Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

8 Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: «Ζητείται ελπίς»

Xrysoula Katsavria

 

8 Μάρτη. Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα, με παγκόσμια διάσταση, που χωρά κάτι πολύ παραπάνω από λουλούδια και ευχές. Μια επέτειος μνήμης και σεβασμού, στην πολυδιάστατη προσφορά και τον καθοριστικό ρόλο της γυναίκας-σύμβολο αγώνα ανά τους αιώνες. Τιμούμε, τις αγωνίστριες γυναίκες της ιστορίας, που με πράξεις θάρρους και θυσίες, διεκδίκησαν αξιοπρεπή ζωή με ίσα δικαιώματα και απελευθέρωση από κάθε μορφή καταπίεσης και κοινωνικής υποτίμησης.

Ο μαραθώνιος της χειραφέτησης των γυναικών, ξεκίνησε στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη με τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας που άναψαν τη σπίθα του αγώνα για ισότητα. Στη διαδρομή του μέχρι σήμερα, το γυναικείο κίνημα πέτυχε πολλά. Προοδευτικά βήματα, θεσμικά και κοινωνικά, έχουν βελτιώσει αισθητά τη θέση της γυναίκας σε όλους τους τομείς. Παρά την ευαισθητοποίηση των κοινωνιών, η ιστορία καταπίεσης, ανισοτήτων και κυριαρχίας συνεχίζεται. Σιωπή και φόβος καλύπτει όσα βιώνουν πλήθος γυναικών σε όλο τον κόσμο. Κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική και έμφυλη βία, ακρωτηριασμός οργάνων, νόμιμοι παιδικοί γάμοι, εξαναγκασμός στην πορνεία, σηματοδοτούν τις ζωές πολλών γυναικών. Ο αναλφαβητισμός και η έλλειψη πρόσβασης σε βασικά αγαθά, τα στερεότυπα και οι βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις είναι εδώ και μας θυμίζουν ότι έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε ακόμη.

Απαρχαιωμένες σεξιστικές νομοθετικές διατάξεις, απαγορεύσεις και περιορισμοί διαιωνίζονται σχεδόν σε κάθε χώρα, με σοβαρές συνέπειες στη καθημερινότητα των γυναικών. Δραματική καθυστέρηση και οπισθοδρόμηση στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων ισότητας των δυο φύλων, δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του 2019 για την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαψεύδοντας δηλώσεις καλών προθέσεων, φιλόδοξες υποσχέσεις και δεσμεύσεις για την προώθησή τους. Η τάση αυτή, συνδέεται στενά με την οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας και περικοπών, που πλήττουν περισσότερο τα δικαιώματα των γυναικών. Η ενίσχυση, στην Ε.Ε., ακραίων συντηρητικών δυνάμεων και απόψεων που αμφισβητούν θεμελιώδη δικαιώματα, επιβάλλουν ρατσιστικές απόψεις και πολιτικές οπισθοδρόμησης για την ισότητα του φύλου. Διακρίσεις και επισφάλεια υπάρχουν και παραμένουν στην εργασία, με πρωτιές των γυναικών στην ανεργία, τις απολύσεις, την ανασφάλιστη εργασία με χάσμα αμοιβών και συντάξεων.

Ο πόλεμος, με χιλιάδες θύματα και πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο και η οδύσσεια των εκατομμυρίων γυναικών που βρίσκονται ανάμεσά τους, επιβάλλει δυναμικό αγώνα με πρωτοπόρες τις γυναίκες. Οι γυναικείοι αγώνες ήταν πάντα συνδεδεμένοι με την υπεράσπιση της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Σήμερα, ο αγώνας αυτός είναι πιο απαραίτητος από ποτέ. Οφείλουμε να αντισταθούμε στο ρατσισμό, το σκοταδισμό και τον αποκλεισμό που καλλιεργούν επικίνδυνα τη βία και το διχασμό, στοχοποιώντας κατατρεγμένους ανθρώπους.

Η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, μας δίνει αυτοπεποίθηση και δύναμη, να σκεφτούμε πιο συνετά και να δράσουμε ενεργά για τα δικαιώματα των γυναικών. Σήμερα 8 του Μάρτη, ενώνουμε τη φωνή μας με τις γυναίκες όλου του πλανήτη, που αγωνίζονται να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς ρόλους τους και ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον, που δεν θα τις εξαιρεί, σε έναν κόσμο ισότητας για γυναίκες και άνδρες!

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
spyroslappas

8 Μαρτίου: Τιμάμε και δυναμώνουμε τους αγώνες των γυναικών

Next Article

Μέσα σου κρύβεται η δύναμη