Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

40 χρόνια από την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Φαναρίου το «Κάστρο» (1984-2024)

40 χρόνια από την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Φαναρίου το «Κάστρο» (1984-2024)

40 χρόνια από την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Φαναρίου το «Κάστρο» (1984-2024)

Γράφει ο Δημήτρης Ντούσας


Με αφορμή την κοπή της βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Φαναρίου το «Κάστρο», ο νους μου γύρισε στα περασμένα. Τότε, που 22 χρονών παιδί και πρωτοδιόριστος δάσκαλος στην Καταβόθρα Ευρυτανίας, τις μέρες των Χριστουγέννων του 1983, έριχνα στους φίλους και τους κατοίκους του χωριού μας, την ιδέα να δημιουργήσουμε έναν πολιτιστικό σύλλογο. Πράγματι, η ιδέα αυτή ζυμώθηκε και περπάτησε. Έτσι, μαζί με κάποια παιδιά, αναζητήσαμε τρόπους για τη δημιουργία του. Πολλές συζητήσεις γινόταν στην ταβέρνα του Τραυλού, εδώ που προχθές, στις 20 Ιανουαρίου έγινε η κοπή της βασιλόπιτας.

Τέτοιες μέρες του 1984 επισκεφτήκαμε τον Φώτη Σπύρου, δικηγόρο της Καρδίτσας, συζητήσαμε μαζί του και του ζητήσαμε να μας δώσει τα καταστατικά κάποιων άλλων συλλόγων. Θέλαμε να φτιάξουμε τον πιο προοδευτικό και δημοκρατικό σύλλογο που μπορεί να υπάρξει. Αν δει κανείς το καταστατικό του, θα διαπιστώσει το πλάτος και το βάθος των δραστηριοτήτων και των σκοπών του. Θα δει επίσης και την αρχή της άμεσης δημοκρατίας στην εκλογή του προέδρου του συλλόγου. Ο πρόεδρος εκλέγεται απευθείας από τη βάση και όχι μέσα από διαβουλεύσεις και παζάρια των εκλεγμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου. Αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις του κόσμου, αυτός και είναι πρόεδρος. Τελεία και παύλα! Δεν μπορεί άτομο με λιγότερες προτιμήσεις έναντι άλλου, να είναι πρόεδρος! Αυτό θα αποτελούσε στρέβλωση και κακοποίηση της λαϊκής θέλησης. Το ίδιο συμβαίνει για όλες τις θέσεις του ΔΣ.

Αφού μαζεύτηκαν οι 21 τουλάχιστον υπογραφές που απαιτούνταν για την ίδρυση σωματείου, προχωρήσαμε στην πρώτη ανοιχτή, ιδρυτική συνέλευση, το Πάσχα του 1984. Η Ιδρυτική Συνέλευση έγινε στην ταβέρνα του Νταραμάρα, απέναντι από την είσοδο του γυμνασίου-λυκείου του χωριού μας. Είχαν μαζευτεί εκατοντάδες Φαναριώτες. Όλοι οι χώροι, ακόμα και η ταράτσα, ήταν γεμάτοι. Ήταν μια ιστορική στιγμή. Εγκρίθηκε το καταστατικό, και ο σύλλογος ονομάστηκε: Πολιτιστικός Σύλλογος Φαναρίου το «Κάστρο».

Γύρω από το όνομα το «Κάστρο», δόθηκε μια μεγάλη ιδεολογική μάχη. Κι αυτό γιατί πολλοί ήταν οι συγχωριανοί μας που υποστήριζαν πως πρέπει να του δοθεί το όνομα το «Φρούριο». Τελικά στην ψηφοφορία επικράτησε η πρόταση μας.

Η Ιδρυτική Συνέλευση με ανακήρυξε Πρόεδρο του Συλλόγου. Οι ευθύνες μεγάλες και βαριές. Κάθε τόσο συγκαλούσαμε γενικές συνελεύσεις και διοικητικά συμβούλια. Έτσι αποφασίσαμε να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις μας για τη συντήρηση, αναπαλαίωση, αναστήλωση, τον φωτισμό, και την τουριστική προβολή του Κάστρου.

Ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φαναρίου το «Κάστρο», το καλοκαίρι του 1984, επισκέφθηκα τη Διεύθυνση Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, στη Βεραντζέρου, πίσω από την Ομόνοια. Εκεί είχα συνάντηση με τη Διευθύντρια, ενώ της παρέδωσα τον σχετικό φάκελο, ο οποίος είχε μέσα φωτογραφίες του Κάστρου και τις αποφάσεις-προτάσεις του Συλλόγου μας. Έγινε πλούσια κι αποκαλυπτική συζήτηση. Το έργο της αναστήλωσης και της αναπαλαίωσης εντάχθηκε σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1985.

Σε κάθε μας βήμα ήμασταν σε επαφή με τον Βασίλη Τσαντήλα, προϊστάμενο του Γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων της Νομαρχίας Καρδίτσας και είχαμε τη πλήρη κατανόηση αλλά και την στήριξή του.

Τα σημερινά παιδιά του Διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου είναι τα παιδιά μας και τα ανήψια μας. Οι γονείς και οι θείοι αυτών των παιδιών είμαστε αυτοί που τον στήσαμε. Εύχομαι στα παιδιά να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, στην πραγμάτωση των σκοπών του συλλόγου.

Δημήτρης Ντούσας

dimitris ntousas
Total
0
Shares
Previous Article
ktinotrofia

Το σκληρό 24ωρο ενός κτηνοτρόφου

Next Article
Το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας στηρίζει τον αγώνα των Αγροτών - Στο πλευρό των αγωνιζόμενων φτωχών αγροτών ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές, την ΚΑΠ και τους σύγχρονους τσιφλικάδες

Το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας στηρίζει τον αγώνα των Αγροτών