Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Το πρόγραμμα για την 5η Εαρινή Γιορτή Της Φύσης στην Καρδίτσα – Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Τύπου για την 5η Εαρινή Γιορτή Της Φύσης παραχώρησαν ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Δημήτρης Αραμπατζής, ο Συντονιστής της 5ης Εαρινής Γιορτής κ. Θωμάς Χατζής, η Συντονίστρια Παράλληλων Εκδηλώσεων και Πρόεδρος της ΟικόΣφαιρας κ. Κρύστα Λάππα και ο Υπεύθυνος της ημερίδας και Ταμίας της ΟικόΣφαιρας κ. Ευάγγελος Κατσαρός.

Τοποθέτηση του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχου Καρδίτσας κ. Δημήτρη Αραμπατζή, στη συνέντευξη τύπου για την 5η Εαρινή Γιορτή Της Φύσης

Ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της 5ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης που διοργανώνεται το διήμερο 9-10 Απριλίου στη Δημοτική Αγορά της πόλης μας από την Οικόσφαιρα, την Περιφερειακή Ενότητα, το Δήμο Καρδίτσας, και το Τμήμα Europe Direct της ΑΝ.ΚΑ θέλω να  ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για την άριστη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα της προετοιμασίας των εκδηλώσεων και για το ιδιαίτερο ζήλο και μεράκι με το οποίο εργάστηκαν.

Ευχαριστώ επίσης  και όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές, χωρίς την αρωγή των οποίων δεν θα ήταν εύκολο να υλοποιηθεί η διοργάνωση.

Μια διοργάνωση  που αν κρίνουμε από την ανταπόκρισή της στην τοπική κοινωνία αποτελεί ήδη έναν θεσμό για την περιοχή μας που στοχεύει στην  ευαισθητοποίηση όλων μας πάνω στα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και στη συνειδητοποίηση της ανάγκης να στραφούμε στους βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας και παραγωγής προϊόντων που προορίζονται για τη διατροφή μας.

Πέρα από το εκθεσιακό μέρος της γιορτής που δίνει την ευκαιρία στους συμπολίτες να γνωρίσουν καλύτερα τα βιολογικά προιόντα χειροτεχνικά είδη και οικολογικές δραστηριότητες,  επιλέξαμε φέτος να ασχοληθούμε και με το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς που φιλοξενεί τις εκδηλώσεις της Εαρινής Γιορτής της Φύσης

Κι’ αυτό γιατί αποτελεί ένα σύμβολο για την πόλη μας που έχει συνδεθεί στενά τόσο με την ιστορία της, όσο και την ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας, της αγοράς.

Ευελπιστούμε οτι με όλες τις παράλληλες εκδηλωσεις στα πλαίσια του συμποσίου που διοργανώνουμε , συνεισφέρουμε σε έναν δημόσιο διάλογο για το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς που θα οδηγήσει σε προτάσεις και συγκεκριμένες ενέργειες που θα αναστρέψουν την φθίνουσα πορεία και θα την επαναφέρουν στο επίκεντρο της εμπορικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πόλης μας.

Θέλω να καλέσω τους Καρδιτσιώτες να έρθουν αυτό το διήμερο στη Δημοτική Αγορά με τα παιδιά τους για τα οποία υπάρχουν πολλές δραστηριότητες και να συμμετάσχουν σ’ αυτή την αληθινή  Γιορτή της Φύσης.


Τοποθέτηση του Συντονιστή της Οργανωτικής Επιτροπής της 5ης Εαρινής Γιορτής κ. Θωμά Χατζή

Αρχικά, η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής), σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Τμήμα Europe Direct της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. και άλλους τοπικούς φορείς, διοργανώνει το διήμερο 9 και 10 Απριλίου 2016 την 5η Εαρινή Γιορτή της Φύσης.

Ο χώρος διεξαγωγής των διαφόρων εκδηλώσεων θα είναι το αίθριο της Δημοτικής Αγοράς. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου δεν είναι τυχαία. Διότι, η 5η Εαρινή Γιορτή της Φύσης είναι αφιερωμένη στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς. Αποτελεί μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει την 1η και 2η Εαρινή Γιορτή. Μια προσπάθεια να εστιάσουμε στην ανάδειξη του χώρου, ενός χώρου που έχει ιδιαίτερη σημασία για την πόλη και όχι μόνο.

Τέλος, η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει Εκθεσιακή Αγορά Βιολογικών Προϊόντων, Ειδών Χειροτεχνίας και Οικολογικών Δραστηριοτήτων και ημερίδα. Επιπλέον, εκδηλώσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους, όπως ομιλίες, εργαστήρια, αλλά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα για ένα ευχάριστο και δημιουργικό διήμερο.


Τοποθέτηση της κ. Κρύστας Λάππα, Συντονίστρια Παράλληλων Εκδηλώσεων

Η 5η Εαρινή Γιορτή της Φύσης που διοργανώνεται από την Οικόσφαιρα με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Αν.Κα. και το europe direct για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, αγκαλιάστηκε από τους Καρδιτσιώτες και φαίνεται ότι τείνει να καθιερωθεί.

Η 5η διοργάνωση που πραγματοποιείται στην πόλη μας, στον αίθριο χώρο της Δημοτικής Αγοράς το διήμερο 9 και 10 Απριλίου είναι αφιερωμένη στο ιστορικό κτίριο της δημοτικής αγοράς και στο ρόλο του ως ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης, γι’ αυτό και φέτος όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις σχετίζονται με την χρήση του συγκεκριμένου κτιρίου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ως Πρόεδρος της ΟικοΣφαιρας όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για τη συνεργασία που είχαμε όλο το διάστημα της προετοιμασίας των εκδηλώσεων, καθώς και όλους τους εθελοντές και υποστηρικτές, χωρίς την αρωγή των οποίων δεν θα ήταν εύκολο να υλοποιηθεί αυτή η εκδήλωση.

Τέλος, θα ήθελα να απευθύνω πρόσκληση σε όλους τους συμπολίτες να συμμετάσχουν για μια ακόμη χρονιά στις εκδηλώσεις της Εαρινής Γιορτής της Φύσης και να τις αγκαλιάσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό.


Τοποθέτηση του Ευάγγελου Κατσαρού στη Συνέντευξη Τύπου για την 5η Εαρινή Γιορτή της Φύσης

Η ημερίδα με θέμα «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: Από το χθες στο αύριο» που διοργανώνουμε την Κυριακή 10 Απριλίου, και ώρα 10.30π.μ., έχει ως στόχο να αναδειχθούν τα προβλήματα της Αγοράς, όπως αυτά δημιουργήθηκαν από τη λειτουργία της μετά την ανακαίνισή της το 1998.

Επιδίωξή μας είναι, μέσα από όλα όσα θα μας αναπτύξουν οι καταξιωμένοι ομιλητές, αλλά και οι καλεσμένοι μας – καθώς έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τόσο ο νυν δήμαρχος κ. Αλεξάκος, όσο και οι πρώην δήμαρχοι κ.κ. Αρχοντής, Κανταρτζής, Βερίλλης και Παπαλός – να βρούμε τους τρόπους εκείνους ώστε το σημαντικό αυτό μνημείο της πόλης μας να αποκτήσει το πραγματικό “χρώμα” και την ταυτότητα που του αρμόζει και που έχει να κάνει με το τρίπτυχο: Αγορά, πολιτισμός, διασκέδαση.

Πιο αναλυτικά σε ό, τι αφορά τις εισηγήσεις :

> ο Αρχιτέκτονας-Ζωγράφος κ. Πολύβιος Γούζιος – (καταγωγή του από την Καρδίτσα και υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού) ο οποίος ήταν η αφορμή να ξεκινήσει η συζήτηση για την ανακαίνιση της Αγοράς πριν το 1980 όταν τελειώνοντας την αρχιτεκτονική στην Γαλλία εκπόνηση την διπλωματική του με θέμα την ανακαίνιση τις Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας  και  έδωσε το έναυσμα και σε άλλους πολίτες και μηχανικούς να μπουν στη διαδικασία διαλόγου και προβληματισμού που οδήγησε τελικά στην ανακαίνιση της αγοράς και όχι στην κατεδάφιση –  θα αναλύσει το θέμα «Δημοτική αγορά: ένας θεσμός σε παρακμή;»

> η υπεύθυνη του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Καρδίτσας κ. Φωτεινή Λέκκα θα αναπτύξει το θέμα «Δημοτική αγορά – ένα νεωτερικό εμπορικό κέντρο» κάνοντας μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή.

> Και, τέλος, ο υποφαινόμενος, με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού και ως μέλος του Δ.Σ. της ΟικόΣφαιρας, θα παρουσιάσω το θέμα  «Δημοτική αγορά Καρδίτσας – Μια προσέγγιση από ψηλά» με αναφορές στη σημερινή κατάσταση του κτιρίου, ενώ θα διατυπωθούν  σκέψεις και προτάσεις  για την νέα λειτουργία της αγοράς.

Καταλήγοντας, λοιπόν, ο στόχος μας μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια είναι να δούμε με ποιες διορθωτικές κινήσεις και με ποιες ουσιαστικές και συγκεκριμένες παρεμβάσεις μπορούμε να αναδείξουμε, αλλά και να αξιοποιήσουμε τη Δημοτική Αγορά σαν ένα μνημείο που  μας αξίζει πραγματικά σαν πόλη.


5Η ΕΑΡΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ – (9-10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ)

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ :

ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής)

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ :

Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, Δήμος Καρδίτσας, Τμήμα Europe Direct της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΕΚΘΕΣΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Ειδών Χειροτεχνίας και Οικολογικών Δραστηριοτήτων

Σάββατο και Κυριακή 9 & 10 Απρίλη 2016

Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 14.30 και 17.30-22.30


ΠΡΟΔΡΟΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Δευτέρα πρωί 4 Απριλίου 2016

Περιήγηση των μαθητών/τριών της Α΄ τάξης του 5ου Λυκείου Καρδίτσας, σε ιστορικά κτίρια του κέντρου της πόλης (Δημοτική Αγορά, Άρνη, Παλλάς) με την καθηγήτριά τους Έφη Ζήζη.

Ξενάγηση, αφήγηση και ιστορική αναδρομή από τον πολιτικό μηχανικό Ευάγγελο Δ. Κατσαρό.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παλιά αγορά: Έκθεση φωτογραφίας από τη Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας (ΛΕ.Φ.Κ.). Παρουσιάζεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του διημέρου στον εξώστη του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς.


Σάββατο πρωί 9 Απριλίου 2016

Ώρα 11.30-13.00

«Η Δημοτική Αγορά μέσα από τα μάτια των παιδιών» με την επίβλεψη της ζωγράφου Αλέκας Κουκόσια.

Υπεύθυνος : Εικαστικό εργαστήρι Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων.


Σάββατο απόγευμα 9 Απριλίου 2016

Ώρα 17.30-19.00

«Ίχνη στο χρόνο»

Εκπαιδευτική δράση παιχνιδιού κρυμμένου θησαυρού με στόχο την αναζήτηση της ιστορικής διαδρομής του χώρου της Δημοτικής Αγοράς για παιδιά από 6 έως 12 ετών.

Υπεύθυνος : Σύλλογος Φίλων Μουσείου Πόλης

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής : κ. Ξένια Παπαθανασίου, τηλ. 6932605000

Ώρα 19.00 – 20.00

«Δημιουργίες με φυτά»

Ένα διαφορετικό εαρινό απόγευμα για παιδιά στην Δημοτική Αγορά.

Υπεύθυνη : Δήμητρα Παράσχη, Γεωπόνος MSC – Εκπαιδευτικός

Ώρα 20.00 – 20.30

Εγκαίνια – Χαιρετισμοί

Ώρα 20.30- 22.30

«Μουσικό πρόγραμμα»

  1. Λαϊκή ορχήστρα του Πολυφωνικού Ωδείου Καρδίτσας

Διεύθυνση: Δημήτρης Χατζόπουλος

  1. Μουσικό σύνολο ΄΄ΜΠΑΝΤΙΝΑ΄΄ – Μουσικό Γυμνάσιο Καρδίτσας

Διεύθυνση: Άγγελος Παλαπέλας

  1. Μουσικό σχήμα ΄΄ΑΠΟΗΧΟΣ΄΄

Άρης Φαλιάγκας – τραγούδι, Ρίτσα Πέτσα – τραγούδι, Ναπολέων Μουλιάκος – μπουζούκι, Άγγελος Παλαπέλας – πιάνο.

Παρουσιάζει : η Βανέσσα Στυλοπούλου


Κυριακή πρωί 10 Απριλίου 2016

Ημερίδα με θέμα: «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ – από το χθες στο αύριο»

(Κατάστημα Ι4, Αίθριο Δημοτικής Αγοράς)

Προεδρείο: Βασίλης Μπέλλης και Θωμάς Χατζής

Ώρα 10.30 -10.50: Προσέλευση-Εγγραφές

Ώρα 10.50-11.00: Καλωσόρισμα και χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Δημήτρη Αραμπατζή και την Πρόεδρο της ΟικόΣφαιρας κ. Κρύστα Λάππα.

Ώρα 11.00-11.40: Χαιρετισμοί και τοποθετήσεις από το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκο και τους πρώην δημάρχους κ.κ. Δημήτρη Αρχοντή, Αθανάσιο Κανταρτζή, Δομήνικο Βερίλλη και Κώστα Παπαλό.

Ώρα 11.40-12.00:  Πρώην ενοικιαστές-χρήστες καταστημάτων Νέας Αγοράς πριν την ανακαίνιση, καταθέτουν μαρτυρίες, σκέψεις και αναμνήσεις.

Ώρα 12.00-12.20: Δημοτική αγορά: ένας θεσμός σε παρακμή;

Γούζιος Πολύβιος, Αρχιτέκτονας-Ζωγράφος

Ώρα 12.20-12.25: Ερωτήσεις

Ώρα 12.25-12.35: Δημοτική αγορά – ένα νεωτερικό εμπορικό κέντρο.

Φωτεινή Λέκκα, υπεύθυνη Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Καρδίτσας

Ώρα 12.35-12.40: Ερωτήσεις

Ώρα 12.40-13.00: Δημοτική αγορά Καρδίτσας – Μια προσέγγιση από ψηλά. Σκέψεις και θέσεις της ΟικόΣφαιρας, παρουσιάζονται από το Βαγγέλη Κατσαρό, Πολιτικό Μηχανικό, μέλος του Δ.Σ. της ΟικόΣφαιρας.

Ώρα 13.00-13.05: Ερωτήσεις

Ώρα 13.05-14.00: Τοποθετήσεις συνέδρων – Συμπεράσματα – Κλείσιμο ημερίδας

Χορηγός επικοινωνίας – βιντεοσκόπηση και απευθείας αναμετάδοση της ημερίδας : U Shop Computer Center – Παπαβασιλείου Βαγγέλης


Κυριακή απόγευμα 10 Απριλίου 2016

Ώρα 18.00-20.00

«Παιδιά στη Δημοτική Αγορά»

Υπεύθυνη : Ευαγγελία Μανούκα – Παπακωνσταντίνου, Εκπαιδευτικός – Εικαστικός

Ώρα 20.30 -22.00

Προβολή των ντοκιμαντέρ :

  1. «Οι παραδοσιακές Αγορές στη Θεσσαλονίκη (από την εκπομπή της ΕΡΤ ΄΄Από πέτρα και χρόνο΄΄) – Διάρκεια 26 ΄
  2. A visit at la Boqueria market – Barcelona – Διάρκεια : 10 ΄

Παρουσιάζει η Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ :

Τηλ. 2441301179, 2441028550, 6932717677, 6976017907

e-mail : info@oikosfaira.gr

ιστοσελίδα : www.oikosfaira.gr.




Total
0
Shares
Previous Article

karditsa Restart: Η δύναμη βρίσκεται στις ιδέες

Next Article

Δύο συλλήψεις για κλοπή καλωδίων χαλκού από αντλιοστάσιο