Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

7 εκατομμύρια  ευρώ για τον Covid-19  από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

COVID 19

Κ. Αγοραστός: «Βελτιώνουμε  την αποτελεσματικότητα, την προσβασιμότητα και την ανθεκτικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας»

Ποιοί φορείς καλούνται να καταθέσουν άμεσα τις προτάσεις τους  για να προμηθευτούν εξοπλισμό και αναλώσιμα

Με 7 εκατομμύρια ευρώ ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας η Περιφέρεια Θεσσαλίας, για «την αντιμετώπιση των κινδύνων από την πανδημία   Covid-19 και την βελτίωση της πρόσβασης του πληθυσμού σε ανθεκτικές υπηρεσίες υγείας».  Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στα 70 εκατομμύρια ευρώ που έχει διαθέσει τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια για την κτιριακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων στη Θεσσαλία και τον εξοπλισμό τους με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε πρόσκληση υποβολής προτάσεων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, που επιτρέπει στα Νοσοκομεία και άλλες δημόσιες μονάδες υγείας της Περιφέρειας να αποκτήσουν νέο  ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, να βελτιώσουν υποδομές και να προμηθευτούν   αναλώσιμα για να αντιμετωπίσουν τον  Covid-19.

Προτάσεις καλούνται να καταθέσουν  άμεσα οι εξής:

  • 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος
  • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
  • Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου
  • Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας
  • Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων
  • Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας
  • Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας
  • Υπουργείο Υγείας και εποπτευόμενοι φορείς με σχετική αρμοδιότητα

«Πιστεύω στο δημόσιο σύστημα υγείας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Στην πρωτοφανή κρίση που ζούμε, τα Νοσοκομεία μας απέδειξαν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν. Κάθε χρόνο γινόμαστε καλύτεροι και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, γιατί πάνω απ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καλύπτει με όσα μέσα διαθέτει   τις ανάγκες των δημόσιων δομών υγείας, ώστε να προσφέρουν τις   σύγχρονες, ποιοτικές υπηρεσίες που δικαιούται κάθε Θεσσαλή και Θεσσαλός. Η κρίση του κορωνοιού μας δίνει την ευκαιρία να ενισχύσουμε με γρήγορες διαδικασίες,  με 7 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον τα Νοσοκομεία μας, με νέα μηχανήματα και αναλώσιμα. Βελτιώνουμε την αποτελεσματικότητα, την προσβασιμότητα και την ανθεκτικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας. Θέλουμε να δώσουμε  ένα σοβαρό στίγμα για τη δημόσια υγεία και να  προχωρήσουμε με ταχύτητα,  υπευθυνότητα, ολοκληρωμένο σχεδιασμό και συνεργασίες» προσθέτει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Η  πρόσκληση

Η πρόσκληση που εξέδωσε η Περιφέρεια αφορά σε παρεμβάσεις για:

– Βελτίωση των υπηρεσιών υγείας μέσω ενίσχυσης και υποστήριξης των μονάδων υγείας της Περιφέρειας  με προμήθειες αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την αύξηση της δυναμικότητας των μονάδων υγείας, με ειδικό εξοπλισμό για την περίθαλψη ασθενών της νόσου COVID-19 (ιδίως για αυξημένη φροντίδα ή εντατική θεραπεία, ακτινοδιαγνωστικά, τμήματα επειγόντων και εξωτερικών ιατρείων και υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).

– Βελτίωση υποδομών σε τμήματα που συνεχίζουν να διαχειρίζονται ασθενείς με χρόνιες και άλλες νόσους ώστε να επιτευχθούν αποτελεσματικές και ανθεκτικές υπηρεσίες υγειονομικής  περίθαλψης και μακροχρόνιας περίθαλψης.

– Προστασία της δημόσιας υγείας (του ειδικού πληθυσμού των επαγγελματιών υγείας και του πληθυσμού της Περιφέρειας) με προμήθεια μέσων ατομικής και συλλογικής προστασίας

– Βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας ολόκληρου του πληθυσμού της Περιφέρειας με εγκατάσταση υποδομών για να στεγασθούν υπηρεσίες υγείας για τους μετακινούμενους πληθυσμούς (πρόσφυγες, μετανάστες κ.α.) στους τόπους διαμονής τους (π.χ. προμήθεια εγκατάσταση οικίσκων και ο συνοδός αναγκαίος εξοπλισμός).

 

Ειδικότερα αφορά σε χρηματοδότηση προμήθειας εξοπλισμού ως εξής:

-Εξειδικευμένος εξοπλισμός μονάδων υγείας, αναπνευστήρες και συνοδός εξοπλισμός αυτών, κλίνες νοσηλείας, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης, διαγνωστικός εξοπλισμός κάθε τύπου, φορητά ακτινοδιαγνωστικά, συστήματα αποστείρωσης κ.α.

– Εξοπλισμός μονάδων υγείας για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από μονάδες υγείας και υγειονομικούς φορείς (όπως ΠΦΥ, Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ).

-Προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση οικίσκων με τον αναγκαίο εξοπλισμό τους, κατάλληλα διαμορφωμένων με συστήματα κλιματισμού αρνητικής πίεσης, όπου καταστεί αναγκαίο. Οι οικίσκοι θα τοποθετούνται έξω από μονάδες υγείας (ΠΦΥ, Νοσοκομεία, κ.α.) για διαλογή των πιθανών φορέων ή ασθενών με COVID-19, και συστημάτων οικίσκων για υπηρεσίες υγείας που θα τοποθετούνται σε χώρους διαμονής μετακινούμενων πληθυσμών. Συμπεριλαμβάνεται επίσης η προμήθεια του αντίστοιχου βασικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την λειτουργία τους.

Ταυτόχρονα, μέσω χρήσης ρήτρας ευελιξίας έως 10% του προϋπολογισμού της πρόσκλησης δύναται να χρηματοδοτηθούν δαπάνες τύπου ΕΚΤ προκειμένου να επιτευχθεί επείγουσα υποστήριξη της λειτουργίας των Μονάδων Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας και την προστασία της δημοσίας υγείας, όπως :

– Αναλώσιμα είδη όπως προστατευτικές μάσκες, ειδικός ρουχισμός προστασίας και λοιπά μέσα προφύλαξης, kit για διαγνωστικά τεστ, φαρμακευτικά είδη, ιατρικά αέρια κ.α.

– Υπηρεσίες εργαστηρίων για την παραγωγή ειδών ως ανωτέρω, για απολύμανση ασθενοφόρων, για κρίσιμη ενημέρωση του κοινού τοπικά.

– Μίσθωση χώρων εφόσον απαιτηθεί για την εγκατάσταση οικίσκων, μίσθωση καταλυμάτων για λόγους απομόνωσης.

Η υποβολή προτάσεων γίνεται ηλεκτρονικά από 4-5-2020 μέχρι 31-8-2020 και η αξιολόγηση είναι άμεση.




Total
0
Shares
Previous Article
laiki

Άνοιγμα της Λαϊκής Αγοράς στο Δήμο Παλαμά την Πέμπτη 30 Απριλίου

Next Article
thessaly heart parataksi

Έκδοση ψηφίσματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας