Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Η Γυναίκα στο Δημόσιο Βίο

Της Σοφίας Τόλια, Δικηγόρου, Δημοτικής Συμβούλου του Δ. Μουζακίου
Μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας

Η σημερινή μέρα τιμάται κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης αγώνων του γυναικείου κινήματος και ως αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφράσεις της ζωής. Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη το 1977 από τον ΟΗΕ, ενώ προτάθηκε για πρώτη φορά η καθιέρωση αυτή το 1910 στο παγκόσμιο συνέδριο σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη.

Δυστυχώς όμως, κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, οι απολογισμοί και τα συμπεράσματα καταλήγουν να είναι τα ίδια, που σημαίνει ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει επιτευχθεί πλήρως το αυτονόητο, η ίση δηλαδή μεταχείριση της γυναίκας με τον άνδρα τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο βίο. Στην πολιτική σκηνή και στο δημόσιο βίο περιορισμένη είναι ακόμη η θέση της γυναίκας παγκοσμίως. Τις τελευταίες δεκαετίες οι κυβερνήσεις πολλών κρατών δέχονται πιέσεις από φεμινιστικές οργανώσεις να θεσπίσουν νόμους που να εξασφαλίζουν ισχυρή γυναικεία παρουσία στα κοινοβούλιά τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοστατεί η Γαλλία, η οποία υποχρεώνει με νόμο όλα τα πολιτικά κόμματα να συμπεριλάβουν ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών υποψηφίων σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Για να πάψει η πολιτική διαδικασία να έχει χαρακτήρα ανδροκρατικό και για να αποτιναχθεί η γυναικεία καταπίεση, θα πρέπει οι αγώνες μέσα από τα κινήματα, τον συνδικαλισμό, τις διάφορες οργανώσεις, να ενταθούν και να συνεχιστούν. Είναι παράλογο στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη εποχή των αμέτρητων αντιθέσεων, να είναι ακόμη ζητούμενο η ισότητα και να επικρατούν σεξιστικές αντιλήψεις για τη γυναικεία παρουσία. Είναι αδιανόητο στο δημόσιο βίο της σύγχρονης εποχής η γυναικεία ομορφιά να είναι κατάρα και η γυναίκα να πρέπει να πείθει καθημερινά για την αξία της και την εξυπνάδα της! Η άποψη ότι η ωραία γυναίκα έχει μειωμένη αντίληψη δυστυχώς καλά κρατεί!

Και το καθεστώς αυτό δεν αλλάζει με νόμους μόνο. Αλλάζει με την παιδεία, το σεβασμό και την εκτίμηση στο γυναικείο φύλο, αλλάζει με τον εξανθρωπισμό και την αγάπη. Η σημερινή ημέρα δεν θα πρέπει να είναι μόνο μια μέρα μαζικών διασκεδάσεων, αλλά μια μέρα προβληματισμού και αυτοκριτικής, γιατί αν δεν διεκδικήσουμε μόνες μας τα αυτονόητα, δεν πρόκειται να μας τα χαρίσει κανένας.




Total
0
Shares
Previous Article

Με μεγάλη επιτυχία ο χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Δήμου Μουζακίου (φωτο-video)

Next Article

Συνάντηση του Δημάρχου Καρδίτσας με τους Διοικητές της Π.Υ. Θεσσαλίας και Καρδίτσας