Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

8 Μάρτη, οι γυναίκες κρατάμε δυνατή τη συλλογική μας φωνή και δράση!

8 Μάρτη, οι γυναίκες κρατάμε δυνατή τη συλλογική μας φωνή και δράση! - Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου: Πολιτισμός, πράσινο, βιώσιμη πόλη… - Εδώ η ζωή, φοβάται να ζήσει…

8 Μάρτη, οι γυναίκες κρατάμε δυνατή τη συλλογική μας φωνή και δράση!

Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν στη ζωή, στη δουλειά, στην οικογένεια!

της Χρυσούλας Κατσαβριά Σιωροπούλου


8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ημέρα που θυμόμαστε, σκύβουμε με σεβασμό και τιμούμε τους διαχρονικούς αγώνες των γυναικών και του γυναικείου κινήματος, για τη νομοθετική, θεσμική και κοινωνική κατοχύρωση  των δικαιωμάτων τους.

Αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, γυναίκες και άνδρες  στην πράξη, να έχουν ίσες ευκαιρίες ν’ αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, να συμμετέχουν και να αμείβονται ισότιμα σε όλους τους τομείς της ζωής.

Η γυναίκα στην ιστορία βρέθηκε σε δυσμενέστερη θέση από τον άνδρα. Η κατάκτηση ουσιαστικής ισότητας, δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών συμμετοχής στη δημόσια ζωή ήταν και συνεχίζει να είναι μια υπόθεση δύσκολη, επίπονη και μακροχρόνια.

Το γυναικείο κίνημα διαχρονικά διεκδίκησε και κατέκτησε πολλά…

Οι γυναίκες συνεχίζουν ν’ αγωνίζονται για τη χειραφέτησή τους, για την ελευθερία στον προσδιορισμό της ταυτότητας και της αυτοδιάθεσης του σώματός τους, για να σταματήσει κάθε έμφυλη διάκριση και διαχωρισμός .

Δυστυχώς, η ισότητα των φύλων γίνεται σήμερα ολοένα και πιο μακρινός στόχος…

Σε όλο τον κόσμο απειλούνται, πλήττονται, παραβιάζονται, τα δικαιώματα των γυναικών.

Γυναίκες πονεμένες, ταπεινωμένες, βιασμένες, φοβισμένες…

Γυναίκες του πολέμου, της προσφυγιάς και της μετανάστευσης… βιώνουν τις χειρότερες ανισότητες της ζωής.

Οι πολιτικές ισότητας συνεχίζουν να μην είναι προτεραιότητα στις κεντρικές πολιτικές των κυβερνήσεων. Όχι μόνο δεν ευνοείται  η εφαρμογή θετικών πρακτικών  αλλά συχνά υπάρχει  οπισθοδρόμηση σε βήματα προόδου.

Τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας επιδείνωσαν τις συνθήκες ζωής των γυναικών παγκοσμίως και δημιούργησαν νέες ανάγκες και απαιτήσεις.

Η οικονομική ανασφάλεια, η ακρίβεια, η ανεργία, η φτώχεια, δημιούργησαν έντονα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Μεγάλος αριθμός γυναικών δεν μπορούν να βγουν στην αγορά εργασίας, κλεισμένες στα σπίτια τους, αόρατες, μη εργαζόμενες ή απασχολούμενες σε μη αμειβόμενες υπηρεσίες φροντίδας  παιδιών, ηλικιωμένων ή πιθανόν ανάπηρων μελών της οικογένειας.

Στην πανδημία το κλείσιμο των σχολείων και η συνεχής παρουσία των παιδιών στο σπίτι, ο άνισος καταμερισμός των οικιακών εργασιών, η δυσκολία συνδυασμού τηλεργασίας με τις οικιακές εργασίες, ανάγκασαν μεγάλο αριθμό γυναικών να παραιτηθούν από την εργασία τους.

Οι καταστάσεις αυτές δημιούργησαν ένα περιβάλλον που ευνόησε ανησυχητικά τα εγκλήματα των παιδεραστών και την ενδοοικογενειακή βία. Η αυξημένη ενδοοικογενειακή βία εις βάρος των γυναικών αποτελεί σήμερα μάστιγα της κοινωνίας και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βία λεκτική, ψυχολογική, οικονομική, σωματική μέχρι και αφαίρεση ζωής… βία που είναι δίπλα μας, άλλοτε τη βλέπουμε και άλλοτε όχι αφού οι γυναίκες-θύματα συνήθως δεν τολμούν να μιλήσουν. Η γυναικοκτονία αποτελεί την πιο ακραία μορφή βίας και διακρίσεων κατά των γυναικών.

Οι γυναίκες για να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες και τις συντηρητικές πολιτικές που έχουν πάει πίσω πολλές κατακτήσεις στην εργασία και στο κοινωνικό κράτος, πρέπει να ενεργοποιηθούμε, να μπούμε και να στηρίξουμε περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Σήμερα, υπάρχει η μεγαλύτερη  αποδοχή από ποτέ, ότι οι γυναίκες που  συμμετέχουν  στην πολιτική και κοινωνική ζωή και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, λειτουργούν με καλύτερες αποφάσεις και αποτελούν δύναμη Δημοκρατίας, χειραφέτησης και προόδου.

Η 8 του  Μάρτη είναι ημέρα ευαισθητοποίησης, εγρήγορσης, συσπείρωσης και διεκδίκησης των γυναικών σ’ όλο τον κόσμο.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, κάνουμε απολογισμό… πόσα βήματα πήγαμε μπροστά και πόσα  βήματα πίσω στα γυναικεία δικαιώματα.

Διεκδικούμε τα αυτονόητα… αυτά που μας ανήκουν στη κοινωνία, στη δουλειά, στην οικογένεια.

Στην οπισθοδρόμηση απαντάμε με αγώνες!

Κρατάμε δυνατή τη συλλογική μας φωνή και δράση, σταθερή  πηγή δύναμης και δυναμικής.

Η κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στην πράξη, αποτελεί σημαντική προϋπόθεση τερματισμού των έμφυλων ανισοτήτων και διακρίσεων, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ενίσχυσης της δημοκρατίας, της ειρήνης…

Συνεχίζουμε, αντιστεκόμαστε και αγωνιζόμαστε μέχρι να αλλάξουμε τον κόσμο!

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου

πρ.Βουλευτής Καρδίτσας

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ
Total
0
Shares
Previous Article
Το πρόγραμμα εορτασμού της Επετείου προς τιμήν των Ηρώων του Υψώματος 731 στην Κλεισούρα - Καρδίτσα: Εκδήλωση προς τιμήν των Ηρώων του Υψώματος 731 στην Κλεισούρα το Μάρτιο του 1941

Καρδίτσα: Το πρόγραμμα εορτασμού της Επετείου προς τιμήν των Ηρώων του Υψώματος 731 στην Κλεισούρα

Next Article
Ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής και Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Πύλης - Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Πύλης για τον θάνατο του Προέδρου της ΤΚ Γόμφων Ποντίκα Κωνσταντίνου - Η απόφαση του ΔΣ Δήμου Πύλης για την εγκατάσταση επτά Αιολικών Πάρκων στις κορυφές του Ορεινού Όγκου του Δήμου - Δήμος Πύλης

Δήμος Πύλης: Κάλεσμα στους Πολιτιστικούς Συλλόγους για δήλωση συμμετοχής τους στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Related Posts