Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας- 31 Μαρτίου έως 16 Απριλίου 2016

Δεκατρία (13) Χορωδιακά Εργαστήρια σε έργα των Θ. Αντωνίου, Γ. Δροσίτη, Κ. Ευαγγελάτου

Δεκατρία (13) Χορωδιακά Εργαστήρια επιφυλάσσει η φετινή διοργάνωση της 8ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών σε έργα των Θ. Αντωνίου, Γ. Δροσίτη, Κ. Ευαγγελάτου τα οποία θα ερμηνευτούν στο τέλος της κάθε βραδιάς, μετά από εργαστηριακή-κοινή δουλειά των Χορωδιών, υπό τη διεύθυνση διακεκριμένων Μαέστρων από το Εξωτερικό (Kostic, Kuyumdziev, Quadrini) και την Ελλάδα.

Η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, η οποία διοργανώνεται στην Καρδίτσα από το 2008, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποτελεί σπουδαίο Εκπαιδευτικό και Καλλιτεχνικό γεγονός με πρωταγωνιστές μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της Χώρας και του Εξωτερικού.

Μακριά από λαϊκισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού, η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών αποτελεί μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα του Νομού Καρδίτσας.

Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας ένας μεγάλος θεσμός, με τον οποίο γίνεται ουσιαστική αισθητική παρέμβαση στην ουσία της Καλλιτεχνικής Αγωγής και Παιδείας, έχει καθιερωθεί πια στην Καρδίτσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο στο είδος του. Μετά από εφτά (7) χρόνια παρουσίας, δυναμώνει και καθιερώνεται λόγω της μεγάλης συμμετοχής Σχολικών Χορωδιών, αλλά και της ανταπόκρισης του Κοινού.

Εκατοντάδες μαθητές δουλεύουν εντατικά, συστηματικά και πειθαρχημένα επί μήνες για να προσφέρουν ένα σπουδαίο μουσικό αποτέλεσμα. Η άριστη συνεργασία διευθυντή, Συλλόγου Διδασκόντων και εξειδικευμένου και δυναμικού Καθηγητή Μουσικής δείχνει ότι μπορεί να γίνουν θαύματα στη σχολική πραγματικότητα.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιουργία του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ και διαγωνισμούς. Βασική επιδίωξη είναι μέσω της εκδήλωσης η προσέγγιση της μαθητιώσας νεολαίας με την Αρχαία Ελληνική μουσική, το εκκλησιαστικό μονοφωνικό μέλος, την πολυφωνική μουσική του 15ου-16ου αιώνα αλλά και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Παράλληλα αναδεικνύεται το τεράστιο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο των εμπνευσμένων Καθηγητών μουσικής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω του χορωδιακού Εργαλείου.

Φέτος η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες Carlo Gesualdo (1566-1613) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Giovanni Paiseillo (1740-1816), για τα 450 χρόνια από τη γέννηση του, Johan Jacob Froberger (1616-1667) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του και Jean Francois Rameau (1716-1777) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο γνωστός παρουσιαστής της τηλεόρασης και του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, Αλέξης Κωστάλας, θα είναι ο παρουσιαστής του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Μουσικής, της 8ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών, που θα πραγματοποιηθεί από 31 Μαρτίου έως 16 Απριλίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του «THESSALIKON GRAND HOTEL» της Καρδίτσας (31/3-7/4/2016) και στην αίθουσα εκδηλώσεων του «MOUZAKI PALACE HOTEL» στο Μουζάκι (8-16/4/2016).

Κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο Alexander Kuyumdziev καθηγητής και Μαέστρος από τη Σόφια, στο South-Western University Neophit of Rila, ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, διάσημος Συνθέτης και Μαέστρος, ομότιμος καθηγητής σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (ΗΠΑ), Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Nis (Σερβία) Suzana Kostic, ο Συνθέτης Γιάννης Δροσίτης, ο Ιταλός Μαέστρος Leonardo Quadrini, καθηγητής στην έδρα της διεύθυνσης του Κρατικού Ωδείου της Νάπολης, ο συνθέτης Κώστας Ευαγγελάτος θα παρευρεθούν ως μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής μαζί με άλλους έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 8η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.

Στο φετινό Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών θα παρουσιαστούν δέκα τρία (13) Χορωδιακά εργαστήρια σε αντίστοιχα κοινά έργα, που έχει γράψει ο Θεόδωρος Αντωνίου. Ο Γιάννης Δροσίτης επίσης συνέθεσε ειδικά για το Φεστιβάλ τρία (3) έργα, σε ποίηση του μεγάλου Έλληνα λόγιου και διανοούμενου Νικολάου (UGO) Φώσκολου, για τον οποίο θα πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα και αφιέρωμα. Επίσης θα παρουσιασθούν και συνθέσεις του Κώστα Ευαγγελάτου.

Στη φετινή διοργάνωση θα υπάρξει ένα σπουδαίο, αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα λόγιο και διανοούμενο Νικόλαο(Ugo) Φώσκολο σε συνεργασία με ένα επιτελείο εξειδικευμένων συνεργατών, φιλολόγων, συνθετών, ηθοποιών και ερμηνευτών. Την επιμέλεια, οργάνωση και παρουσίαση του αφιερώματος έχει η φιλόλογος Γεωργία Γιώτα. Επίσης θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση η σύνθεση του Γιάννη Δροσίτη “In morte del fratello Giovanni” σε ποίηση Nicolo (Ugo) Φώσκολου. (MOYZAKI PALACE, ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016).

Στα πλαίσια της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί και Μουσικοφιλολογικό Μνημόσυνο προς τιμήν του Πρωτοψάλτη, Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και Χοράρχη Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και Βυζαντινών   Χορωδιών(THESSALIKON GRANDE HOTEL, ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016).

Επίσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας με θέμα την αγνή και γλυκύτατη Παιδική Φωνή ως κραυγή ικεσίας για Ειρήνη, Αξιοπρέπεια, και την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ενώ παράλληλα μαθητές σχολείων σε συνεργασία με τους καθηγητές Εικαστικών θα παρουσιάσουν έργα τους με το ίδιο θέμα.

5.500 Εκτελεστές – Μουσικοί – Χορωδοί, από πολλά μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού, θα λάβουν μέρος στο μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών που γίνεται στην Ευρώπη, από 31 Μαρτίου έως 16 Απριλίου 2016, το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.

Oι καλύτερες Χορωδίες της 8ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών –όπως έχει καθιερωθεί- θα εκπροσωπήσουν το Φεστιβάλ και την Ελλάδα σε μεγάλους διαγωνισμούς και Φεστιβάλ του εξωτερικού (Ιταλία Σερβία).




Total
0
Shares
Previous Article

Εντυπωσιασμένη η Κριτική Επιτροπή του 32ου Π.Φ.Ε.Θ. από το επίπεδο της διοργάνωσης

Next Article

Ανοιχτή πόλη για όλους τα Τρίκαλα

Related Posts