Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

«8 Απρίλη, Παγκόσμια Ημέρα Ρομά» Εκεί που η ζωή μοιράζεται ανάμεσα στην ελπίδα και την απελπισία…

11 Δεκέμβρη: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού - Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Άρθρο της

Χρυσούλας Κατσαβριά Σιωροπούλου, τ. Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

«8 Απρίλη, Παγκόσμια Ημέρα Ρομά»

Εκεί που η ζωή μοιράζεται ανάμεσα στην ελπίδα και την απελπισία…

Ρομά, ένας λαός που ζει  μέσα στη φτώχεια, τη λάσπη και την εξαθλίωση, σε πρόχειρα και ακατάλληλα καταλύματα. Άνθρωποι αναλφάβητοι οι περισσότεροι ή που ξέρουν λίγα γράμματα και ενημερώνονται ακόμη λιγότερο.

Που η ζωή στο τσαντίρι είναι όλος τους ο κόσμος και δεν τολμούν να διεκδικήσουν για αυτούς και τα παιδιά τους ένα καλύτερο αύριο.

Η αναβάθμιση της πόλης περνά και μέσα από τους Ρομά…

Σοφάδες Καρδίτσας,

η πόλη με τη μεγαλύτερη αναλογία Ρομά κατοίκων στην Ελλάδα (2700 περίπου σε σύνολο 6100 κατοίκων).

Ο παλιός οικισμός Ρομά στην άκρη της πόλης, είναι ένα ευαίσθητο και κρίσιμο θέμα της περιοχής με συνέπειες στη τοπική κοινωνία. Μια ακραία υποβαθμισμένη κοινότητα, όπου ζουν πάνω από 500 οικογένειες, οι περισσότερες σε παράγκες και  γραφικά τσαντίρια, πολλά  χωρίς ρεύμα,  μέσα στη λάσπη αφού έργα έχουν να γίνουν πάνω από 20 χρόνια.

Η εξυγίανση του παλιού οικισμού των Σοφάδων και η διευθέτηση των προβλημάτων των Ρομά είναι επιτακτική ανάγκη και θα ωφελούσε πολλαπλά στην  αναβάθμιση και τη  ποιότητα ζωής όλων των πολιτών στη πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Η Δημοτική Αρχή μοιράζει ελπίδες απλά για να σηκώνει σκόνη.

Και μετά η βροχή τις κάνει  λάσπη…

Ποιους εξυπηρετεί να αφήνουν σε  κοινή θέα την αθλιότητα της παραγκούπολης;

Ποιοι τους θέλουν στη λάσπη και τους χρησιμοποιούν ψηφοθηρικά;

Ποιος έχει συμφέρον να διαιωνίζεται η γκετοποίηση και ο αποκλεισμός του μισού σχεδόν πληθυσμού της πόλης;

Γιατί η δημοτική αρχή τόσα χρόνια επιτρέπει οι μη Ρομά Σοφαδίτες να  υποφέρουν απ’ αυτή την κατάσταση και πολλοί να εγκαταλείπουν την πόλη;

Το ζητούμενο ήταν πάντα  ένας κανονικός οικισμός Ρομά

Ένας οικισμός που επιχειρήθηκε στο παρελθόν αλλά αποδείχθηκε ατελής , με παραλήψεις και στοιχεία διαπλοκής, που δεν έλυσε αλλά επιδείνωσε το πρόβλημα. Οδήγησε σε νέες εγκαταστάσεις Ρομά από άλλες περιοχές, αύξηση  εγκληματικότητας, δυσφορία των υπόλοιπων κατοίκων, αισθητική και οικιστική   υποβάθμιση της περιοχής.

Ένας πρότυπος οικισμός που δεν έγινε και γιατί

Επι ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019, επεξεργαστήκαμε ένα σχέδιο ολιστικής παρέμβασης για την πόλη των Σοφάδων, με στόχο την εξάλειψη του ακραία υποβαθμισμένου καταυλισμού και τη δημιουργία μιας σύγχρονης κοινότητας για τους Ρομά μόνιμους κατοίκους Σοφάδων.

Η οικιστική τακτοποίηση και αποκατάσταση των Ρομά, είναι ο μόνος δρόμος για την ομαλή κοινωνική τους ένταξη, την κοινωνική ισορροπία, το τέλος των διακρίσεων και του φυλετικού ρατσισμού.

Βασική προϋπόθεση και όρος του προγράμματος, οι 130 οικογένειες που θα έκαναν χρήση μετεγκατάστασης να είναι μόνιμοι δημότες Σοφάδων τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια.

Παράλληλα οι μη μόνιμοι κάτοικοι Ρομά του Δήμου, θα είχαν την ευκαιρία να μετεγκατασταθούν κάνοντας χρήση αντίστοιχου προγράμματος στον Δήμο όπου ήταν δημότες. Ένα σοβαρό κίνητρο αποσυμφόρησης της περιοχής.

Σημαντικοί πόροι 6,5 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ, εγκρίθηκαν και ήταν διαθέσιμοι  προκειμένου να δοθεί αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα των Ρομά  Σοφάδων.

Παράλληλα προβλέπονταν ισχυρά αντισταθμιστικά μέτρα για την πόλη και τους μη Ρομά κατοίκους των Σοφάδων.

Έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής, αναβάθμιση του κέντρου, ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων, στήριξη των επιχειρήσεων, κίνητρα σε νέους να δραστηριοποιηθούν στη περιοχή.

Το έργο προέβλεπε έναν πρότυπο σύγχρονο οικισμό με 130 νέες κατοικίες και τις απαραίτητες υποδομές.

Ο νέος οικισμός θα αποκτούσε:

α) «Πολύκεντρο», όπου τα παιδιά μπορούν να πλένονται και να ντύνονται, να υποστηρίζονται εκπαιδευτικά και υγειονομικά και να παρέχονται δράσεις ολιστικές για τη νεολαία. Με χώρους δραστηριοτήτων, για όλες τις ηλικίες, θ’ αποτελούσε  σημείο αναφοράς για τις οικογένειες Ρομά, ώστε να βελτιωθούν οι τομείς υγείας, απασχόλησης και εκπαίδευσης.

β) Σχολείο πρότυπο πειραματικό, με έμφαση στην αισθητική αγωγή και την προώθηση της κουλτούρας των Ρομά.

Αποχωρώντας απ’ τον παλιό οικισμό, οι παράγκες θα γκρεμίζονταν και ο δημοτικός πλέον χώρος θα αξιοποιούνταν με έργα ανάπλασης και πράσινο.  Εντός σχεδίου, στον υπάρχοντα παλιό οικισμό, θα γινόταν αντικατάσταση 70  παραπηγμάτων με οικίσκους και ένταξη 70 περίπου οικογενειών νέων ζευγαριών στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, προκειμένου να πάψουν να υφίστανται οι παράγκες.

Ξοδεύτηκαν πολλά, μόνο σε λόγια, όνειρα και προσδοκίες

Πιστέψαμε πολύ σ’ αυτό το μεγαλόπνοο έργο.

Επιδιώξαμε τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα και, παρά το «πολιτικό κόστος», συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια και τη Δημοτική Αρχή Σοφάδων.

Καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι του Υπουργείου πολλές φορές για το θέμα αυτό, οι Υπουργοί κ.κ. Φωτίου και Χαρίτσης, η Ειδική Γραμματέας  Ρομά κ. Γιάντζου, εγώ ως βουλευτής Καρδίτσας, ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, ο Δήμαρχος κ. Σκάρλος, ο τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χαρίτος.

Ο Δήμος Σοφάδων ανέλαβε να υποβάλλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, να παραχωρήσει έκταση για τη μετεγκατάσταση που ο ίδιος πρότεινε και  αφορούσε δημοτικό οικόπεδο δίπλα στον  οικισμό Ρομά «Νέα Ζωή». Θα έβγαζε σχετική πρόσκληση, θα όριζε τα κριτήρια των ωφελούμενων και θα έκανε τη δημοπράτηση.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχτηκε ν’ αναλάβει τις βασικές υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, δρόμους).

Το Υπουργείο θα έκανε τα σχέδια της μετεγκατάστασης, την κατασκευή και  τοποθέτηση των οικίσκων. Οι δράσεις θα γίνονταν ταχύτατα.

Υπονόμευση και στο τέλος ματαίωση…

Ένα τόσο  σημαντικό έργο απαιτεί  πολιτικό θάρρος.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων απεδείχθη ότι δεν τόλμησε να ξεπεράσει ταμπού και πολιτικά στεγανά για το καλό των δημοτών του, να οραματιστεί μια ισορροπημένη και λειτουργική πόλη.

Είχε αναλάβει να θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία των Σοφάδων, ώστε να γίνει κατανοητό το πρόγραμμα και τα οφέλη του και δεν το έκανε ποτέ.

Αντίθετα, προσπάθησε να διαστρεβλώσει τα δεδομένα και να επηρεάσει αρνητικά την κοινή γνώμη των συμπολιτών μας. Με  χρονοτριβές ματαίωσε την προσπάθεια τεσσάρων χρόνων και πρόδωσε τους δημότες και τη δική μας εμπιστοσύνη. Ακύρωσε ακόμα και το κονδύλι των 95.000 ευρώ που εγκρίθηκε για δημιουργία γηπέδου 5Χ5 στον παλιό οικισμό των Ρομά.

Δεν κράτησε τον λόγο του. Έτσι μια μεγάλη ευκαιρία για τους Σοφαδίτες, Ρομά και μη, χάθηκε.

Γιατί ο Δήμαρχος εφόσον το πρόγραμμα αυτό δεν τον εξυπηρετούσε, δεν προώθησε άλλη λύση και δε ζήτησε στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής μας να τη στηρίξουμε;

Τι έκανε τα τρία χρόνια που ακολούθησαν, μετά την επανεκλογή του στο Δήμο Σοφάδων και μέχρι σήμερα, με τη κυβέρνηση της Ν.Δ. ώστε να προωθήσει έστω και κατ’ ελάχιστο το θέμα ;

Ο χρόνος όμως είναι η νέμεση… φέρνει στην επιφάνεια τα καλά και τα κακά, το δίκαιο και το άδικο.

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου, τ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
epam logo 800x500 1

Ανακοίνωση  της Π.Γ. του ΕΠΑΜ: Αίσχος και ντροπή η παρουσία του Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο

Next Article
Ρυθμίσεις κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως του Μουζακίου από 24.07 έως και 28.07.2023 Ρυθμίσεις κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως των Σοφάδων από 23 έως και 27 Ιανουαρίου - Ρυθμίσεις κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως του Μουζακίου λόγω εργασιών φυσικού αερίου

Ρυθμίσεις κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως του Μουζακίου