Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

7ο μουσικό συνέδριο με θέμα τις «Αστικές λαϊκές μουσικές»

mousikh

Η πόλη της Καρδίτσας αναγνωρίζεται ως τόπος πολιτισμικός με καθοριστική συνεισφορά στη συμμετοχή και στην εξέλιξη του αστικού λαϊκού τραγουδιού, διαθέτοντας μακρόχρονη μουσική παράδοση.

Από το πρίσμα της Ακαδημαϊκής έρευνας, το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων» συμβάλλει με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο στην επαφή, προσέγγιση και βιωματική παρουσίαση ενός μουσικού αντικειμένου με έρεισμα στην κοινωνία, την παράδοση, τον πολιτισμό.

Το 7ο μουσικό συνέδριο με θέμα τις «Αστικές λαϊκές μουσικές» αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της αστικής λαϊκής μουσικής παράδοσης, ως συνέχεια της μεγάλης και πολύχρονης ερευνητικής προσπάθειας που επικεντρώνεται γύρω από το δημοτικό τραγούδι.

Προς αυτή την κατεύθυνση το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων» Καρδίτσας με πρωτεργάτρια την κυρία Βασιλική Κοζιού και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Τμήμα Μουσικών Σπουδών επέλεξαν να ερευνήσουν και να προωθήσουν συγκεκριμένες πτυχές του δημοτικού τραγουδιού, αναδεικνύοντας την ταυτότητά του η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο μας και εμπλουτίζοντας την παρακαταθήκη της αστικής λαϊκής μουσικής παράδοσης.

Η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας αγκαλιάζει όλη αυτή την ερευνητική προσπάθεια που θα παρουσιαστεί μέσα από το τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων και αποτελεί χρέος μας να επιβραβεύουμε με τη συμμετοχή μας οργανωτικά και όπου μας ζητηθεί, ανάλογες δράσεις με επιστημονικό αποτύπωμα.

Χαιρετισμός Σόνιας Κοζιού, μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής του 7ου συνεδρίου από το  ΚΙΛΕ ΑΠΟΛΛΩΝ

Το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας « Ο Απόλλων» τα τελευταία τρία χρόνια επέλεξε να ερευνήσει και να αναδείξει ένα σημαντικό κεφάλαιο, αυτό της αστικής λαϊκής μουσικής παράδοσης, ως συνέχεια της πολύχρονης ερευνητικής του προσπάθειας, που αφορά το δημοτικό τραγούδι. Ο λόγος είναι ότι η πόλη της Καρδίτσας και η περιοχή της Θεσσαλίας γενικότερα έχουν μεγάλη συμμετοχή στην ιστορική εξέλιξη του είδους, από τα καφέ σαντάν και τα ρεμπέτικα μέχρι τα νεώτερα λαϊκά ιδιώματα.

Καθώς λοιπόν το θέμα ήταν πολύ εξειδικευμένο και δεδομένου ότι ο Απόλλων πάντα επιζητά την επιστημονική στήριξη και τεκμηρίωση των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται, μετά από μια μακρόχρονη συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρότεινε φέτος ως συνδιοργανωτή του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συνδιοργανωτές επίσης αυτού η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας και ο Δήμος Καρδίτσας, πάντα αρωγοί στις προσπάθειές μας, καθώς και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας.

Πρόεδρος του συνεδρίου ο Γιώργος Κοκκώνης, αναπληρωτής καθηγητής, του οποίου η βοήθεια υπήρξε πάρα πολύ σημαντική και ουσιαστική σε όλη τη διάρκεια αυτής της προετοιμασίας. Καθηγητές  από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και σχετικοί ερευνητές θα επιχειρήσουν να αναδείξουν διάφορες όψεις αυτού του σημαντικού κομματιού του νεοελληνικού πολιτισμού, της αστικής λαϊκής μουσικής. Ενός πεδίου ευρύτατου αλλά μέχρι σχετικά πρόσφατα αποκλεισμένου από τα ακαδημαϊκά αμφιθέατρα.

Όλη αυτή η προσπάθεια, όπως και τις προηγούμενες φορές, θα επισφραγισθεί με την άμεση έκδοση των πρακτικών, που θα περιλαμβάνει τις εισηγήσεις όλων των συμμετεχόντων στο εν λόγω συνέδριο, φιλοδοξώντας ο τόμος αυτός να αποτελέσει παρακαταθήκη για όλους τους μελλοντικούς ερευνητές.

Θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω ότι τη βραδιά της έναρξης, την Παρασκευή 18/10 στο Παυσίλυπο, το μουσικόφιλο κοινό της Καρδίτσας θα έχει την τύχη να απολαύσει τον σπουδαίο καλλιτέχνη, Δημήτρη Μυστακίδη, με την παράστασή του Αμέρικα, όπου θα παρουσιάσει ένα μέρος από τα ρεμπέτικα τραγούδια των Ελλήνων μεταναστών της Αμερικής, καθώς και όλο το κοινωνικό, οικονομικό, πολιτισμικό πλαίσιο εντός του οποίου αυτά δημιουργήθηκαν. Σας καλούμε όλους να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εργασίες του συνεδρίου.

Χαιρετισµός Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χαιρετίζει το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο µε θέµα «Αστικές λαϊκές µουσικές». Είµαστε πολύ χαρούµενοι που φιλοξενούµε αυτή την πρωτότυπη, από πολλές απόψεις διοργάνωση, που προσεγγίζει και χαρτογραφεί ένα µουσικό χώρο που, παρότι είναι σε όλους µας οικείος, άργησε πολύ να απασχολήσει την ακαδηµαϊκή  έρευνα.

Από το ρεµπέτικο, µέχρι το λαϊκό και το έντεχνο, το αστικό λαϊκό τραγούδι  αντανακλά όλες  τις σηµαντικές  κοινωνικές  εξελίξεις  και µετασχηµατισµούς στην Ελλάδα του 20ου αιώνα. Και είναι σηµαντική η επιλογή της πόλης της  Καρδίτσας, ως πολιτισµικού τόπου µε µεγάλη συµµετοχή στην εξέλιξη του αστικού λαϊκού τραγουδιού, αλλά και ως µιας πόλης – εκπροσώπου της σηµαντικής  Θεσσαλικής συνεισφοράς σε όλα τα είδη της µουσικής παράδοσης.

Παράδοση σηµαίνει να διατηρείς άσβεστη τη φωτιά, όχι να λατρεύεις τις στάχτες.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο οι  ανοιχτές στο κοινό εκδηλώσεις όσο και οι  καταξιωµένοι  επιστήµονες, ερευνητές, ακαδηµαϊκοί, εθνοµουσικολόγοι και κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, που  συµµετέχουν στις εργασίες του συνεδρίου, θα  δώσουν την απαραίτητη ζωογόνο  πνοή στη «φωτιά» της µουσικής µας παράδοσης και θα καλύψουν ένα µεγάλο µέρος γνώσεων, που αφορά στις αστικές λαϊκές µουσικές.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, το Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων-Τµήµα Μουσικών Σπουδών  και το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων» Καρδίτσας  που τα τρία τελευταία χρόνια επέλεξε να ερευνήσει και να προβάλει το  µεγάλο κεφάλαιο της αστικής λαϊκής µουσικής παράδοσης, σαν συνέχεια της µεγάλης και πολύχρονης ερευνητικής του προσπάθειας, που αφορά στο δηµοτικό τραγούδι.

Με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του ∆ήµου Καρδίτσας, της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων και την ενεργό  συµµετοχή της τοπικής κοινωνίας, σας καλώ να  τιµήσουµε έµπρακτα όλους εκείνους που υπηρετούν ακούραστα τον στόχο της ανάδειξης, της διατήρησης και της διάδοσης του λαϊκού µας πολιτισµού, µε τη διοργάνωση επιστηµονικών συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου.

 

MISTAKIDIS




Total
0
Shares
Previous Article
ekthesi foto

Eγκαινιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας η έκθεση φωτογραφίας των Αδριανού Λέκκα & Ρούλας Σιλιντζή

Next Article
astynomia klopi slide

Ενημερωτικό Δελτίο Αδικημάτων και Συμβάντων