Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

4+6 ερωτήματα που δεν απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Καρδίτσα!

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

4+6 ερωτήματα που δεν απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Καρδίτσα!

Μια θορυβώδη επίσκεψη εντυπωσιασμού και παρηγοριάς δεχτήκαμε πρόσφατα στη Καρδίτσα από κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Γεωργαντά.

Μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της Καρδίτσας, μας  εμπαίζουν όταν «ανέμελα» εκπέμπουν το μήνυμα της επιτυχούς αντιμετώπισης των πάντων, ενώ στοιχειωδώς δε μπορούν να μας  προστατεύσουν ούτε από μία βροχή!

Τρία χρόνια τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, κάθε φορά που αναφέρεται στα μεγάλα έργα της Καρδίτσας, κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε αντιπλημμυρικά έργα ενώ η αντιπλημμυρική προστασία συνεχίζει να είναι ανύπαρκτη.

Πού είναι τα μεγάλα έργα των 800εκατ. € που δεν βλέπουμε;

Σε έναν κατεξοχήν αγροτικό νομό, που μετράει ακόμη τις πληγές του απ τον καταστροφικό Ιανό, τις χαλαζοπτώσεις, τον καύσωνα και τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις η επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης, ουδεμία σχέση είχε με το χαρτοφυλάκιό του, τις υποδομές του ΥΠΑΑΤ, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Ο υπουργός φοβήθηκε να συναντηθεί με αγρότες και κτηνοτρόφους. Προσπέρασε στα γρήγορα τα μεγάλα προβλήματα ως τετριμμένα και δεν απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα για:

  • Τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τον Ιανό και τις  χιλιάδες ενστάσεις που απορρίφτηκαν χωρίς σοβαρή αιτιολογία.
  • Τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις των εκτιμήσεων, την έκδοση των πορισμάτων και κατ επέκταση τη πληρωμή των αποζημιώσεων για τις χαλαζοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού.
  • Τις αποζημιώσεις, που έλαβε μέρος των παραγωγών και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ζημιά των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ενώ υπήρξε καθυστέρηση ενός έτους περίπου στην καταβολή τους.
  • Τις αστοχίες και τα φαινόμενα μεγάλων διαφοροποιήσεων στα πορίσματα που αφορούν ποσοστά ζημιάς σε γειτονικές περιοχές και με το ίδιο καλλιεργούμενο προϊόν. Πρόκειται για κακή εκτίμηση εξαιτίας της απειρίας των εκτιμητών ή πολιτική παρέμβαση προς χάριν «ημετέρων»;

Ποιες λύσεις ακριβώς ήρθατε να δώσετε κ.Υπουργέ;

1) Γνωρίζετε, ότι ο νομός Καρδίτσας διαθέτει δύο σημαντικές υποδομές πανελλαδικής εμβέλειας, το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος και το Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων, πότε ενδιαφερθήκατε να μάθετε τις ανάγκες τους και να δώσετε λύσεις;

2) Η περιγραφή των ενέργειών σας στην αντιμετώπιση της μεγάλης έκρηξης της ακρίβειας σε πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, φάρμακα, ζωοτροφές που απειλούν τη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής, είναι θολή. Ο αγροτικός κόσμος γνωρίζει ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ στα κυβερνητικά λόγια μειώθηκε κατά 80% στο αγροτικό τιμολόγιο, στη πράξη η μείωση δεν ξεπερνά το 44%.

Οι κτηνοτρόφοι στην Ευρώπη βγαίνουν στους δρόμους γιατί τους αναγκάζουν να μειώσουν κατά 30% το ζωικό τους κεφάλαιο.

Η κυβέρνησή σας, συμπεριφέρεται πιο έξυπνα.

Με την ακρίβεια των ζωοτροφών οι έλληνες κτηνοτρόφοι οδηγούνται μόνοι τους στον σφαγιασμό έως και 50% του ζωικού τους κεφαλαίου, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πανάκριβες ανάγκες εκτροφής.

Γιατί επιδοτείτε μόνο με 7% τους κτηνοτρόφους και μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε μια παρέμβαση 30 εκατομμυρίων€ συνολικά; Σας θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει την κτηνοτροφία με 44 εκατομ.€, χωρίς να υπάρχει κρίση ακρίβειας.

3) Στο Νομό Καρδίτσας και στη χώρα υπάρχει οξυμμένο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών για εργασίες και τη χειροσυλλογή αγροτικών προϊόντων (πιπεριά, καπνός, μποστανικά, αμπέλια, δενδρώδεις καλλιέργειες, κ.ά.)

Δεν απαντήσατε, πώς θα γίνει η συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων χωρίς εργατικό δυναμικό και ποιος θα καλύψει την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών;

4) Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός πληθυσμός σήμερα, είναι η ηλικιακή του ανανέωση.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα αξιολόγησης των αιτήσεων για την ένταξη των υποψηφίων στο πρόγραμμα 6.1 του ΠΑΑ και η μοριοδότησή τους, αφήνει εκατοντάδες νέους αγρότες και πλήθος Καρδιτσιωτών, εκτός προγράμματος.

Είναι τεράστια αδικία, για πρώτη φορά ένας τόσο μεγάλος αριθμός νέων αγροτών να θέλουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα, να έχουν κριθεί δικαιούχοι και να μην επιλέγονται, όχι γιατί έχει προκύψει λόγος απόρριψης, αλλά επειδή δεν υπάρχουν οι διαθέσιμες πιστώσεις, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Δεν θά πρεπε να απαντήσετε αν προτίθεστε να αυξήσετε τον προϋπολογισμό ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας;

5) Μιλήσατε για τη σημασία συνεργατικών σχημάτων των αγροτών.

Για ν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, απαιτείται η τόνωση της συλλογικής οργάνωσης κι αυτό δεν το είδαμε τα τελευταία τρία χρόνια διακυβέρνησής σας.

6) Με ποιες  δημόσιες αγροτικές υποδομές αποδείξατε εμπράκτως ότι στηρίζετε το νομό μας;

Η κυβέρνησή σας νοιάζεται μόνο πώς θα βάλει ιδιώτες παντού -μέσω ΣΔΙΤ- να εκμεταλλευτούν αγροτικές υποδομές σε αρδευτικά δίκτυα, φράγματα και αντιπλημμυρικά.

Εξαγγείλατε 21 αρδευτικά έργα σ όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και το έργο «Ταυρωπός» της Καρδίτσας, με το υπερτιμημένο κόστος των 4 δισεκατομμυρίων €, που θα υλοποιηθούν μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Αποκρύπτετε όμως ότι τη διαχείριση των έργων αυτών θα έχουν για 25 χρόνια ιδιώτες (σύμφωνα με το μοντέλο των διοδίων στις εθνικές οδούς) που δεν λειτουργούν βεβαίως υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Αυτό σημαίνει ότι τελικά τον «φουσκωμένο» λογαριασμό, θα τον επιβαρυνθούν οι αγρότες και θα συνυπολογιστεί στο κόστος άρδευσης, είτε μέσω αυξημένου τιμολογίου χρήσης αρδευτικού νερού, είτε μέσω τελών χρήσης.

Σαν να μην προηγήθηκαν τα λάθη και η έλλειψη σχεδιασμού του Ιανού, η τραγική διαχείριση της πανδημίας, η ακρίβεια, το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και επιβίωσης που έχουν οδηγήσει την κοινωνία  σε απόγνωση, το γαλάζιο πολιτικό προσωπικό και τοπικά στελέχη, περιφέρονται περιχαρείς και αλληλοσυγχαίρονται για έργα που λιμνάζουν ή αγνοούνται στα νερά της κυβερνητικής αδιαφορίας.

Δεν ντρέπονται….

Καμιά υπομονή!

Αγώνας να φύγουν μια ώρα γρηγορότερα!

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου

τ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της ΔΗΚΕΔΗΜ ο Γεώργιος Γέρμανος

Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της ΔΗΚΕΔΗΜ ο Γεώργιος Γέρμανος

Next Article
Επιτροπή Ειρήνης Ν. Καρδίτσας

Επιτροπή Ειρήνης Ν. Καρδίτσας: Ανακοίνωση για την απαράδεκτη ποινή σε στρατευμένο 

Related Posts