Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου

.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ. ΜΠΟΡΩ.

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ

  • Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που δεν γνωρίζει όρια και είτε μας είχε, είτε θα μας επηρεάσει όλους, άμεσα ή έμμεσα, κατά τη διάρκεια της ζωής μας
  • Είναι μια από τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως προκαλώντας 8,2 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Όμως, γνωρίζουμε ότι πάνω από 1/3 αυτών των θανάτων θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί και πως πολλοί καρκίνοι είναι θεραπεύσιμοι, αν ανιχνευθούν αρκετά νωρίς.
  • Εάν δεν αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο και δεν δρομολογηθούν ενέργειες για την πρόληψη και την θεραπεία της νόσου, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα πεθαίνουν άδικα κάθε χρόνο.
  • Πρέπει να δράσουμε τώρα γιατί ο καρκίνος είναι μία μεγάλη παγκόσμια επιδημία με αυξητικές τάσεις. Προβλέπεται ότι μέχρι το 2025 τα ετήσια νέα περιστατικά της νόσου θα αυξηθούν στα 19,3 εκατομμύρια, από 14,1 εκατομμύρια που ήταν το 2012.

antikarkiniki

  • Οι ενέργειες που γίνονται από κάθε άτομο, οργανισμό και κυβέρνηση βοηθούν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που έχει ο καρκίνος. Στόχος: να επιτευχθεί μείωση στους πρόωρους θανάτους από μη μεταδιδόμενες ασθένειες ( στις οποίες ανήκει και ο καρκίνος) κατά 25% μέχρι το 2025
  • Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία είναι η μεγαλύτερη ιατροκοινωνική κοινωφελής οργάνωση με στόχο την καταπολέμηση του καρκίνου στη χώρα μας. Εφέτος συμπληρώνει 60 χρόνια συνεχούς δράσης (ιδρύθηκε το 1958), προσφέρει ανελλιπώς και δωρεάν τις υπηρεσίες της στην ενη- μέρωση του πληθυσμού, την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, τον αντικαπνιστικό αγώνα, την προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής, τη διεξαγωγή προληπτικών εξετάσεων, τη φιλοξενία ασθενών, την ψυχοκοι- νωνική συμβουλευτική καθώς και σε πλήθος άλλων τομέων και δραστηρι- οτήτων.
  • Όλα τα μέλη της, στα 110 παραρτήματα της χώρας, εργάζονται για την υλοποίηση των σκοπών της, εθελοντικά.
  • Αποτελεί ένα από τα ιστορικά και ενεργά μέλη Ένωσης για τον Παγκό- σμιο Έλεγχο του Καρκίνου και συμμετέχει εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε πολλές Ευρωπαϊκές Εταιρείες και Οργανώσεις.
  • Στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και τη δημόσια διοίκηση, διατηρώ- ντας την αυτονομία της ως οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών. Συνηγορεί για τους ασθενείς και προσπαθεί να βελτιώσει όλους τους τομείς που σχετίζονται με την εμφάνιση και την αντιμετώπιση της νόσου.

Κύριοι στόχοι της το 2018 είναι:

  • Να διευρύνει την παροχή προληπτικών εξετάσεων σε ανθρώπους με δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Οι κινητοί μαστογράφοι που έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 000 δωρεάν εξετάσεις σε όλη τη χώρα, τα pap-test, που γίνονται περιοδικά σε πληθώρα παραρτημάτων, ο έλεγχος για αφανή αιμορραγία από το πεπτικό, αποτελούν μέρος των δραστηριοτήτων μας (σ’ όλη τη χώρα).
  • Ιστορικά πρωτοστάτησε στην αντικαπνιστική εκστρατεία στη χώρα μας και θεωρεί πως συνέβαλε σημαντικά στον περιορισμό του καπνίσματος από τους Έλληνες. Σήμερα επιδιώκει ουσιαστικότερες παρεμβάσεις καθώς διαθέτει πλέον το αρτιότερο πνευμονολογικό εργαστήριο για την μελέτη των επιπτώσεων του καπνίσματος και ηγείται του Ευρωπαϊκού προγράμματος για τον έλεγχο της εφαρμογής των Κοινοτικών οδηγιών και αποφάσεων για τη διάθεση καπνικών προϊόντων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
  • Έχει εντατικοποιήσει την ενημέρωση του πληθυσμού σε θέματα υγείας, ιδίως για την πρόληψη της νόσου και την υγιεινή ζωή. Με την άδεια του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιεί ειδικές παρουσιάσεις σε παιδιά σχολικής ηλικίας, ενώ παράλληλα δημιούργησε την κίνηση για τριτοβάθμια εκπαίδευση   χωρίς  καπνό.
  • πρωτοστάτησε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρχών στο θέμα της μόλυνσης από τα αποτσίγαρα (ιδίως στις παραλίες της χώρας)

Το παράρτημά μας στην Καρδίτσα εκτός των άλλων συμμετέχει και στην προσπάθεια του Δήμου, όπως και όλοι οι φορείς {Δήμος, Περιφέρεια, Αστυνομία, Ιατρικός  σύλλογος, Σύλλογος καταστημάτων εστίασης κλπ}, της εφαρμογής του Αντικαπνιστικού νόμου {3730/2008} Για τον λόγο αυτό, το Σάββατο 3 Φλεβάρη, παρευρέθηκε στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας με τους υπόλοιπους φορείς μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια και προτρέποντας τους πολίτες να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή.

Επίσης στο πλαίσιο της ημέρας κατά του καρκίνου {4 Φεβρουαρίου } φωταγωγήθηκε συμβολικά, με την βοήθεια του Δήμου, ο έφιππος ανδριάντας του Γ. Καραϊσκάκη  στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Κλείνοντας, το παράρτημά μας, σας προσκαλεί στην κοπή της πίτας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα στο Παυσίλυπο.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article

Απάντηση του Κ. Πάπαρη στην επιστολή του κ. Δ. Γιώτη

Next Article

Ζημιές από τη βροχόπτωση στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Οξυάς