Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών – Καρδίτσα και Σοφάδες δίνουν το χορωδιακό παρόν

34ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Σήμερα Τρίτη στις 8:15 μ.μ. στο THESSALIKON GRAND, Καρδίτσα και Σοφάδες δίνουν το χορωδιακό παρόν

ΣΤΗΝ 8Η ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία, για έκτη συνεχή ημέρα, σήμερα Τρίτη, 5 Απριλίου 2016, στις 8:15 το βράδυ, η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας που πραγματοποιείται, από 31 Μαρτίου έως 16 Απριλίου 2016.

Ο κορυφαίος Φεστιβαλικός θεσμός του Νομού για 34 χρόνια καταφέρνει να κρατήσει ζωντανή την Ποιοτική Μουσική, την Κλασική και το Χορωδιακό Τραγούδι στο Νομό Καρδίτσας. Ένας Θεσμός καταξιωμένος με διεθνές κύρος και στους μουσικούς κύκλους της Ελλάδας και του Εξωτερικού, θεσμός – πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ.

Στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών που φτάνει στην όγδοη (8η) του διοργάνωση, η παιδική φωνή και η ποίηση, συνθέσεις για σχολικές – παιδικές χορωδίες αποτελούν το επίκεντρο της 8ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών.

Τεσσερισήμισι χιλιάδες (4.500) εκτελεστές-χορωδοί-Μουσικοί, από την Ελλάδα και το εξωτερικό άρχισαν δίνουν το παρόν στο Νομό μας, συμμετέχοντας  σε έναν γιγάντιο μουσικό θεσμό, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Για δέκα έξι (16) ημέρες η καρδιά της Σχολικής Χορωδιακής Μουσικής χτυπάει στην Καρδίτσα. Καθηγητές Μουσικής, Διευθυντές Σχολείων, παιδιά Δημοτικών, Γυμνασίων και  Λυκείων δίνουν ζωή σε ένα Θεσμό, που είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαϊκός Θεσμός του είδους και τελεί υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.

Η γλυκύτητα της κατάλληλα διαμορφωμένης παιδικής φωνής σε συνάρτηση με την κατάρτιση του καθηγητού μουσικής και την άριστη συνεργασία της διεύθυνσης του σχολείου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δείχνει ότι μπορούν να γίνουν εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά και μουσικά θαύματα.

Οι Χορωδίες ερμηνεύουν σπάνια έργα αρχαίας Ελληνικής μουσικής, έργα της κλασσικής πολυφωνίας (Μεσαίωνα – Αναγέννηση), της Χρυσής Εποχής της Χορωδιακής Μουσικής και ειδικά του τιμώμενου προσώπου του  ακαδημαϊκού Θεόδωρου Αντωνίου.

Χιλιάδες Εκτελεστές – Χορωδοί δίνουν  το παρόν στην εντυπωσιακή σκηνή της αίθουσας εκδηλώσεων του THESSALIKON GRAND ενώ γονείς, καθηγητές και φιλόμουσοι κάθε βράδυ γεμίζουν ασφυκτικά την αίθουσα.

Στο φετινό Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών, παρουσιάζονται  δέκα τρία (13)  Χορωδιακά εργαστήρια σε αντίστοιχα κοινά έργα, που έχει γράψει ο Θεόδωρος Αντωνίου.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε δύο χώρους, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «THESSALIKON GRAND HOTEL» της Καρδίτσας (31/3-7/4/2016) και στην αίθουσα εκδηλώσεων του «MOUZAKI PALACE HOTEL» στο Μουζάκι (8-16/4/2016), προκειμένου να γίνουν κοινωνοί της μουσικής πανδαισίας και του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού έργου ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας του Νομού Καρδίτσας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες, Carlo Gesualdo (1566-1613) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Giovanni Paiseillo (1740-1816), για τα 450 χρόνια από τη γέννηση του, Johan Jacob Froberger (1616-1667) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του και Jean Francois Rameau (1716-1777) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του.

Αύριο Τετάρτη 6 Απριλίου, στις 8:30 θα πραγματοποιηθεί Μουσικοφιλολογικό Μνημόσυνο προς τιμήν του Πρωτοψάλτου Καρδίτσας, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής και Χοράρχου Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων, Πρωτοψαλτών, Καθηγητών και Βυζαντινών Χορών.

Σχολικές Χορωδίες, μαθητές, καθηγητές μουσικής οφείλουν να μελετήσουν σημαντικά έργα διαφόρων εποχών και ύφους και να τα παρουσιάσουν, αφού εμβαθύνουν στην ερμηνεία τους. Υπάρχουν κοινά έργα Ελλήνων Συνθετών, τα οποία δουλεύονται εργαστηριακά και παρουσιάζονται στο τέλος της κάθε βραδιάς από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους Μαέστρους, οι οποίοι αποτελούν και τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές Συναυλίες, Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς  του εξωτερικού (Ιταλία, Σερβία).

Κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Alexander Kuyumdziev καθηγητής και Μαέστρος από τη Σόφια, στο South-Western University Neophit of Rila, ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, διάσημος Συνθέτης και Μαέστρος, ομότιμος καθηγητής σύνθεσης  του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (ΗΠΑ) & Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών,  η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Nis (Σερβία) Suzana Kostic, ο Συνθέτης  Γιάννης Δροσίτης, ο Καθηγητής και Μαέστρος στην έδρα της διεύθυνσης του Πανεπιστημίου του Νις, Zoran Stanisavljevic, ο συνθέτης Κώστας Ευαγγελάτος, ο συνθέτης Dragan Tomic παρευρίσκονται ως μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής μαζί με άλλους έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 8η Διεθνή  Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.

Σήμερα Τρίτη 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 στις 8:15, συνεχίζεται η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών με εξαιρετικές Χορωδίες.

Το πρόγραμμα, έχει ως εξής:

6η ΗΜΕΡΑ Τρίτη 5/4/2016-ΩΡΑ 8:15μ.μ. CONCERT HALL”THESSALIKON GRAND HOTEL”

  1. Χορωδία 8ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Εγγλέζου
  2. Χορωδία Γυμνασίου Σοφάδων υπό τη διεύθυνση της Εύης Μπράχου

Κοινό Έργο: «ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΑ» του Θεόδωρου Αντωνίου

Διευθύνει ο Zoran Stanisavljevic (Σερβία).

Στα πλαίσια της Διοργάνωσης υλοποιούνται οι ακόλουθες ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

  1. Εκπαιδευτικές Επισκέψεις των μελών της Διεθνούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, το 2ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, το 5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, το 1ο Γυμνάσιο Μουζακίου, το Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας, το Γυμνάσιο Μαγούλας, το Γυμνάσιο Σοφάδων.
  2. Έκθεση του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας με θέμα την «Αγνή και Γλυκύτατη Παιδική Φωνή» ως κραυγή αγωνίας και ικεσίας, ως έκκληση για Ειρήνη, Αξιοπρέπεια, και την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Μουζακίου (Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού-Αθλητισμού-Νεότητος), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό




Total
0
Shares
Previous Article

Τουρνουά Volley διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Φήκης

Next Article

Την παράκαμψη του Ελληνοπύργου επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός

Related Posts