Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

6ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων

 

Γιατί να πάμε… στο Φεστιβάλ

Φτάνουμε αισίως στον έκτο χρόνο των αντιρατσιστικών φεστιβάλ στα Τρίκαλα. Όταν ξεκινούσαμε λίγοι πίστευαν ότι όχι μόνο θα επιβίωνε των αντιξοοτήτων, αλλά θα έφτανε και στον έκτο χρόνο.

Να όμως που φτάσαμε. Να, που την Παρασκευή 6 Ιουλίου ανοίγει η «αυλαία» του 6ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων. Από την Παρασκευή 6 Ιουλίου έως το Σάββατο 7 Ιουλίου στο πάρκο Ματσόπουλου θα γίνει το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, με συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, δρώμενα για παιδιά, κουζίνες και, κυρίως με πολύ κόσμο. Τον κόσμο εκείνο που αντιλαμβάνεται ότι μόνο η αλληλεγγύη κάνει τον κόσμο να αλλάζει. Τον κόσμο που εναντιώνεται στον ρατσισμό, τον φασισμό, τις διακρίσεις.

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ αποτελεί χρόνο το χρόνο ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του αντιρατσιστικού κινήματος. Ανοιχτό, αυτοοργανωμένο, ένας ακόμη τρόπος να φωνάξουμε όχι στον ρατσισμό και τις διακρίσεις, όχι στην εκμετάλλευση και στα κλειστά σύνορα που περιορίζουν τους ανθρώπους, όχι στη φτώχεια και την εξαθλίωση για όλους τους ανθρώπους, όχι στην ξενοφοβία και τον φασισμό. Ένα κορυφαίο κοινωνικό γεγονός συνύπαρξης των «από κάτω», για να πιστέψουμε σε μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Μία αναγκαία και – θέλουμε να ελπίζουμε – ικανή συνθήκη να διεκδικήσουμε έναν άλλο κόσμο, ισότητας, αλληλεγγύης, αδερφοσύνης για όλους. Έναν κόσμο που δεν θα χωρίζεται σε πλούσιους και φτωχούς, Έλληνες και ξένους, έναν κόσμο που η εκμετάλλευση δεν θα έχει θέση. Ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που καταθέτει την εναντίωσή του σε κυβερνητικές πολιτικές που φτωχοποιούν τους πολλούς, που αφήνουν χώρο στον φασισμό με το πρόσχημα του κοινοβουλευτισμού, που προωθούν τη λογική του μικρότερου κακού σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της εργασιακής και κοινωνικής ζωής, που κρατούν σε ιδιότυπη ομηρία τον κόσμο της εργασίας και παράλληλα σε μία ιδιότυπη ανοχή με το φόβητρο της ανεργίας.  Ένα πολιτικό γεγονός που θέλει να εκφράσει την αντίθεσή του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στον ιμπεριαλιστικό προσανατολισμό της χώρας, που θέλει να δηλώσει την αντίθεσή του στις οικονομικές πολιτικές που εκπορεύονται από την ελίτ των τεχνοκρατών της Ε.Ε.

Αυτός είναι ο στόχος του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων. Γι’ αυτό 6 χρόνια τώρα παλεύουμε με όλες τις αντιξοότητες, με υπαρκτούς και ανύπαρκτους εχθρούς…

Σε μία εποχή, που τα περιστατικά βίαιης επίθεσης σε καθέναν και καθεμία με διαφορετική άποψη, καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό πληθαίνουν. Σε μία εποχή που ο τραμπουκισμός, ο ξυλοδαρμός και η βία προς καθέναν και καθεμία που διαφωνεί με την «καθαρότητα» τους είναι σύμφωνα με κάποιους η απάντηση για τον «εχθρό». Σε μία εποχή που οι πόλεμοι για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι ισχυροί ξεριζώνουν ανθρώπινες ζωές. Σε μία εποχή που τα σύνορα είναι κλειστά για τους ανθρώπους και ανοιχτά για το κεφάλαιο, σε μία εποχή που η αξία της ανθρώπινης ζωής υποβαθμίζεται χάριν των κερδών τους και της περιβόητης «εθνικής καθαρότητας», σε μία εποχή που οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι, εμείς οι απλοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι επισφαλείς πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, να αλλάξουμε τις ζωές μας.

Το 6ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων είναι η χαρά του να είμαστε μαζί. Είναι ο πλούτος της επικοινωνίας, η εμπειρία ότι ο αγώνας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Για όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη πρέπει να γίνεται το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Για όλα τα παραπάνω και για πολλά ακόμη πρέπει όλοι να βρεθούμε την Παρασκευή και το Σάββατο, 6 και 7 Ιουλίου στο Πάρκο Ματσόπουλου στα Τρίκαλα. Στη γιορτή της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, του αντιφασισμού. Κάθε χρόνο, τα τελευταία 6 χρόνια το Φεστιβάλ στήνεται στο μεράκι κάποιων, λίγων ανθρώπων, φιλοξενεί πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Φιλοξενεί κόσμο που συζητά, συμμετέχει, συνδιαμορφώνει.

Έξι χρόνια γιορτής για όλους τους ανθρώπους που δεν το βάζουν κάτω. Απλώνουν το χέρι τους ο ένας στον άλλο και διεκδικούν το αδύνατο… Γιατί «Πατρίδα μας είναι όλη η γη».

Ξεκινάμε την Παρασκευή στις 6:30 το απόγευμα. Συζητάμε και «τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».




Total
0
Shares
Previous Article

Αστυνόμευση με ποδήλατα στα Τρίκαλα

Next Article

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Τουρνουά Πάλης