί μαζί τους και προβάλλεται η αξίωση για διαφάνεια, αλήθεια και τιμωρία για τους δράστες. Ο γράφων και ο  ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καλέσαμε επανειλημμένα την κυβέρνηση να φέρει άμεσα προς κύρωση και εφαρμογή τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 190 σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας για όλους τους εργαζομένους, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε κάθε χώρο, είδος και περίσταση που σχετίζονται με την εργασία, στο γραφείο, στο κατάστημα, στο εργοστάσιο,  στον πολιτισμό, στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση, πλην όμως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη «αγρόν αγοράζει». Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου 2021 βρίσκει την κοινωνία εν μέσω της πανδημίας Covid-19 και τις γυναίκες να σηκώνουν νέα «βάρη». Τα παραδείγματα είναι αρκετά, όπως η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση, η αυξανόμενη ενδοοικογενειακή  βία κατά τον εγκλεισμό, αλλά και η ανεργία και το εργασιακό αδιέξοδο. Στηρίζουμε τους αγώνες των γυναικών, εργαζόμενων και άνεργων, για την πραγματική ισότητα που μας αφορά όλες και  όλους.

8 Μάρτη 2021, ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγώνες και τις διεκδικήσεις των γυναικών, στηρίζει τη συνέχισή τους,  και θεωρεί ότι αυτοί αποτελούν μέρος του αγώνα του λαού για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί για τον ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ οι εξουσιαστικές σχέσεις, οι βαθιά ριζωμένες συντηρητικές και πατριαρχικές αντιλήψεις και οι πολυποίκιλες διακρίσεις που συνδέονται με τα κοινωνικά φύλα, τους άνδρες και τις γυναίκες, συνιστούν σημαντικό δημοκρατικό έλλειμμα. Είναι χρέος μας να σταθούμε δίπλα στις γυναικείες οργανώσεις διεκδικώντας:

Αξιοπρεπή ζωή με ίσα δικαιώματα Ισότητα στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα-Συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων-Αγώνα διαρκή κατά της έμφυλης βίας και κακοποίησης με το σπάσιμο της σιωπής και του φόβουΟΧΙ στον ρατσισμό και τον αποκλεισμό!  ΟΧΙ στους πολέμους, που έχουν, ως  άμεση συνέπεια,   χιλιάδες θύματα και πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, με εκατομμύρια γυναίκες ανάμεσά τους.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Total
20
Shares
Previous Article
ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Δεν γεννιέσαι γυναίκα, γίνεσαι…» 

Next Article

Δράσεις και επιτεύγματα 1ου έτους αυτοδύναμης λειτουργίας Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Total
20
Share